Udvikling. På Coloplasts fabrik i Espergærde bliver nye produkter udviklet og sat i produktion. Derefter flyttes produktionen til fabrikker i Ungarn og Kina.
Foto: EHRBAHN JACOB

Udvikling. På Coloplasts fabrik i Espergærde bliver nye produkter udviklet og sat i produktion. Derefter flyttes produktionen til fabrikker i Ungarn og Kina.

Økonomi

En dansk industriarbejder er nu billigere end en svensk

Den danske konkurrenceevne er oppe på niveau fra 2003.

Økonomi

Der står grønne planter på gangene, som forbinder fabrikshallerne hos Coloplast.

Fabriksarbejderne, der fremstiller den helt nye type kompakte katetre, er i hvide kitler og forsynet med hårnet. Streger på gulvet fortæller, hvor truckene må køre, og hvor pallerne med produkter og emballage skal stå.

Coloplasts fabrik i Espergærde er sammen med fabrikken i Thisted innovationsfabrikker. Her bliver Coloplasts nye produkter udviklet og sat i produktion, men når produktionen er stabil og i god gænge, bliver den flyttet til Coloplasts fabrikker i Ungarn og Kina.

De seneste årtier har Coloplast som så mange andre danske virksomheder flyttet produktion til billiglande. Lønnen steg markant i Danmark op gennem 00’erne, uden at produktiviteten fulgte med. Samtidig gjorde en høj kurs på kronen også dansk eksport dyrere.

LÆS OGSÅ Men siden finanskrisens begyndelse i 2008 har den danske lønkonkurrenceevne genvundet en stor del af det tabte, så Danmark nu igen er oppe på niveauet fra 2003, viser beregninger fra LO på baggrund af tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Økonomisk Redegørelse fra regeringen. I LO er der glæde over den styrkede danske position. Dansker billigere end en svensker»En dansk industriarbejder er nu billigere end en svensk, men stadig dyrere end en tysk«, siger cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen, LO, der betegner de nye tal som en »mytedræber«. »I øjeblikket er der en historie om, at konkurrenceevnen er gået tilbage med 20 procent siden 2000, men tre fjerdedele er sket fra 2000 til 2003. Derfor er diskussionen meget historisk«, siger Jan Kæraa Rasmussen.»Virksomhedernes omkostninger er væsentlige for mulighederne for at bevare produktion i Danmark. Vi har en tradition for at have fleksible medarbejdere, der er gode til at sætte sig ind i nye ting og ikke være bange for at lære, og de passer godt til den type produktioner, som vi konkurrerer med Sverige og Tyskland om«, siger Jan Kæraa Rasmussen og forklarer:

»Vi konkurrerer ikke med Ungarn og andre billiglande. De tider er forbi, hvor man kunne stå ved samme samlebånd i 10 og 20 år. Produktionsmedarbejderne skal mestre produktionsprocessen, men skal også komme med forslag til forbedringer af produktionsprocessen. Det at have en uddannelse er meget vigtigt og bliver endnu mere vigtigt«.

DA er knap så begejstrede
Med de overenskomstaftaler, der blev indgået sidste år i industrien, er der lagt op til beskedne lønstigninger i 2013 og ind i næste år. Alt tyder altså på, at den danske konkurrenceevne bliver yderligere forbedret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos arbejdsgiverne i DA er begejstringen over de nye tal dog knap så stor:

»Der er langt igen«, siger vicedirektør Fini Beilin, som mener, at LO har valgt et meget behændigt tidspunkt for deres vurdering af lønkonkurrenceevnen. Sammenligningerne bør efter arbejdsgivernes opfattelse begynde i 1995.

»Vi har et problem med konkurrenceevnen, der er bygget op over mange år. I 15 år havde vi en lønudvikling, der gik hurtigere end i vore nabolande. Den gode nyhed er, at udviklingen er begyndt at vende«, siger Fini Beilin. »Hvis vi blot kigger på tiden omkring finanskrisen, så er det rigtigt, at vi forbedrer vores lønkonkurrenceevne med omkring en procent om året. Men hvis vi skal indhente alt det tabte, og vi ikke speeder den proces op, så kan der gå 10 – måske 15 år – før vi er i mål«.

Kompakt kateter i jakkelommen

Tilbage til Coloplast. I sommer tog medarbejderne på den nordsjællandske fabrik fat på at producere det nyeste i rækken af kompakte katetre, som er så små og diskrete, at de kan være i en jakkelomme. Det nye, kompakte kateter bliver fremstillet i Danmark et år eller halvandet endnu. Så flytter produktionen til et billigere land, mens et nyt produkt sættes i gang herhjemme. »I Kina ligger lønniveauet på omkring 10 procent af de danske, og i Ungarn er det på omkring 20 procent af det danske«, siger Allan Rasmussen, der er direktør for Coloplasts globale produktion. Han har en karriere på mere end 20 år hos den nordsjællandske virksomhed bag sig og har fulgt udviklingen, siden katetre, stomiposer og Coloplasts andre produkter blev udviklet og masseproduceret i Danmark. Allan Rasmussen tog selv til Ungarn i 2000 for at starte firmaets ungarske fabrikker og blev boende i det centraleuropæiske land i fire år. »Lønnen betyder relativt meget, når der er tale om masseproduktion, så derfor er det meget interessant, hvad vi skal give i løn. Det var let at finde kvalificeret personale, og der er stabile forhold for erhvervslivet, så det er ikke noget problem at drive virksomheder i Ungarn«, siger Allan Rasmussen. I 2007 skruede Coloplast også op for produktionen i Kina. 98 procent af Coloplasts produkter sælges uden for landets grænser – dog primært i de øvrige europæiske lande, som aftager omkring 75 procent af produkterne, så Coloplast er indbegrebet af en global virksomhed.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce