0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken går over til miljøpapir

Avispapiret kommer fra skove, der er drevet bæredygtigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Bæredygtigt. Fra 1. december vil Politikens kolofon på side 2 være udstyret med FSC-mærket, som kendes fra for eksempel havemøbler, bøger og grillkul. (Arkivfoto)

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politiken bliver sammen med Information og Kristeligt Dagblad verdens første dagblade, der bliver trykt på miljøcertificeret papir.

Det vil sige, at avispapiret kommer fra skove, som er drevet bæredygtigt.

Fra 1. december vil Politikens kolofon på side 2 være udstyret med FSC-mærket, som kendes fra for eksempel havemøbler, bøger og grillkul.

»Og nu altså også avispapir. Der vil blive langt mærke til det rundt omkring i verden«, siger sekretariatschef Ida Rehnström fra FSC Danmark.

At købe et profukt med god samvittighed
FSC er en forkortelse for Forest Stewardship Council. I en skov, der dyrkes efter FSC’s principper, bliver der ikke fældet mere træ, end skoven selv kan nå at gendanne. På den måde bliver dyre- og planteliv beskyttet. Og det samme gælder de skovarbejdere, som har deres udkomme i skoven. De er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

»Kort sagt betyder FSC-mærket, at du kan købe træet og papiret med god samvittighed«, siger Ida Rehnström.

Der er i øjeblikket knapt 120 millioner hektar miljøcertificeret skov i hele verden. Det svarer til fem procent af verdens skove, men hvert år forsvinder 40 millioner hektar skov verden over.

Papiret kommer til København på søndag
Det er Politikens produktionschef, Erik Møller, der har været drivkraften bag at få Pressens Fællesindkøb til at købe miljøcertificeret avispapir. Og det var faktisk Politikens kampagne for en »ny katastrofalt stor søndagsavis«, der var ledsaget af et billede en totalt skrællet skov, som satte det i gang.

»Jeg syntes, at det kunne være en god idé, at vi fik trykt avisen på miljøcertificeret papir og var klar inden klimatopmødet i december. Og det lykkedes altså«, siger Erik Møller.

De første 4.000 ton FSC-certificerede avispapir kommer efter planen med skibet ’Transdania’ fra Norge til avispapirlageret i Københavns Havn på søndag aften, så havnearbejderne kan begynde at losse mandag morgen klokken 7.

»Fra på mandag vil alt det papir, som vi modtager fra Norske Skog, være miljøcertificeret FSC-papir«, siger teknisk chef Søren Winsløw, Pressens Fællesindkøb. Prisen på avisen stiger ikke på grund af certificeringen.

Det traditionelle lager skal tømmes
Der går så 14 dage med at få tømt lageret for det traditionelle avispapir. Og så bliver de tre trykkerier, som trykker Politiken, Information og Kristeligt Dagblad, forsynet med det nye papir.

Og fra 1. december er der fuldstændig sikkerhed for, at aviserne trykkes på det rigtige papir.

»Det er helt afgørende for os at beskytte FSC-mærket. Der må ikke være den mindste tvivl om, at avispapiret er miljøcertificeret. Vi vil ikke have historier om, at aviserne pryder sig med mærke, men alligevel bruger ikke-certificeret papir«, siger Ida Rehnström.

I første omgang vil Politiken øst for Storebælt og altså Information og Kristeligt Dagblad bliver trykt på FSC-papir. Det svarer til omkring ti procent af det samlede oplag for betalingsaviser på 1,1 millioner eksemplarer om dagen.

Samme vægt og farve
Oveni skal lægges en halv million gratisaviser, der heller ikke bliver trykt på miljøcertificeret papir.

»Vi håber, at markedet vil udvikle sig hen ad vejen«, siger Ida Rehnström.

For en god ordens skyld skal det lige bemærkes, at papiret har samme vægt og farve, så læserne ikke vil kunne se overgangen til miljøcertificeret papir i avisens spalter.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter