0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KLAUS HOLSTING
Foto: KLAUS HOLSTING

Ufaglærte er i gang med at rengøre Operaen. Netop denne gruppe er ekstra hårdt ramt under krisen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

122.000 ufaglærte job forsvinder for altid

Under den økonomiske krise mister 1.000 om ugen deres job. En stor del af de ufaglærte job, der går tabt, kommer ikke tilbage.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Krisen rammer ufaglærte mænd hårdt i øjeblikket. Og skaderne bliver permanente.

I de kommende tre år vil 229.000 ufaglærte arbejdspladser forsvinde. Og selv om konjunkturerne skulle vende i 2011, vil mindst 122.000 ufaglærte job aldrig komme igen, viser beregninger fra det økonomiske sekretariat i de ufaglærtes forbund 3F.

»De arbejdspladser, der er rykket til udlandet, kommer aldrig tilbage. De er tabt«, siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, 3F.

Det er job i fiskeindustrien, der forsvinder, når fisk bliver sendt til Polen for at blive fileteret, fordi polske arbejdere får lavere løn. Det er fabriksarbejderen ved samlebåndet, der bliver afløst af en robot, og kassedamen, som bliver overflødig, når kunderne selv skanner varerne ind.

Ufaglærte bliver ramt dobbelt
Arbejdsløsheden i februar steg til knapt 70.000 eller 2,5 procent. Det er en stigning på godt 5.000 siden januar. Der er blevet næsten 23.000 flere arbejdsløse siden sidste sommer.

De ufaglærte bliver ramt dobbelt af både de dårlige tider og den almindelige udvikling i samfundet. Selv i gode tider forsvinder der ufaglærte job. I 1993 var der godt en million ufaglærte job i Danmark, men i 2005 var det tal dalet til under 850.000.

I de ekstraordinært gode år – 2006-2007 – steg efterspørgslen efter ufaglærte, men det var kun en overgang.

»Ud over de mange medlemmer, som har mistet arbejdet allerede, har godt 460 virksomheder sendt mellem 10.000 og 12.000 af medlemmerne på arbejdsfordeling, så tendensen er helt tydelig«, siger Poul Erik Skov Christensen.

Minder om oliekriserne
Danske Bank har sammenlignet den nuværende krise med andre økonomiske kriser siden 1970’erne.

»Arbejdsløsheden stiger meget kraftigt i øjeblikket, og målt i forhold til oliekriserne er krisen nu lige så alvorlig«, siger cheføkonom Steen Bocian.

Der er nemlig en markant forskel på situationen i 1970’erne og indledningen af 1980’erne.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden