Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skjulte penge. I følge dokumentarfilmen ’UK Gold’ er Londons finansielle distrikt centrum for et globalt netværk for skatteundragelse. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis/AP

Skjulte penge. I følge dokumentarfilmen ’UK Gold’ er Londons finansielle distrikt centrum for et globalt netværk for skatteundragelse. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis/AP

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Britiske Imperium er flyttet offshore i tidligere kolonier

En ny dokumentarfilm viser, hvordan London som finanshovedstad styrer verdens største net af skattely.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem alt om eksotiske destinationer i Det Indiske Ocean eller De Forenede Arabiske Emirater.

London City, kun en times flyvetur fra København, er det globale centrum for et netværk for skatteunddragelse, som udgør et nyt finansielt britisk imperium.

Det mener Mark Donne, journalist og instruktør af dokumentarfilmen ’UK Gold’, som i den forløbne uge blev vist på CPH:DOX-festivalen.

»Da Det Britiske Imperium begyndte at falde fra hinanden, blev den herskende elite nervøs, men var forudseende nok til at oprette finanscentre i de tidligere kolonier med det formål at suge pengestrømme fra Nordamerika, Hongkong og Singapore, så Storbritannien kunne bevare sin finansielle styrke«, siger han.

Tag eksemplet Cayman Islands. Ved afkoloniseringen i 1962 havde de caribiske paradisøer en smule landbrug og en beskeden turistindustri. Storbritannien ville egentlig helst slippe helt af med dem for ikke at skulle være forpligtet til at understøtte de fattige øer økonomisk i al evighed.

Men forvandlingen til et internationalt finanscentrum har i dag gjort Cayman Islands til et af de rigeste steder i verden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Designede nødvendig lovgivning Det var den britiske, nu afdøde, konservative politiker John Maples, der fik ideen og designede den nødvendige lovgivning.

Hans advokatfirma Maples & Calder, som er eksperter i skatterådgivning, har officielt hovedkvarter på Cayman Island i bygningen Ugland House, som USA’s præsident Obama har beskrevet som et skoleeksempel på skattesnyd – den ene bygning huser 19.000 firmaer alene.

»Finansvirksomhederne skulle i begyndelsen løse problemet med at gøre de oversøiske territorier økonomisk uafhængige. Men i dag udgør territorierne et udvidet net af underafdelinger af City of Londons finansdistrikt, som i sig selv er verdens suverænt største«, siger Mark Donne.

En stat i staten
Storbritannien er under pres for at gøre noget ved bankhemmeligheden og skatteflugten til de i alt ti oversøiske territorier, der fungerer som skattely – herunder kanaløerne Guernsey og Jersey. Og hvis regeringen i London havde viljen, ville det være en nem sag.

»Formelt er Cayman Islands en uafhængig nation, som optræder med sit eget flag til de olympiske lege. Men sidste år indsendte de fire gange deres budget til godkendelse i udenrigsministeriet. Og da premierministeren kom hjem fra et besøg i London og blev arresteret for korruption, indsatte den britisk udnævnte guvernør blot en ny premierminister i ni måneder, inden der blev afholdt valg«, fortæller Mark Donne, som også oplyser, at al lovgivning for territorierne skal godkendes af det britiske kongehus, i praksis udenrigsministeriet.

Det globale finansimperium styres fra City of London, der som bydel er en slags ’stat i staten’ undergivet helt særegne regler – for eksempel har finansvirksomhederne stemmeret, når der skal vælges lokale myndigheder. Og City of London har oprettet et privat ’firma’ ved navn City UK som uden for alle offentlighedsregler bl.a. har udarbejdet et lovprojekt, der skulle gøre Kenyas hovedstad, Nairobi, til skattely ... Pres fra befolkningen


Mark Donne betegner det som en ren vittighed, at Storbritanniens egen premierminister, David Cameron, i september i forbindelse med et G8-topmøde med brask og bram erklærede, at nu kunne man ikke længere kalde de oversøiske territorier for skattely.

»Camerons kontor sendte en pressemeddelelse ud, der hævdede, at Cameron havde forhandlet en aftale på plads om at rydde op i skattelyene. Men der var slet ingen detaljer om, hvad den aftale gik ud på. Og da de politiske journalister spurgte premierministrene på Cayman og Turks and Caicos-øerne, kendte de ikke til nogen aftale«, siger Mark Donne.

»Cameron taler meget højt og hårdt om skattelyene, samtidig med at han gennemfører en ny lov om kontrol af udenlandske selskaber, som nærmest er skrevet af de størstevirksomheder selv. Den højlydte retorik tjener til at sløre, at han selv er omgivet af folk, der benytter skattely, og hans egen families formue som i øvrigt også er opbygget i skattely«, siger Mark Donne.
Krisen kradser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Presset mod Cameron kommer dels fra en befolkning, der mærker krisen kradse i form af nedskæringer på de offentlige udgifter, hvilket gør skatteflugt særdeles upopulært. Og så har enkelte større EU-lande taget teten – Spanien har anlagt sag mod Gibraltar som skattely, Frankrig har sat Jersey, Bermuda og De Britiske Jomfruøer på en ’sortliste’ over skattely, og Tysklands kansler, Angela Merkel, er også aktiv i kampen. »Men EU har brug for at handle mere samlet, hvis regeringerne skal hamle op med en finanssektor, som har 20-25 års forspring i at gemme sine penge væk«, siger Mark Donne. Han deler ikke den optimisme, som kritiske organisationer som Tax Justice Network har givet udtryk for, efter at USA, OECD, G8 og EU alle har optrappet kampen mod skattely. For eksempel har Obamaregeringen presset de britiske skattely-destinationer til at indgå aftaler under den såkaldte Fatca-lov, der tvinger dem til at udlevere oplysninger om amerikanske virksomheder. »Jo, der sker nogle små fremskridt. Men det har lange udsigter, før vi reelt ser milliarderne strømme tilbage i de lande, hvor de burde høre hjemme. Lige nu sker der bare det, at pengene overflyttes til nye skattely for at undgå Fatca-aftalerne. Og sjovt nok, så har firmaet Maples & Calder åbnet nye kontorer i Irland, Hongkong og Singapore. De forgrener sig og udvider forretningen«, siger han: »Så udbredt er brugen af skattely, at selve den bygning, hvor det kongelige britiske told- og skattevæsen, HM Revenue & Customs, har sit hovedkvarter, ejes af et firma, som er registreret i Bermuda – af skattemæssige årsager«.





Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden