0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Selvstændige kvinder har det svært

Der står kun kvinder bag hver fjerde af de 15.000 nye virksomheder, der startes hvert år. Kvindernes firmaer er de mindst succesrige.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I seks år har Annette Estø haft sin egen brillebutik i den sjællandske stationsby Hedehusene.

I en alder af 43 år var hun blevet træt af at få bremset sine ideer af modvillige arbejdsgivere.

»Det driver mig ekstremt meget, at jeg kan prøve den af og sætte den i gang, hvis jeg får en god ide«, siger Annette Estø.

Den initiativrige kvinde er lidt af et særsyn. Kun bag hver fjerde af de 15.000 virksomheder, der bliver startet hvert år, står en kvinde. Endnu mere markant er forskellen, når det gælder såkaldte vækstvirksomheder. Her står der blot kvinder bag 10 procent af de nystartede firmaer, viser tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Mænd kaster sig over en branche med penge
Kvinder er uddannelsesmæssigt ellers mindst lige så kvalificerede som mænd til at drive egen virksomhed.

Men kvinder har, når de begynder for sig selv, en tilbøjelighed til at vælge f. eks. en frisørsalon, modebutik eller skønhedsklinik, som typisk er brancher med begrænsede vækstmuligheder. Omvendt kaster mænd sig over brancher, hvor der er penge at hente, som it-branchen, transport eller som håndværksmestre.

Det smitter af på resultatet. De selvstændige mænd har en næsten dobbelt så stor omsætning som kvinderne, der også oftere oplever at gå ned inden for de første fem år som selvstændige.

Bendtsen: Vi må gøre en ekstra indsats
Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) er utilfreds med resultatet af undersøgelsen: »Vi bør gøre en ekstra indsats for, at flere kvinder starter deres egen virksomhed«, siger Bendt Bendtsen.

Han vil ikke sætte konkrete mål for, hvor mange flere kvinder der skal springe ud som iværksættere, og mener ikke, at der er brug for særordninger.

»Der er derimod brug for at skabe generelle gode rammer for iværksættere«, siger ministeren, som i denne uge drager på turne for at slå på tromme for, at flere kvinder bliver selvstændige. Med på turen er Dansk Industri (DI), der finder det helt afgørende for fremtidens vækst, at kvinder udnytter deres evner

»Jeg tror, kvinderne mangler rollemodeller, der kan inspirere dem til at starte for sig selv. Mange kvinder undervurderer nok deres egne evner, men det er mænd ikke så tilbøjelige til«, siger DI-direktør Tine Roed.

Det kræver barselordning for selvstændige
Aase Hoeck driver virksomheden Karrierekvinder.dk og har gennem et par årtier rådgivet kvinder om karrierevalg. Hun er ikke spor overrasket over undersøgelsen:

»Det har vi talt om i mange år, og der sker ikke noget, så længe der ikke er en barselsordning for selvstændige. Mange kvinder skal jo til at have børn, samtidig med at de eventuelt skal starte virksomhed. Så vælger de fleste at være i en fast stilling med gode barselsvilkår«, siger Aase Hoeck, der ikke er imponeret over DI’s og ministerens kampagnetur.

»Tallene ser ikke pæne ud, og så køber man sig politisk fred ved at starte en kampagne«, mener Aase Hoeck.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere