Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Connie Kruckow ønsker at trykke finansministeren på næven ved fremtidige forhandlinger. Alt andet er illusorisk, påpeger hun.
Foto: MARTIN LEHMANN

Connie Kruckow ønsker at trykke finansministeren på næven ved fremtidige forhandlinger. Alt andet er illusorisk, påpeger hun.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lønkampen var et narrespil

Den danske model er en illusion, konkluderer Sundhedskartellet og forskere efter afsluttet konflikt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har været et bluffnummer, når regeringen har opfordret arbejdsmarkedets parter til selv at forhandle sig frem til en løsning under den historisk lange konflikt.

Sådan konkluderer både forhandlere og arbejdsmarkedsforskere oven på den næsten to måneder lange strejke på sundhedsområdet.

»Det her har set ud som en kamp mellem Sundhedskartellet og regionerne. Men det er det ikke, det er en kamp med regeringen«, siger chefforhandler for Sundhedskartellet Connie Kruckow.

Strukturreform undergraver dansk model Hun mener, at den såkaldt danske model er en illusion og skal laves om inden de næste lønslagsmål om tre år.

Årsagen er, at Danske Regioner i modsætning til de tidligere amter ikke har nogen økonomisk handlefrihed. I realiteten har Sundhedskartellet derfor skyggebokset med finansministeren, påpeger hun.

»Det er en illusion, når Folketinget hele tiden er blevet ved med at sige, at det er arbejdsmarkedets parter, der skal løse problemerne. Det er jo noget vrøvl. Denne konflikt har handlet om ligeløn, om kampen for det offentlige sundhedsvæsen og om opbruddet i den danske model. Og det opbrud er blevet meget mere markant efter kommunalreformen, fordi finansministeren har tildelt sig selv vetoret i forhold til regionernes lønnings- og takstnævn. Det havde han ikke før«, siger Connie Kruckow.

Regeringen er part i sagen
Flere arbejdsmarkedsforskere er enige i den betragtning.

Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder regeringens mantra om, at konflikten skal løses mellem arbejdsmarkedets parter, for et narrespil.

»Det har været et narrespil, fordi finansministeren har vetoret i forhandlingerne med regionerne. Regeringen er selv part i sagen og har været med til at kreere konflikten, og derfor er det et illusionsnummer, at arbejdsmarkedets parter selv må klare det«, siger Flemming Ibsen, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning.

Finansministeren til forhandlingsbordet

Han påpeger derfor, at fagbevægelsen næste gang bør forhandle direkte med finansministeren som den økonomisk ansvarlige. Det vil gøre forhandlingerne mere smidige og minimere risikoen for konflikt, mener han.

De politiske partier på Christiansborg har siden konfliktens løsning stået i kø for at lovprise den danske model.

»Det viser endnu en gang, at den danske model virker, og at det kan lade sig gøre at få de her resultater«, sagde eksempelvis Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden