SAS er klar med spareplan, der skal redde selskabet fra konkurs.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX/AP

SAS er klar med spareplan, der skal redde selskabet fra konkurs.

Økonomi

SAS er klar med spareplan

SAS-plan skal redde selskabet fra konkurs.

Økonomi

Det skandinaviske flyselskab SAS skal spare tre milliarder svenske kroner årligt og skal samtidig sælge aktiver, som modsvarer omkring tre milliarder svenske kroner.

Spareplanen vil i sin helhed betyde, at SAS skærer antallet af medarbejdere med 6.000 medarbejdere, og koncernen går dermed fra 15.000 til 9.000 ansatte. Blandt nedskæringerne vil SAS nedlægge 800 administrative stillinger i Norge, Danmark og Sverige og reducerer dermed antallet af ledere »markant«.

Desuden indføres der nye og færre løntrin, og grundlønnen kan blive reduceret med op til 15 procent.

Planen sættes igang med det samme og implementeres fuldt ud i løbet af 2013 og 2014.

Begynder forfra Planen skal ifølge selskabet gennemføres »til fulde og nye kollektivaftaler skal indgås inden for ganske kort tid, for at SAS kan få adgang til nødvendig finansiering«.

»Med planen begynder SAS forfra og etablerer en helt ny platform for fremtiden. Det er en omfattende plan som kræver meget af hele organisationen, men som er nødvendig for at imødegå de forudsætninger, som råder i markedet«, skriver SAS.

Af planen fremgår det desuden, at mange af medarbejderne får nye ansættelsesvilkår, mens pensionsordningerne ændres, så alle medarbejdere for fremtiden får en såkaldt præmiebaseret ordning.

Endelig gør SAS sig mindre afhængig af bankkreditter ved at frasælge en række aktiver herunder datterselskabet Widerøe, som sættes til salg.

Ifølge en pressemeddelelse fra SAS får alle SAS' flyvende medarbejdere i kabine og cockpit fremover nye, fælles, markedstilpassede vilkår, når det gælder løn, pensioner og arbejdstider.

»Således gør SAS op med en række af de strukturelle barrierer, som har udfordret selskabets fleksibilitet og lønsomhed«, skriver SAS.

Fik strikket redningsplan sammen

Ifølge den svenske avis Expressen styrede SAS natten til søndag mod en konkurs, men i løbet af søndagen lykkedes det selskabet at få strikket en redningsplan sammen.

LÆS OGSÅ

SAS har behov for at tage lån, og de seks banker, der skal låne selskabet penge, har tilsyneladende sagt god for planen. Samtidig har regeringerne i de tre skandinaviske lande, der tilsammen ejer 50 procent af aktierne i SAS, anmodet EU-kommissionen om lov til at yde statsgarantier for godt fire milliarder kroner til SAS.

Ifølge det svenske dagblad Dagens Industri har kommissionen godkendt, at regeringerne i Danmark, Norge og Sverige kan give statsgarantier for en forlængelse af seks bankers milliardlån til luftfartsselskabet SAS.

EU-Kommissionen har tidligere stillet skrappe krav til godkendelser af statsgarantier. Og de nordiske lande kan også forvente visse betingelser. Dagens Industri skriver, at EU-kommissionen sandsynligvis vil kræve endnu mere privatisering af SAS.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce