Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge kvindelige ingeniører er beskedne

Lønkrav fra nyuddannede kvindelige ingeniører ligger lavt, viser rundspørge fra Ingeniørforeningen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyuddannede kvindelige ingeniører undervurderer sig selv, når de skal forhandle deres første løn.

I det hele taget har unge ingeniører skruet godt ned for forventningerne til deres første løn. Krisen og høj arbejdsløshed blandt unge ser ud til at have gjort de unge ’realistiske’.

Kvinder er for forsigtige Kvindernes forventninger til deres første løn er 1.400 kroner lavere end mændenes. De unge mænd venter at indlede karrieren med en månedsløn, der ligger lige på godt 33.200 kroner, mens de unge kvinder venter en månedsløn på 31.800 kroner, viser en rundspørge, som ingeniørforeningen IDA har foretaget blandt studerende og nyuddannede. »Kvinder skal passe på med at være forsigtige, når de er i et mandefag. Kvinderne skal tværtimod have selvtillid og gøre opmærksom på deres kvaliteter. Ofte føler kvinder, at de skal kunne meget mere for at søge et job end deres mandlige konkurrenter til en stilling«, siger Jytte Hinnerup, formand for Ingeniørforeningens ligestillingsudvalg.

På med kønsbrillerne
Hun er rystet over lønforskellene mellem unge mænd og kvinder. Hun opfordrer de nyuddannede – især kvinder – til at tænke på startlønnen.

»Det kan være svært at hæve lønnen hos samme arbejdsgiver, når man først er kommet ind. Og det kan ikke være rigtigt, at kvinder og mænds job prissættes så forskelligt, som tallene afslører«, siger Jytte Hinnerup og sender en opfordring:

»Arbejdsgiverne må se at få kønsbrillerne af, men her i Ingeniørforeningen har vi også en rolle i at få kvinderne til at stå ved deres værd«.

LÆS ARTIKEL

En arbejdsmarkedsforsker vurderer også, at den store forskel på startlønnen hos de unge kvindelige og mandlige ingeniører afspejler en kønsforskel.

»Mænd er nok bedre til at puste sig op. Kvinder tænker mere på at få et arbejde og indholdet af arbejdet end lige lønnen, men det kan være en farlig strategi. Kommer du på arbejdsmarkedet på for lavt indgangsniveau, kan det blive svært at få hævet lønnen senere«, siger professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet.

I øjeblikket er hver femte ingeniør kvinde, men andelen stiger.

Unge tænker ikke på pension
Både kvindelige og mandlige ingeniører undervurderer altså, hvad deres startløn bliver. IDA’s lønstatistik viser, at nyuddannede kvindelige ingeniører i runde tal tjener 33.000 kroner om måneden – altså 1.200 kroner mere end forventet. Det går også mændene bedre end ventet. Med en startløn på 34.200 kroner om måneden ligger de 1.000 kroner højere end forventningerne.

ANALYSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Arbejdsmarkedsforskeren Henning Jørgensen advarer dog mod at drage alt for bombastiske konklusioner på baggrund af rundspørgen. Han hæfter sig blandt andet ved, at Ingeniørforeningen har spurgt, hvad de unge ingeniører forventer at tjene med pension.

»Det er formentlig en stor del af forklaringen, at de unge undervurderer, hvad de får i startløn. De unge går ikke særlig meget op i pension, og specielt kvinder interesser sig meget lidt for det emne, viser en række undersøgelser«, siger Henning Jørgensen og langer ud efter ingeniørernes faglige organisation.

»De unge bør være meget mere optaget af, hvad de får i pension, fordi det er med til at afgøre deres livsindkomst. Men det er altså også en fagforenings opgave at få hævet bevidstheden om, hvad indbetalingerne til pension betyder. Det er jo de faglige organisationer, der gennem årene har kæmpet for højere pension ved forhandlingerne om overenskomster«, siger Henning Jørgensen.

Arbejdsløshed gør lønnen sekundær

Arbejdsløsheden blandt nyuddannede lå i maj på næsten 25 pct., så det er ifølge arbejdsmarkedsforskeren ikke alene uvidenheden om pension, der kan forklare de lave forventninger til startlønnen. »De unge er interesseret i at komme i arbejde og tænker nok mindre på lønnen. Der er stor forskel på at komme i arbejde og blive hængende i ledighed uden at få afprøvet det, du har lært. Der er fornuft i at skaffe sig et arbejde, og så kan man altid skifte arbejde, når man har erfaring, og få en højere løn«, siger Henning Jørgensen.

Selv om hver fjerde nyuddannede ingeniør er arbejdsløs i øjeblikket, viste antallet af ansøgninger til de videregående uddannelser, at interessen for at læse til ingeniør stiger.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden