Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente (arkiv)
Foto: Ditte Valente (arkiv)

Blokadeflæsk. Trods blokaden har Vejlegården serveret stegt flæsk og persillesovs for alle de sympatisører, der havde lyst til at løbe spidsrod forbi 3F’s blokadevagter.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er det skæbnedag for LO's blokaderet

Kristelig Arbejdsgiverforening vil have Arbejdsrettens ord for, at LO’s forbund ikke må konflikte mod firmaer, der har en kristelig overenskomst.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag får den klassiske fagbevægelse Arbejdsrettens ord for, om den må fortsætte mere end 100 års tradition for at konflikte mod virksomheder, der ikke tegner overenskomster med et forbund under LO.

Striden står om Restaurant Vejlegården, hvor der i efterårsmånederne har stået blokadevagter. De selvlysende gule veste fra 3F er blevet skiftet ud med mindre iøjnefaldende offwhite fleecejakker. Det har dog ikke forhindret restauranten i at servere hofretten stegt flæsk og persillesovs for de gæster, der har valgt at gå forbi blokadevagterne.

Hypen om den blokaderamte restaurant toppede i sommerens nyhedsfattige måneder.

PORTRÆT

Siden er der blevet stille om restauranten, der ikke vil tegne overenskomst med landets største forbund, 3F.

Meget står på spil
Arbejdsretten fælder i dag dom i en af de helt store principielle sager under ledelse af tre højesteretsdommere. Og der står meget på spil for LO, der repræsenterer knap en million lønmodtagere.

»Skulle afgørelsen gå os imod, så vil det have vidtrækkende konsekvenser. LO-forbundene vil ikke længere kunne etablere konflikt mod virksomheder, der ikke vil tegne overenskomst med os. Det vil med andre ord blive nærmest umuligt at forsvare de løn- og arbejdsvilkår, der er blevet kæmpet for i 100 år«, siger LO’s advokat Pernille Leidersdorff-Ernst til Politiken forud for Arbejdsrettens afgørelse.

Vejlegården havde indtil for et år siden overenskomst med 3F, men i forbindelse med en konkurs blev restauratør Amin Skov ny forpagter. Han valgte at indgå overenskomst med Kristelig Fagbevægelse, Krifa.

Den nye overenskomst er ifølge 3F ringere end den gamle på 41 af 46 punkter. Der er blandt andet lavere mindsteløn og andre arbejdstidsregler.

Restaurant får ikke fjernet skrald
3F og andre LO-forbund svarede igen med at varsle blokade, da Vejlegården sagde farvel til 3F-overenskomsten.

Det betyder, at Vejlegården ikke kan få hentet alt sit skrald, ikke modtager post og ikke kan slå ledige stillinger op på jobcentrenes jobnet. Der kan heller komme ledige i arbejde på Vejlegården med løntilskud fra det offentlige.

Det er præcis meningen, at en konflikt skal kunne mærkes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er præcis meningen, at en konflikt skal kunne mærkes. Vejlegårdssagen er en typisk sag, hvor LO og 3F kræver, at restauranten skal give de ansatte de løn- og arbejdsvilkår, som der er aftalt med arbejdsgiverforeningen Horesta i stedet den billigere gule overenskomst«, siger Pernille Leidersdorff-Ernst og peger på, at der landet over konstant kører mellem 600 og 700 konflikter a la Vejlegården.

Kristelige sidestillet med ingenting
Kristelig Arbejdsgiverforening, der er Amin Skovs arbejdsgiverforening, vil kort fortalt have Arbejdsretten til at forbyde blokader, hvis virksomheden i forvejen har tegnet overenskomst.

Hidtil har den gældende ret været, at en kristelig overenskomst blev sidestillet med slet ikke at have overenskomst.

»Det er ikke rimeligt. Der må nu engang være forskel på at have en overenskomst og slet ikke have en overenskomst. I øjeblikket er der mere end 60 procent af landets restauranter og cafeer, der ikke har overenskomst. Kan det være lovligt at iværksætte konflikt og sympatikonflikter mod en virksomhed, der i forvejen er omfattet af en anerkendt kollektiv overenskomst«, spurgte direktør Karsten Høgild fra Kristelig Arbejdsgiverforening, da sagen blev indledt.

Lovforslag fra Venstre og DF
Den kristne arbejdsgiverforenings ambitioner flugter med et beslutningsforslag fra Venstre og Dansk Folkeparti, der vil forbyde fagforeninger at iværksætte blokader mod virksomheder, der allerede har en landsdækkende overenskomst med en konkurrerende fagforening.

Forslaget blev fremsat i sidste folketingssamling, men det er uklart, om de to partier vil genfremsætte forslaget i denne samling.

»Hvis det bliver retspraksis, så kan der blomstre alle mulige arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelser op med lavere lønninger og ringe arbejdsvilkår, og så får vi for alvor problemer med løndumping i Danmark. LO er derfor glad for, at vi har haft en stærk og konsekvent retspraksis i ryggen på det principielle spørgsmål«, sagde Pernille Leiderdorff-Ernst, der er optimist, men ikke på forhånd vil spå om udfaldet af dagens afgørelse i Arbejdsretten.

Opbakning i arbejdsretten

To juraprofessorer, professor Jens Kristiansen, Københavns Universitet, og jur.dr. og professor i erhvervsret på Aarhus Universitet Ole Hasselbalch, har tidligere i Politiken forudset, at beslutningsforslaget ville åbne for, at overenskomster med dårligere løn- og arbejdsvilkår fra Polen, de baltiske lande og andre EU-lande gør deres indtog i Danmark. En tredje professor bakkede dem op, da Arbejdsretten tog fat på sagen. »Der vil blive åbnet en landevej for alle mulige overenskomster, hvis Arbejdsretten forbyder blokader, når der er tegnet overenskomst med de kristelige. Hvis du har kontor i landets tre største byer, så kan du komme og påstå, at du er en landsdækkende fagforening med ret til at tegne overenskomster. Hvad skal der til for at have en anerkendt landsdækkende overenskomst, hvordan skal det defineres«, spurgte professor Henning Jørgensen, der ikke selv er i tvivl om konsekvenserne.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE »Der vil ske en forringelse af løn- og arbejdsvilkår på for eksempel restauranter og byggepladser, hvor der er mange østeuropæere. Og Folketinget vil ikke kunne acceptere overenskomster med en timeløn på 50 kroner, så det vil vedtage en lov om mindsteløn og være et opgør med den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere aftaler løn- og arbejdsvilkår«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden