Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cepos: Danmark er blandt de mest lige lande

Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen advarer mod at tolke for hårdt på ulighedstal på grund af data-nedbrud

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Af alle OECD-lande er Danmark et af de lande med mindst ulighed. Det siger cheføkonom i den liberale tænketank Mads Lundby Hansen.

»Man skal være varsom med at problematisere uligheden i Danmark. Vi er ifølge regeringen og OECD blandt de lande med mindst ulighed i OECD«.

»Hvis man vil reducere uligheden kan det ske ved at øge kontanthjælpen, øge marginalskatten på arbejde eller ved at hæve kapitalskatterne. Alt dette vil reducere beskæftigelse og velstand. Og det vil være skidt. Danmarks hovedudfordring er mangel på vækst og beskæftigelse«, siger Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.

Det er tænketanken Cevea, der i en ny analyse peger på, at Danmark er raslet ned af listen, så vi i dag kun er det 14. mest lige land i Europa.

Cheføkonom: Datanedbrud gør det svært at tolke

Fra 2005 til 2012 er Danmark det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest målt på den såkaldte Gini-koefficient. Danmarks ulighed er steget fem gange så meget som gennemsnittet, viser Gini-koefficienten, som er et mål på uligheden i et samfund.

Men cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen advarer mod at tolke for hårdt på tal fra Eurostat, fordi der har været datanedbrud.

»Jeg mener, man skal passe på med at tolke så hårdt på Eurostats data. Danmarks Statistik har gjort opmærksom på, at blandt andet databrud i 2010 gør det svært at tolke præcis, hvor meget Gini-koefficienten er steget fra årene før 2010 og til de efterfølgende år«.

»Og derfor bør man også på baggrund af den observerede udvikling være varsom med at fremskrive udviklingen i Gini-koefficienten til 2020«, siger Mads Lundby Hansen.

Cepos roser regeringen

Han peger på, at under Thorning-regeringen har vi fået et meget afbalanceret forhold til ulighed.

»Det har således ikke afholdt regeringen fra at gennemføre reformer af skat og kontanthjælp selv om det har øget uligheden«.

»Argumentet har været at det har skabt vækst, muligheder og beskæftigelse. Denne tilgang bør vi holde fast i«, siger Mads Lundby Hansen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden