Skattesnyd og sjusk koster staten syv milliarder kroner

Stor undersøgelse afslører omfattende sjusk i regnskaberne hos danske virksomheder - for slet ikke at tale om det deciderede snyderi.

Økonomi

Hvert år mister staten skatteindtægter for 4,2 milliarder kroner, alene fordi virksomhederne og deres rådgivere misforstår reglerne eller sjusker med beregningen.

Samtidig formår en hård kerne af virksomheder at snyde sig uden om skattebetalinger for 2,8 milliarder kroner årligt.

På den måde mister statskassen indtægter for rundt regnet 7 mia. kroner om året som en direkte følge af skattesnyd og sjusk. Det fremgår af en ny og omfattende undersøgelse af 3.000 virksomheders skatteregnskaber.

Problemer hos fire ud af ti I 42 procent af virksomhederne har skattemyndighederne fundet en eller flere sjuskefejl i skatteberegningen, mens undersøgelsen afdækker rendyrket snyd i hver tiende virksomhed. »Det her er fuldstændigt uacceptabelt«, siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). »Uanset partifarve må alle være enige om, at der skal sættes ind lige nu. Skat skal ud på landevejene, tjekke virksomhedsregnskaber og foretage flere kontroller, og så skal vi målrette indsatsen mod de brancher, hvor vi kan se, at der er særlig meget sjusk og snyd«, siger skatteministeren, der især peger på hoteller, restauranter og transportbranchen.

»Virksomhederne skal opleve, at risikoen for at blive afsløret er blevet væsentlig større i 2012. Det er målet«, siger skatteministeren.

Han kalder det påkrævet at få tjekket, om skattereglerne er for indviklede og komplicerede.

800 skal fyres
Det er kun få dage siden, at Thor Möger Pedersen blev kritiseret for sin plan om at afskedige 800 medarbejdere i Skat.

Men besparelser ét sted i Skat udelukker ikke oprustning andre steder, lyder skatteministerens svar på tiltale.

LÆS MERE

Den nye undersøgelse bliver modtaget med lige dele skuffelse og overraskelse af virksomhedernes rådgivere, revisorerne:

»En del revisorer føler, at deres kunder presser dem til kanten. Kunderne oplever, at der så lidt skattekontrol, at det kun er revisorerne, som holder dem i ørerne. Og når de oplever, at nabovirksomheden ikke bliver holdt i ørerne, så vil de heller ikke«, siger John Bygholm, formand for skatteudvalget i FSR - danske revisorer.

Han arbejder til daglig i revisionsfirmaet Deloitte og hilser øget kontrol velkommen:

»De ekstra penge til kontrol vil være givet godt ud. Øget risiko for at blive kontrolleret vil få flere til at følge reglerne«.

Det går som smurt hos de private

Også erhvervslivet indstiller sig på øget kontrol:

»Det er en god ide at rette skytset mod dem, der ikke vil betale«, siger skattepolitisk chef Bo Sandberg, Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 firmaer. Mens det kniber gevaldigt med at trække de korrekte skatter ud af landets virksomheder, går det som smurt, når det gælder almindelige skatteborgere, viser den nye undersøgelse.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce