Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Dansk Akvakultur
Foto: Dansk Akvakultur

Fodringstid. Hjarnø Havbrug har flere ældre havbrug. Et nyt syd for Endelave skal bruge en ny teknologi til at kompensere for forureningen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nævn: Nej til muslinger og tang som forureningsfilter

Helt ny metode til at fjerne forurening fra havbrug underkendes i sag, der kan få principiel betydning.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opdræt af muslinger og dyrkning af tang skal kompensere for forureningen fra et nyt havbrug syd for øen Endelave i Kattegat ved Horsens Fjord. Det er det første havbrug i verden, der lægger op til at fjerne lige så mange næringsstoffer, som det udleder, men nu lægger Natur- og Miljøklagenævnet op til at afvise metoden.

Det fremgår af et udkast til afgørelse fra nævnet. Ansøgningen fra Hjarnø Havbrug blev ellers godkendt af Miljøstyrelsen i maj, og havbruget er under opbygning.

Både fiskeopdrætternes forening, Dansk Akvakultur, og Danmarks Naturfredningsforening (DN), mener, at afgørelsen kan få principiel betydning.

Mange flere fisk fra havbrug

Regeringen er nemlig på vej med en strategi for udvikling af akvakultursektoren i Danmark, som i udgangspunktet lægger op til, at produktionen fra havbrug i Danmark kan forøges med 70 procent inden 2020.

»Det (udkastet til afgørelse, red.) vil bremse brugen af ny teknologi og skade mulighederne for at skabe vækst og nye arbejdspladser«, hedder det i en pressemeddelse fra Dansk Akvakultur.

»Der er et stort vækstpotentiale i de danske havbrug, og alene Endelave-projektet vil give en omsætning på over 60 mio. kr. og skabe mindst 10 nye arbejdspladser i et område, hvor det i forvejen ligger tungt med nye jobmuligheder«, siger foreningens direktør, Brian Thomsen.

Omvendt er DN tilfreds med nævnets udkast til afgørelse.

»Nævnet stiller væsentligt højere krav end dem, Miljøstyrelsen har anvendt her«, siger havbiolog Henning Mørk Jørgensen, DN.

Han hefter sig ved, at nævnet lægger stor vægt på, at havbruget ligger meget tæt på et Natura 2000-område, hvor naturtilstanden ikke må forringes.

Dokumentation mangler

Nævnet mener ikke, at der er ordentlig dokumentation for virkningen af muslinge- og tangkultur til at opveje forureningen fra havbrug. Samtidig finder nævnet en lang række mangler ved grundlaget for Miljøstyrelsens tilladelse.

I Dansk Akvakultur oplyser chefkonsulent Lisbeth Jess Plesner, at foreningen er på vej med en række uddybende bemærkninger til nævnet i håb om, at den endelige afgørelse vil blive anderledes.

»Vi vil blandt andet med vores oplysninger argumentere for, at nævnet godtager den fjernelse af kvælstof og fosfor, som sker gennem muslinge- og tangkulturen«, siger hun.

Nævnets udkast til afgørelse er udsendt i høring i to uger.

Lisbeth Jess Plesner er projektleder for et fireårig projekt, der netop handler om mulighederne for at bruge muslinger og tang til at kompensere for udledningerne fra havbrug. Projektet, der er støttet med næsten 9 millioner kroner fra en statslig udviklingspulje for grøn teknologi, har tiltrukket sig stor interesse fra udlandet.

Sultne edderfugle

»Projektet har haft enorm international bevågenhed. I lande som Tyskland og Polen håber man, at det er muligt at udvide havbrug uden at belaste vandmiljøet, selvom man jo tilfører næringsstoffer fra foder og fiskenes afføring«, siger Lisbeth Jess Plesner.

Projektets endelige konklusioner forventes til foråret. Blandt udfordringerne er edderfugle, som holder meget af muslinger. Det spiller også en stor rolle i forhold til at fjerne næringsstoffer fra vandmiljøet, hvornår man 'høster' muslingerne. I nogle perioder af deres udvikling indeholder de for eksempel op til 60 procent mere kvælstof og forventeligt også fosfor end i andre.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at ideen om at kombinere havbrug med dyrkning af muslinger og tang i princippet er fin. Men metoden er efter DN's opfattelse endnu ikke hverken driftssikker eller dokumenteret. Og da de indre danske farvande generelt er belastede af næringsstoffer, mener DN ikke, at der er basis for at anlægge flere havbrug her af den gængse type med åbne netbure.

Hjarnø Havbrug ønsker ikke at kommentere udkastet til afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden