Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Løft. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have, at flere faglærte videreuddanner sig.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Løft. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have, at flere faglærte videreuddanner sig.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen: »Dygtighed gør os rigere«

En million mere i livsindkomst bør være nok til at få faglærte til at lære mere, siger Mette Frederiksen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en tilfreds beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), Politiken talte med, efter at hun havde læst kortlægningen af værdien ved at tage en ekstra uddannelse.

Kort fortalt viser Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse, at faglærte arbejdere hæver deres livsindkomst med mellem 900.000 og 1,3 millioner kroner, hvis de tager en videregående uddannelse.

LÆS OGSÅ

»Der er et reelt løft i, hvor mange penge du har til rådighed som person og til din familie, hvis du dygtiggør dig. Vi ved også, at uddannelse er med til at understøtte, at du kan have mange år på arbejdsmarkedet. Du har simpelthen flere gode år på arbejdsmarkedet«, siger Mette Frederiksen, der peger på, at krisens ofre er dem, der ikke har megen skolegang bag sig.

»Dem, der er hårdest ramt af den økonomiske krise, er grupper med lav eller ingen uddannelse, så denne her undersøgelse understøtter vores satsning på uddannelse«, siger Mette Frederiksen.

Den bedste investering
Ministeren peger på, at folkeskolereform, kontanthjælpsreform og den kommende erhvervsskolereform og beskæftigelsesreform sætter uddannelse i centrum.

Kortlægningen bør efter ministerens opfattelse give stof til eftertanke for faglærte.

»Den giver et hint til folk i deres eget liv. Det kan godt være, at der er nogle hårde år med at uddanne sig kombineret med, at man har små børn. Men det kan betale sig at spænde livremmen ind i en periode for at tage en uddannelse. På den lange bane henter de gevinsten hjem«, siger Mette Frederiksen.

Det er vigtigt, at vi værdimæssigt holder fast i, at uddannelse er en investering, som kræver ofre

Men trods den økonomiske gevinst ved uddannelse er antallet af faglærte, der sætter sig på skolebænken for at videreuddanne sig, faldet fra knap 6.000 i 2001 til cirka 4.000 i 2011.

»En forklaring kan være, at det er gået godt i en række år, så kan der være mange, som har tænkt: »Det går jo fint, jeg har arbejde, og der er ordrer nok i ordrebogen, så jeg bruger mine kræfter her og nu««, siger Mette Frederiksen, der mener, at krisen bør mane til eftertanke.

»Krisen må få os til at overveje, hvordan vi gør både hinanden og Danmark stærkere. Krisen bruges som en løftestang for, at vi husker på hele tiden at dygtiggøre os«, siger Mette Frederiksen.

Lav indtægt, mens man uddanner sig, kan vel også holde nogle fra at tage 2-4 år på skolebænken?

»Når vi taler uddannelse, skal vi huske at have det lange lys på. Uddannelse kan godt være hårdt, men det er den bedste investering, man kan foretage i sig selv. Det er vigtigt, at vi værdimæssigt holder fast i, at uddannelse er en investering, som kræver ofre«.

Guleroden er der

Kan du forestille dig at give voksne faglærte et ekstra økonomisk incitament til at videreuddanne sig?

»Der er en meget klar økonomisk gevinst ved at tage mere uddannelse, viser kortlægningen. Ved at tage en uddannelse kan du sikre dig en livsindkomst, der er en million højere, end hvis du ikke tager en uddannelse. Guleroden må siges at være der«.

LÆS OGSÅ

Det er ikke alene den enkelte faglærte, som får en økonomisk gevinst ved at læse videre.

Samfundet får også ekstra skatteindtægter på grund af den højere løn, og samtidig er faglærte, der videreuddanner sig, i mindre grad arbejdsløse og skal altså trække mindre på de offentlige kasser.

Hver faglært, der videreuddanner sig, øger samfundets vækst og velstand med omkring en million kroner set over et livsforløb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden