0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mænd tager chancen uden arbejdsløshedsforsikring

Socialcheferne er nervøse over de mange, som ikke kan få økonomisk hjælp, hvis de mister jobbet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Arbejdsløsheden forventes at blive fordoblet i år. Billedet er fra en jobbørs på Københavns Rådhus dengang, der var mange ledige job, nemlig i 2007.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Næsten en halv million danskere – 454.000 – har valgt ikke at forsikre sig mod arbejdsløshed i en a-kasse. Det kan koste dem dyrt nu, hvor den økonomiske krise sender arbejdsløsheden i vejret med rekordfart.

Og det er i stor stil mænd, der har droppet det økonomiske sikkerhedsnet. Mere end 280.000 af de uforsikrede er mellem 30 og 59 år og tæller dermed også mange almindelige familieforsørgere, viser en kortlægning foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Og det gør socialcheferne nervøse: »Det er barskt, hvis en indtægt pludselig forsvinder. Det rammer en hel familie, som jo typisk er afhængig af to indtægter«, siger Rødovres socialdirektør, Ole Pass, formand for Socialchefforeningen.

Hverken dagpenge eller kontanthjælp
275.000 kan hverken få dagpenge eller kontanthjælp, viser kortlægningen. 170.000 er mænd, og det er mandefag som håndværk og industri, der melder om den mest markant stigende arbejdsløshed.

»Mange har ikke været opmærksomme på den gensidige forsørgelsespligt, som betyder, at man ikke kan få kontanthjælp, hvis man har en vellønnet ægtefælle«, siger Ole Pass.

Kontanthjælpen bliver trappet ned, hvis den ene halvdel af et par har en månedsløn på mere end 20.000 kr. Uforsikrede kan heller ikke få kontanthjælp, hvis de har en formue på mere end 10.000 kroner.

Vi er kun i begyndelsen af krisen
»Vi venter, at arbejdsløsheden stiger til 120.000 i løbet af i år. Og oven i det kan vi meget vel skulle lægge mindst 10.000, som ikke kan få hjælp. Endnu er vi i begyndelsen af krisen, så der har været muligheder for at finde andet arbejde relativt hurtigt«, siger direktør Lars Andersen, AE.

Ingen ved præcis, hvor mange der er arbejdsløse uden at kunne få dagpenge eller kontanthjælp. Den type arbejdsløse tæller ikke med i Danmarks Statistiks officielle tal på 64.200 arbejdsløse opgjort i januar.

Den uofficielle arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik meldte i slutningen af 2008 om mere end 100.000 arbejdsløse, men tallet er usikkert.

A-kasserne melder om flere kunder
For første gang i flere år melder nogle a-kasser nu om flere kunder i butikken.

»En akademiker tjener let en månedsløn på 35.000 kr., så er 15.000 kroner i dagpenge ikke så interessant«, siger administrerende direktør Jesper Bøge, a-kassen ASE.