LO: De 12 minutter må vente

Fagbevægelsen vil ikke være med til at øge arbejdstiden, så længe ledigheden er høj.

Økonomi

Har du 12 minutter, så har vi en løsning«.

Det budskab sendte socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, og SF’s formand, Villy Søvndal, sidste år.

De ekstra 12 minutters arbejde om dagen var omdrejningspunktet i planen ’Fair løsning’, der skulle sikre balance i den offentlige økonomi. Planen var, at Danmark skulle arbejde sig ud af krisen i stedet for at spare på velfærd.

Store dele af fagbevægelsen var med på planen, men fagbevægelsens top lægger nu luft til den.

LÆS ARTIKEL

»Det vil være et meget svært budskab at sælge til medlemmerne, at de skal arbejde mere i en periode med tårnhøj ledighed. Listen over forslag i ’Fair løsning’ er også meget længere«, siger formand Harald Børsting, der står ved løftet om at skaffe 15 milliarder gennem arbejdsmarkedsreformer i samarbejde med en eventuel regering bestående af S og SF.
Planen er at indlede trepartsforhandlinger

Hvis en rød regering vinder folketingsvalget i år, er det planen at indlede trepartsforhandlinger med arbejdsgivere og lønmodtagere.

Arbejdstid bliver aftalt i overenskomsterne, så hvis arbejdsgivere og lønmodtagere bliver enige med en ny regering om at øge arbejdstiden, skal de indgå i forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked i foråret 2012.

Og nok så vigtigt vedtages af medlemmerne ved en urafstemning, men ifølge HK’s forbundsformand, Kim Simonsen, er det langtfra sikkert, at det kommer til at ske.

»Det er ikke sikkert, at vi skal arbejde mere i en tid med arbejdsløshed. I øjeblikket bliver der fyret folkeskolelærere, sygeplejersker, HK’ere og andre i det offentlige, så skal dem, der bliver tilbage, ikke arbejde mere. Det bliver først aktuelt, når der mangler arbejdskraft«, siger han.

I har lovet at være med til at finde 15 milliarder, som kan styrke de offentlige finanser?

»De kan findes på andre måder. Vi kan for eksempel forbedre arbejdsmiljøet, så færre bliver slidt ned af arbejde eller syge af det«, siger Kim Simonsen.

Professor kan godt forstå dilemmaet
Økonomiprofessor Michael Svarer, der var medlem af Arbejdsmarkedskommissionen, kan godt forstå dilemmaet, men peger på, at der i løbet af få år vil mangle arbejdskraft.

Beregninger fra FOA viser, at 38.000 ansatte – eller hver tredje – i ældreplejen vil gå på pension i løbet af dette årti, samtidig med at der bliver flere ældre.

»Det er farligt at skubbe problemerne foran sig. De skal konfronteres her og nu. Derfor ville det være et vigtigt signal at fjerne barriererne i overenskomsterne for at arbejde mere og tilrettelægge arbejdstiderne mere fleksibelt«, siger han.

S: Øget arbejdstid kan vente
Meldingen fra fagbevægelsens top overrasker ikke socialdemokraterne.

»Det giver jo ingen mening at arbejde mere, hvis der ikke er noget arbejde. Så det vigtigste er først at sætte gang i økonomien«, siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen.

Hvis man laver en aftale, kan den så indeholde, at øget arbejdstid først skal træde i kraft på et senere tidspunkt?

»Ja, selvfølgelig. For det er den langsigtede økonomiske holdbarhed, vi arbejder med her, så ja«.

Finansministeren: Luftkastelet bliver sprængt

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har en helt anden tolkning: »Det luftkastel, som Helle og Villy har opbygget, bliver sprængt. For der er ikke fugls føde på budskabet om for 15 milliarder kroners arbejdsmarkedsreformer, og det har der aldrig været. For de vil ikke forhøje den ugentlige arbejdstid. De vil rulle dagpengereformen tilbage, de er imod efterlønsindgrebet, de vil ikke røre den femte ferieuge, og så er der helt ærligt ikke mere tilbage. Derfor ender det med flere skatter og afgifter«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden