Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enlig mor sendt i aktivering på bordel

Aktiveringscirkusset kører for fuld damp, lyder anklagen fra faglige organisationer. Antallet af aktiverede er steget fra 30.000 til 46.000 på et år.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En vietnamesisk kvinde blev i april sendt på fire ugers aktivering på et bordel i det københavnske Nordvestkvarter.

Ifølge en annonce på Ekstra Bladets massagesider kan man her på adressen få »Body to body. 1/2 time 300,-«.

Kvinden havde selv fundet jobbet, men hendes jobplan var godkendt af Jobcenter Slagelse, som havde hendes sag.

Kvindens faglige organisation Fødevareforbundet NNF protesterede mod, at kvinden på den måde fik lov til at give en hånd med på et bordel, samtidig med at hun får arbejdsløshedsunderstøttelse.

Det har jeg det ikke godt med»Jeg troede, det var en joke, da sagsbehandleren fortalte, at et medlem var i virksomhedspraktik i en klinik, der annoncerer i Ekstra Bladets massagespalte«, siger afdelingsformand Henrik Tonnesen, NNF Sjælland & Øerne.

Lovlig virksomhed Jobcenter Slagelse afviser, at aktiveringen af den vietnamesiske kvinde er problematisk: »Vi tjekkede virksomheden i CVR-registeret. Den er fuldstændig lovligt etableret, og vores virksomhedskonsulent kontaktede virksomheden telefonisk og fik bekræftet, at borgeren skulle oplæres i kropsmassage og zoneterapi med henblik på at afsøge nye beskæftigelsesmuligheder«, siger jobcenterchef Hans E. Rasmussen, Slagelse.

Han oplyser, at jobcentret ikke besøgte Viva Massage:

»Det har vi heller ikke pligt til«.

Ringede alarmklokken ikke, da I blev klar over, at virksomheden annoncerede i Ekstra Bladets massagespalte?

»Nej, det gjorde den ikke. Jeg ved ikke, hvad Ekstra Bladets massagespalte dækker over. Det kan jo være så mange ting«.

Sagen med kvinden er det seneste eksempel på en række klager fra fagforbund over meningsløs aktivering.

Arbejdsløse har deltaget i kurser, hvor de skulle finde ud af, hvilken fugl de var, arbejdsløse murersvende har kastet med æg, og ansatte på plejehjem er blevet fyret for at blive ansat på et andet plejehjem med løntilskud.

Kommunerne har fået travlt med at aktivere arbejdsløse i det seneste år, hvor arbejdsløsheden er steget. Antallet af aktiverede er fulgt med op – i april 2009 var der 30.000, i april i år 46.000.

Godtgørelse fra staten

Og landets 98 kommuner har en klar økonomisk interesse i at aktivere arbejdsløse i stedet for blot at lade dem modtage understøttelse eller kontanthjælp. Det forklarer professor Henning Jørgensen, der er i gang med et forskningsprojekt om aktivering på Aalborg Universitet: »Kommunerne får 75 procent i godtgørelse af staten, når de ledige er aktiveret, men blot 50 procent, når de ikke er det. Derfor har kommunerne en klar interesse i at aktivere og ikke være for grundige med at kontrollere kvaliteten af aktiveringen. Der er tale om virkelig store penge«. Beskæftigelsesministeren er ikke glad for bordelsagen. »Det har jeg det ikke godt med. Man skal selvfølgelig som jobcenter være opmærksom på, hvad man sender folk ud til. Det skurrer i min ører. Der skal være styr på, hvad folk bliver sendt ud til«, siger Inger Støjberg (V) og tilføjer straks: »Aktivering er et godt redskab, der kan hjælpe ledige til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Men det skal selvfølgelig bruges rigtigt«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden