Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En varmere verden påvirker turismen

Populære feriemål som strande, koralrev og småøer vil blive påvirket af den globale opvarmning og havstigningerne. Nogle feriemål vil i en vis grad kunne tilpasse sig.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Badeferien i Sydeuropa vil nok være mere behagelig forår eller efterår end i højsæsonen.

Alperne vil være mere egnede til vandreture end skiferier, også om vinteren. Og Holland eller Polen er måske mere sandsynlige destinationer for vinrejsen end Rhônedalen, Rioja og Umbrien.

Kort sagt, danskerne kan blive tvunget til at lægge deres ferievaner om i takt med den globale opvarmning.

Det samme kan turister fra resten af verden. Turismen, som årlig genererer 33.000 milliarder kroner – omkring 9 procent af det globale bnp – og brødføder over 255 millioner mennesker, er en af de brancher, som vil blive meget påvirket af klimaændringerne.

Kunstig sne og strand

Der er visse muligheder for tilpasning. Blandt dem kunstig sne i skisportsområder, kunstige strande og afsaltning af havvand, fremgår det af en sammenfatning af, hvad klimaændringerne vil betyde for turistbranchen.

Sammenfatningen, der er udarbejdet af Cambridge University’s Business School og dets Center for Bæredygtighed (Cisl) sammen med den uafhængige organisation European Climate Foundation, bygger på de to rapporter, som FN’s Klimapanel udsendte i foråret om henholdsvis konsekvenserne af den globale opvarmning og mulighederne for at tilpasse sig.

»Costa Brava-området i Spanien har reageret på truslen om højere temperaturer og mindre vandforsyning i højsæsonen ved at lægge om til ’grænsemånederne’ april, maj, september og oktober«, hedder det i den korte rapport.

Chance-turisme

Kølige dele af verden som Arktis, Skandinavien og Alaska kan blive mere populære rejsemål, fordi de bliver varmere, hedder det i rapporten. En af dens forfattere, Eliot Whittington fra Cisl, forklarer:

»I klimapanelets rapporter er der indikationer af mindre fordele og muligheder, som vi har forsøgt at afspejle i sammenfatningen for at give et balanceret billede. Men det er ikke store ting«.

Turistbranchen vil formentlig også kunne drage fordel af, hvad rapporten kalder sidste chance-turisme: Se gletsjerne eller dette smukke koralrev eller de vilde dyr på savannen – før det er for sent.

Men den form for turisme vil i sagens natur være et kortvarigt fænomen, som rapporten tørt konstaterer.

Koralrevene, som spiller en rolle for turismen i over 100 lande, er allerede mærket af opvarmningen. Den rammer dem på to måder, idet havvandet både bliver varmere og mere surt.

Begge deler skader revene, og allerede om 35 år vil koralrev med stor sandsynlighed være forsvundet i visse regioner.

Kyster rammes hårdt

Rapporten nævner også vinturisme, fordi nogle af de traditionelle vinområder vil blive mindre egnede til vinavl.

Men så vil vindyrkningen vel flytte nordpå, så vi kan tage på vinferie i Holland eller Polen?

»I princippet ja. Fra en turists synsvinkel vil der sikkert være andre muligheder. Men nye vindyrkningsområder vil ikke have den samme historie. Og hvis du bor i Rhône-området eller i en anden destination for vinturisme, har du ikke rigtig gavn af, at nogle længere nordpå vil få nogle fordele«, siger Eliot Whittington.

Badeferier er den største komponent i den globale turisme, og kysterne er meget udsatte for virkningen af klimaforandringerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Højere vandstand i havene og mere ekstremt vejr som storme vil ramme kysterne særlig hårdt. Dertil kommer højere temperaturer.

I Middelhavsområdet bliver det ikke bedre af, at en allerede tør region generelt vil få mindre regn. Turisterne kommer dermed til at konkurrere med landbrug og industri om vandet.

Andre faktorer spiller ind

»Adgang til vand bliver et problem for turismen nogle steder«, siger Eliot Whittington.

Han understreger, at klimaændringer ikke er den eneste årsag til mange af de problemer, som nævnes i denne og de andre rapporter i serien.

»Når det gælder turisme, er klimaindvirkningen utrolig klar. Det spiller en nøglerolle, men det er ikke den eneste årsag til, at der for eksempel bliver problemer med mangel på vand. Befolkningstilvækst og andre faktorer spiller også ind«.

Undersøgelser viser, at badeturister ikke afskrækkes af høje temperaturer, men af regn.

Derudover er det småt med forskning i, hvordan turister kan ventes at reagere på de ændrede forhold på favoritferiestederne, eller hvordan ændringerne vil påvirke økonomien i en branche, som generelt er meget tilpasningsdygtig.

Rapporter om 13 sektorer

Rapporten om turisme indgår i en serie på 13, som de tre institutioner har udarbejdet for lige så mange forskellige sektorer – fra landbrug til investeringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er masser af information i klimapanelets rapporter, som er relevant for beslutningstagerne i erhvervslivet, men det ligger spredt i forskellige dele af nogle ret tekniske kæmperapporter. Vi har prøvet at sammenfatte disse bidder i et tilgængeligt sprog for at hjælpe erhvervsledere til at blive klar over, hvordan klimaændringer kan påvirke deres virksomhed og deres strategier for fremtiden«, siger Eliot Whittingdon.

Tilbagemeldingerne fra virksomhederne tyder på, at de korte rapporter rammer rigtigt.

Modtagerne er især glade for rapporternes grafikker, som opsummerer de centrale problematikker på en enkelt side, fortæller Whittingdon.

Den sidste rapport i serien udkommer i næste uge.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden