Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FEJL. Det er vigtigt at begå fejl for at blive en god iværksætter, mener en af mændene bag Angry Birds.
Foto: Rovio Entertainment

FEJL. Det er vigtigt at begå fejl for at blive en god iværksætter, mener en af mændene bag Angry Birds.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manden bag Angry Birds belønner folk for fejl

Skam og frygt for fejl bremser iværsætteri i Norden, mener Harri Koponen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kærlige, fede fugle og vrede grise, der stjæler æg.

Det var, hvad en spilleglad mand på 30 år foreslog finske Harri Koponen for at redde firmaet Rovio Entertainment i 2009. Firmaet var tæt på konkurs, og Koponen var manden med nøglen til låsen i pengekassen som økonomidirektør. Ideén lød sindssyg, men Harri Koponen sagde ja til den.

Det viste sig at være en god idé. Angry Birds blev en gigantisk spillesucces - og det mest downloadede spil til iPhones nogensinde. De fede fugle uden vinger blev ikke bare firmaets redning. De løftede den lille spilvirksomhed Rovio Entertainment op i superligaen i sin branche. Det var iværksætteri af bedste skuffe, men det var aldrig gået, hvis ikke de havde turde fejle, fortæller Koponen.

»Vi lå nærmest flad ned på ryggen, da vi udviklede Angry Birds«, siger Harri Koponen.

Han er i København for at give gode råd til unge iværksættere om at få gode ideér, føre dem ud i livet og være en god leder.

Risikovillighed er vigtigst Harri Koponen er en høj mand på knap 51 år. Han ligner på ingen måde en teenager, der elsker at bruge sin fritid i selskab med en spillekonsol. Han kommer gående i en stribet skjorte og en mørk jakke, som han dog gerne trækker en rød hættetrøje ud over for at posere på billeder.

Han ligner heller ikke en flabet ung iværksætter, der er blevet rig og smart i en fart med en fiks idé. Alligevel er det ham, der har været med til at starte en af de største spilsucceser nogensinde, Angry Birds.

»Ideén bag spillet var simpel. Historien var god, og karakterne var søde«, siger Harri koponen.

Men det krævede mod at satse firmaets sidste femører på spillet, og det er der mange, der ikke tør.

LÆS OM EMIL OG FREDERIK:

»Mange er fanget i en perfektionisme, hvor de er bange for at begå fejl, og det er et problem for iværksætteriet især i Europa. Vi er for politisk korrekte, og så er vi bange for riscisi. Det er den største hindring for iværksætteri«, siger han.

Det er en af de største udfordringer i Norden, fordi der ifølge Koponen ikke eksisterer noget uden iværksættere. Det er dem, der finder de nye veje, som andre følger.

»Når de nye veje findes, så synes folk, de var nemme at finde, men da vejene ikke var der, eksisterede de jo ikke. Så det var de ikke. Det er derfor, det er så vigtigt at få folk til at forstå, at det er ekstremt vigtigt at have folk, der søger nye veje og er innovative altid«, siger han.

Overuddannelse er farlig
Den finske iværksætter med utallige direktørtitler har lagt vægt på at uddanne sig og ikke ridde på en bølge af sine skæve og iværksættende ideér. Han mener, uddannelse og hårdt arbejde er to elementer af iværksætteri, der ofte er undervurderet. Det handler ikke bare om at få en god idé ved et held.

Derfor har han i mange år læst sig til en ph.d. i økonomi.

»Det er ikke givet, at ting sker af sig selv eller ved heldige uheld. Derfor er det vigtigt at have en god uddannelse«, siger han.

Men det betyder ikke, at der kommer gode ideér ud af at mure sig inde på universitet i flere år.

»Det er godt at uddanne sig, men man kan også uddanne sig for meget. Man skal sætte sin viden om til handling, ellers er man overuddannet og tør ikke at tage risici længere«, siger Harri Koponen og tilføjer:

»Ideén og historien i Angry Birds var god, men spillet var jo ikke færdigudviklet med det samme. Vi arbejdede hårdt med det og brainstormede meget på konceptet«.

Beløn folk for at prøve
Årsagen til, at vi er bange for at fejle skal findes i samfundsnormer og attitude.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I de nordiske lande ser vi ned på fejl. Vi dømmer folk i stedet for at belønne dem for at prøve. Der er brug for en attitudeædring«, siger den finske iværksætter.

Han mener, at danskere, nordmænd, svenskere og finnere har mange drømme, men de tør ikke føre dem ud i livet, fordi de er bange for at begå fejl.

DER ER 17.000 AF DEM:

»Vi skal fjerne skammen ved at fejle og i stedet belønne folk for at prøve, hvis vi vil have flere iværksættere«, siger Koponen og fortsætter:

»Skandinavere er undertrykte af den norm, og hvis de skal have succes, skal de bryde igennem den. Det er et stort problem«.

Vi har det for godt til at tænke nyt

Udover at de nordiske lande kæmper med skam og frygt for at fejle, kæmper de også med at have det godt. For ifølge Harri Koponen er det ikke godt for kreativiteten at leve i lande med alt for solide økonomier.

»Det er et problem, at vi ikke er nødt til at arbejde hårdt for at have det godt. Hvis alting kommer for let, har man en tendens til at læne sig tilbage«, siger han.

Han understreger dog, at det ikke betyder, at han imod velfærdsstater og skattetryk. Det gode liv betyder bare, at folk forventer mere af deres omgivelser og tager mindre ansvar for deres egen udvikling.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er farligt at have det for godt, når vi er så bange for at fejle. Så bliver det endnu sværere for folk at turde tage en risiko«, siger Koponen.

Selv har han på sine 50 år opbygget en betydelig formue, som han kunne læne sig tilbage og nyde på en tropeø. Men det vil han ikke - han vil være i udvikling i hele sit liv.

»Jeg frygter, at jeg er ved at blive en person, der vedligeholder frem for udvikler nye ting. Men jeg er opmærksom på det, fordi jeg aldrig vil lade det ske. Der findes kun tilbageskridt eller fremgang - ikke stilstand«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden