Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sygeplejerskerne får kun lov til at strejke i en til fire uger. Så bliver der grebet ind fra politisk side, mener arbejdsmarkdsforsker Jørgen Steen Madsen.
Foto: BORBERG THOMAS

Sygeplejerskerne får kun lov til at strejke i en til fire uger. Så bliver der grebet ind fra politisk side, mener arbejdsmarkdsforsker Jørgen Steen Madsen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Strejke giver ikke mere i løn

Sygeplejersker og sosu'er vil formentlig strejke forgæves. I stedet er et politisk spil sat i gang, mener ekspert.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I alt 63.000 offentligt ansatte i pleje- og sundhedssektoren vil gå i strejke fra på onsdag. Dermed er en voldsom konflikt i den offentlige sektor sat i gang.

Men den store strejke blandt landets plejepersonale er ikke overraskende, når man tager det seneste års udvikling i betragtning, mener arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen.

Forventninger skruet for højt op Social- og sundhedspersonale i Vestjylland begyndte at strejke i sommer. Strejken bredte sig, og sygeplejerskerne bakkede op om kravet for højere løn.

FOA's formand Dennis Kristensen gik frem i forreste geled og lovede markante lønstigninger i overenskomstforhandlingerne, og de forventninger har man ikke kunnet skrue tilbage, påpeger han.

Derfor står Sundhedskartellet og FOA nu på den ene side af en stor kløft med kravet om 15 procents lønstigninger over de næste tre år, mens kommunerne og regionerne står på den anden med et tilbud på 12,8 procent.

I næste uge har to tredjedele af de offentligt ansatte formentlig sagt ja til et forlig med de 12,8 procent, og dermed er arbejdsgiverne bundet op på en måde, så de ikke kan bryde den fastsatte lønramme. Derfor skal Sundhedskartellet og FOA ikke gøre sig forventninger om at kunne strejke sig til en højere lønramme, mener professoren.

»Situationen gør det nærmest umuligt for arbejdsgiverne at øge lønrammen, for det vil undergrave alle de aftaler, man har indgået med de andre forbund. Ingen vil acceptere, at FOA og Sundhedskartellet pludselig skal have mere end dem«, siger Jørgen Steen Madsen, professor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier .

Politisk spil går i gang
Erfaringerne fortæller ham, at en strejke vil vare i mellem en og fire uger. Konflikten vil formentlig blive stoppet af et politisk indgreb, når regeringen kan samle et flertal.

Men Jørgen Steen Madsen mener ikke, det vil bestå af en større lønningspose til de strejkende i de næste tre år. Som et plaster på såret vil Folketinget formentlig nedsætte en lønkommission, så forbundene kan se frem til bedre tider i den næste overenskomst.

Han mener derfor, at det store spørgsmål nu skal besvares af regeringen. For hvem vil V og K kreere et flertal med? Både DF og Socialdemokraterne har lovet flere penge til de offentligt ansatte, og deres stemmer er afgørende for regeringen.

»Vi står over for et politisk spil, for Socialdemokraterne vil ikke uden videre lægge stemmer til, hvis DF kryber i skjul«, siger Jørgen Steen Madsen til politiken.dk.

Strejke kan ændre sympatien

Han tilføjer, at en afgørende faktor i det politiske spil er, hvordan konflikten vil blive opfattet i befolkningen. Hidtil har sympatien været stor for de varme hænders sag, men det kan ændre sig, når ventelisterne bliver længere på sygehusene, og de ældre ikke længere får den fornødne pleje, siger han.

»Og hvis opinionen ændrer sig, vil regeringen stå klar til at foretage et indgreb«, siger arbejdsmarkedsforskeren.

I forhold til storkonflikten i 1998 er langt færre involveret i den kommende strejke. Men områderne er meget væsentlige og vil påvirke helt vitale velfærdsopgaver, siger han med henvisning til særligt de strejkende sygeplejersker og ældrepersonale.

»Strejken rammer grupper med et stort plejebehov, og derfor er det en konflikt med stor betydning«, siger Jørgen Steen Madsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden