Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: HOLM MAGNUS
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning: Dong-salg har været aftalt i ti år

Uden ny kapital vil det være vanskeligt for Dong at fastholde sin strategi, siger statsministeren.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er af flere blevet kritiseret for sit salg af 19 procent af aktierne i Dong til det amerikanske finansforetagende Goldman Sachs.

Senest har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i dag i Politiken omtalt salget som en »katastrofe«, hvor tidspunktet er forkert, prisen er for lav samt at Goldman Sachs er kendt for kortsigtede investeringer og ikke tænker på Dongs interesser.

LÆS OGSÅ

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt mener, at det er den »bedst mulige løsning for Dong«.

»Uden ny kapital i Dong ville det være vanskeligt for Dong at fastholde sin strategi, der blandt andet indeholder en markant satsning på grøn energi og havvindmøller«, siger statsministeren.

»Vi har været igennem en lang og grundig proces for samlet set at finde frem til det bedste tilbud. Det har vi fundet, og på vegne af skatteyderne valgt tilbuddet fra Goldman Sachs. Det gør en ansvarlig regering«, tilføjer hun.

Aftalt i ti år
Ifølge statsministeren udtaler kritikerne, blandt andre Poul Nyrup Rasmussen, sig uden kendskab til den egentlige salgsproces i Dong og forhandlingerne med forligspartierne Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti.

»Man skal huske på, at når man sidder i de konkrete forhandlinger, så er man tættere på, end hvis man ikke sidder i konkrete forhandlinger«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Og så er det ifølge statsministeren slet ikke nyt, at statens ejendel i Dong skal nedbringes.

FAKTA

»Jeg skal understrege, at det ikke er ny strategi, at statens ejerdel i Dong skal nedbringes. Det har været aftalt i 10 år«, siger Helle Thorning-Schmidt, der i øjeblikket er i Aalborg i forbindelse med åbningen af DM i Skills, som er danmarksmesterskaberne for elever på landets erhvervsuddannelser.

»Dengang var der ikke nogen betænkeligheder over, hvem der skulle overtage de aktier«, siger statsministeren.

»Jeg kan godt forstå, at den finansielle sektor ikke er lige populær alle steder. Men vi står over for et ansvar over for de danske skatteydere«, tilføjer Helle Thorning-Schmidt.

Dong-penge ender måske i skattely

Regeringen betegner det som en mærkesag at ville bekæmpe international skattespekulation og skattelylande, mens flere kritikere af aktiesalget har peget på, at Goldman Sachs køber Dong-aktierne gennem et datterselskab i skattelyet Luxembourg.

LÆS OGSÅ

»I forhold til Dong er der tale om en kapitaludvidelse, og der er en investor, der gerne vil gå ind i denne sag, og der er givet et tilbud, som finansministeriet mener er det bedst mulige«, siger statsministeren, da hun blev spurgt til, hvad regeringen mener om, hvis pengene måske ender i et skattely.

Hun kalder det »en meget relevant og vigtig diskussion«, men siger, at hun med sin kommentar ikke tror, det kan kommes nærmere på dagens pressemøde.

Den danske stat beholder med 51 procent af aktierne majoriteten i Dong. ATP, PFA og Seas-NVE har sammen med nogle mindre danske aktionærer resten af aktierne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden