Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne har rekordhøjt sygefravær

Arbejdsmiljøet skal forbedres. Ellers kan sygefravær koste samfundet 14 milliarder kroner.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af danskere på sygedagpenge sætter ny rekord.

Der er faktisk flere på sygedagpenge, end der er arbejdsløse.

I andet kvartal i år var mere end 92.000 personer på sygedagpenge. Det er en stigning på 13.000 på et år – næsten 17 procent.

Skriger på mere arbejdskraft Den markante stigning kommer samtidig med, at kommunerne skriger på medarbejdere til at pleje ældre, undervise og passe børn. Industrien har måttet afvise ordrer for milliarder af kroner, fordi virksomhederne ikke har mandskab til at klare efterspørgslen.

I løbet af de seneste måneder er arbejdsløsheden krøbet ned på godt 90.000, så det er svært for virksomhederne at rekruttere folk.

»Citronen presses«
»Manglen på medarbejdere er måske en af forklaringerne på, at folk bukker under. Citronen bliver presset hårdere. Der er måske nogle svage grupper, som har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, der er mere tilbøjelige til at blive syge«, siger økonom Jes Vilhelmsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har udarbejdet tallene på baggrund af tal fra blandt andet det kommunale dataselskab KMD.

Dyrt for staten
Hvis udviklingen fortsætter i andet halvår af i år, vil kommunerne i 2007 komme til at bruge en milliard kroner mere på sygedagpenge end i 2006.

Tilsammen vil staten og kommunerne bruge i nærheden af 14 milliarder kroner på sygdom.

»Der er to meget uheldige effekter ved det stigende sygefravær. For det første bliver manglen på medarbejdere endnu mere overhængende, og for det andet må kommunerne bruge penge på sygedagpenge i stedet for bedre service til ældre, skoler, sundhed, børnepasning og så videre«, siger Jes Vilhelmsen.

Tallene afslører også en stor stigning i langtidssygdom. I andet kvartal af 2006 havde godt 10.000 personer været sygemeldt i mere end et år, og det er nu steget til over 14.000 langtidssygemeldte.

Stigende fravær

Der findes ikke nogen samlet statistik over antallet af syge, blandt andet fordi den enkelte arbejdsgiver skal betale løn i de første 15 dages sygefravær, men det stigende sygefravær i Danmark understreges af en fraværsstatistik fra Det Fælleskommunale Løndatakontor.

Den viser, at det gennemsnitlige fravær i kommunerne og regionerne er steget fra 12,2 dage per medarbejder i 2005 til 13,3 dage i 2006.

Sygefraværet er altså steget med næsten 10 procent fra 2005 til 2006 blandt de godt en halv million ansatte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden