Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Ventetid og kø hos ydelsesservice i København. Arkivfoto

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vækstpakke koster 20.000 job

En fælles europæisk indsats ville hjælpe Danmark og de øvrige lande bedre og hurtigere gennem krisen, siger økonomer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samlebåndene står foruroligende stille rundt omkring på landets industrivirksomheder.

Og antallet af konkurser fortsætter på et rekordhøjt niveau på grund af den økonomiske krise, viser nye nøgletal fra Danmarks Statistik.

Men Danmark kunne være sluppet langt billigere fra krisen, hvis regeringen i stedet for at søsætte en ren dansk vækstpakke – forårspakke 2.0 – havde indgået i én slagkraftig europæisk pakke i EU-regi.

FAKTA Pakker i EU-regi har større effekt Fælles europæiske initiativer har nemlig markant større effekt for de enkelte lande end nationale vækstpakker.

I Danmarks tilfælde ville en EU-pakke skabe 22.000 flere arbejdspladser og markant større økonomisk vækst end en ren dansk vækstpakke, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet), som flere af landets største eksportvirksomheder nikker genkendende til:

»Det er logik for burhøns, at en bred, ensartet redningspakke i hele EU ville have en langt større effekt end de enkelte landes spredte og ukoordinerede pakker«, siger Ole M. Daugbjerg, kommunikationsdirektør i Danfoss.

Samme kritik kommer fra Grundfos.

Økonomi og forbrug skal kickstartes samtidig
Ifølge analysen vil en europæisk vækstpakke direkte skabe arbejdspladser i Danmark – ganske som en ren dansk vækstpakke vil det.

Men en koordineret europæisk pakke vil kickstarte økonomien og forbruget samtidig i alle lande. Det øger efterspørgslen på danske varer i udlandet til stor gavn for eksporten og beskæftigelsen herhjemme.

»Det er den slags afledte effekter, som man ofte glemmer i debatten, og det er en god grund for de danske politikere til at arbejde målrettet for, at vi får en vækstpakke i europæisk regi. De vækstpakker, som de europæiske lande – herunder Danmark – hver for sig har indført, har selvfølgelig en vis effekt, men slet ikke så meget, som en samlet europæisk indsats ville have«, siger Signe Hansen, der er specialkonsulent hos AErådet.

Dobbelt så mange job kan skabes
Analysen viser, at en ren dansk vækstpakke, hvor økonomien sparkes i gang ved at øge de offentlige investeringer med en procent af BNP i eksempelvis nybyggeri, vil skabe 26.000 job frem mod 2010.

En tilsvarende på europæisk plan vil skabe 48.000 – næsten dobbelt så mange. En dansk pakke vil samtidig øge væksten med 0,75 procentpoint, mens en europæisk vil øge med 1,25 procentpoint.

Cheføkonom: Krisen vil hærge længere i Europa
Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, forudser, at krisen vil hærge EU i længere tid end USA, fordi supermagten hurtigere og mere centralt har vedtaget en massiv vækstplan:

»Det er en hæmsko for væksten i Europa, at der ikke er en føderal regering, som lægger fælles planer for hele Europa. I USA virker den føderale regeringen stimulanspakker på tværs af alle staterne. En mere koordineret økonomisk politik i Europa ville give større chance bryde den onde økonomiske cirkel«, siger han.

K-finansordfører: Landene har forskellige interesser

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), da hun er på sommerferie. Men den konservative finansordfører, Mike Legarth, forklarer: »Den politiske virkelighed i EU er jo, at de forskellige lande har meget forskellige interesser under en krise som denne, og at politikerne derfor har haft forskellige udgangspunkter. Det gør jo, at det derfor kan være svært at nå til enighed«.

SE OGSÅ Finanskrisen som tegneserie

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden