Foto: Fotograf:Portland
Økonomi

Portland dømt for skjult fagforeningstvang

Cementfabrikken Aalborg Portland skal betale erstatning til to tidligere medarbejdere, som blev presset bort fra fabrikken efter at have meldt sig ud af 3F.

Økonomi

Procesoperatør Johnny Kragelund blev sat til at støvsuge en silo for flyveaske fra morgen til aften, mens kollegaen Jess Klingbech måtte slæbe slam i spande ned fra et tårn og køre det bort i trillebør.

Det var i maj. De to procesoperatører havde i en halv snes år haft det ansvarsfulde job at føre tilsyn med produktionen på cementfabrikken Aalborg Portland, men i april sidste år meldte de sig ud af fagforbundet 3F og ind i Danmarks Frie Fagforening.

»Jeg var ikke indstillet på at boykotte Israel, støtte Socialdemokraterne og hvad 3F ellers er involveret i«, siger Johnny Kragelund.

Sad alene i kantinen Tidligere havde medarbejderne på Aalborg Portland gennem såkaldte eksklusivaftaler været forpligtet til at være medlemmer af 3F, men i foråret blev der sat en stopper for den type aftaler mellem fagbevægelsen og virksomheder. Mellem 160.000 og 220.000 mennesker var på daværende tidspunkt omfattet af eksklusivaftaler. »Jeg er rimelig sikker på, at vi blev afskediget på grund af fagforeningsskiftet. Der blev ballade, da vi meldte os ud af 3F. Kollegaerne nedlagde arbejdet, og vi blev fuldstændig isoleret. Vi sad alene ved bordet i kantinen, og der var ingen, som ville snakke med os«, siger Johnny Kragelund. Oven i det nye arbejde for sig selv måtte de to finde sig i en klækkelig lønnedgang, fordi de blot havde dagarbejde. Johnny Kragelund og Jess Klingbech ville ikke acceptere de nye forhold, og så blev de afskediget.

200.000 hver
Danmarks Frie Fagforening lagde sag an mod cementfabrikken, og torsdag blev Aalborg Portland dømt til at betale de to en erstatning på 200.000 kroner hver, fordi retten vurderede, at de to tidligere medarbejdere var blevet fyret på grund af deres fagforeningsskifte.

Det ligner umiddelbart en sejr, men formand Jørgen Mikkelsen er ingenlunde grebet af sejrsrus. Kravet lød nemlig oprindelig på en erstatning på 1,2 millioner kroner.

»Det er helt afgørende for os, at der heller ikke kan eksistere eksklusivaftaler i skjult form. Derfor er vi bekymrede over erstatningens størrelse. Det må jo ikke kunne lade sig gøre for store virksomheder at betale sig fra fyringer af folk, som melder sig ind hos os. Derfor overvejer vi også at anke sagen til landsretten i håb om at få skruet erstatningen op«, siger Jørgen Mikkelsen, der dog understreger, at han grundlæggende er tilfreds med at have fået ret.

En driftsomkostning
Professor Ole Hasselbalch tvivler på, at bøder på nogle få hundrede tusinde i bund og grund skræmmer en stor virksomhed.

»Jeg kan godt forstille mig, at det er billigere for Aalborg Portland at betale en erstatning på 400.000 kroner i stedet for at få stop i produktionen«, siger Ole Hasselbalch med speciale i arbejdsret fra handelshøjskolen i Århus.

Aalborg Portland afviser blankt, at firmaet har eksklusivaftaler, men forklarer, at de nye job til Kragelund og Klingbech var et forsøg på at få løst et problem.

»Vi omplacerede de to medarbejdere fra natholdet til dagholdet efter uenigheder om fagforeningsforhold mellem medarbejderne. Omplaceringen til dagholdet skete for at fastholde et trygt arbejdsmiljø for alle og sikre grundlaget for at opretholde en normal produktion«, skriver direktør Frands Grex i en pressemeddelelse.

»Retten i Aalborg har nu vurderet, at denne omplacering var en afskedigelse på grund af fagforeningsskifte, hvilket er i strid med loven om foreningsfrihed. Aalborg Portland tager dommen til efterretning«, siger Frands Grex videre. Aalborg Portland har altså ingen intentioner om at gå videre med sagen.

»Jeg kan godt forstå, at virksomhederne er fanget i klemme mellem intentionen i loven og hensynet til produktionen. Men det er en meget farlig vej, hvis virksomhederne blot køber sig fri af kravene i lovgivningen, fordi de på den måde trodser intentionerne fra lovgiverne i Folketinget« siger Ole Hasselbalch.

Nye sager på vej

De traditionelle fagforbund har i årevis kæmpet for at bevare eksklusivaftalerne, men de alternative fagforeninger og typisk billigere fagforeninger har kæmpet for retten til at lokke nye medlemmer til. Professoren forudser, at de kommende år vil byde på en stribe retssager om skjulte eksklusivaftaler. »Situationen er i øjeblikket meget uafklaret. Jeg kan sagtens forstille mig sagsanlæg mod de ansatte på virksomhederne, der for eksempel nedlægger arbejdet for at presse kollegaer ud, som har meldt sig ind i en anden fagforening«, siger Ole Hasselbalch. Den tanke er ikke fremmed for Danmarks Frie Forening. »Vi har overvejet at lægge sag an mod de enkle medlemmer fra andre fagforeninger, men mente ikke, at det var en juridisk farbar vej, men vil overveje det igen«, siger Jørgen Mikkelsen. Johnny Kragelund er fortsat arbejdsløs, mens Jess Klingbech har fået job som tagdækker. »Når jeg møder gamle kollegaer på gaden, så er der nogle, som går forbi uden at hilse, men dem, jeg har arbejdet tættest sammen med, stopper op for at snakke«, siger Johnny Kragelund.


Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden