0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kurven knækker: Antallet af dårlige betalere falder

For første gang siden finanskrisen falder antallet af dårlige betalere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

privatøkonomi. En stødt stigning i antallet af dårlige betalere er nu vendt til et mindre fald.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner en lille revolution:

Hvor antallet af dårlige betalere er steget støt fra 2007 til 2013, så viser spritnye tal for 2014, at kurven nu er knækket.

»Det er et meget overraskende fald i antallet af dårlige betalere, som vi ikke har set komme. Meget tyder på, at danskerne har mere styr på deres økonomi«, siger Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i kreditoplysningsbureauet Experian, som står bag det berygtede RKI-register.

Konkret er antallet af dårlige betalere vokset uafbrudt fra rundt regnet 185.000 tilbage i 2007 til 233.000 personer i 2013. Men i løbet af sidste år er tallet altså dykket for første gang, så der nu er 1.222 færre personer, der er registreret som dårlige betalere.

LÆS MERE

Selv om faldet er begrænset, så er der tale om et symbolsk vendepunkt, der meget vel kan bide sig fast, siger Frank Papsø.

»Vi vurderer, at udviklingen fortsætter. I hvert fald kan vi ikke få øje på noget, der skulle gøre, at det går den anden vej igen«, siger han.

Den samlede gæld falder også

Ikke blot falder antallet af registrerede personer for første gang siden finanskrisens indtog. Det samme er tilfældet for den samlede gæld hos de dårlige betalere.

I perioden 2007 til 2013 voksede gælden stødt med indtil flere milliarder kroner årligt, og hos Experian havde man egentlig regnet med, at den også i det forgangne år ville vokse med et sted i omegnen af 700-800 millioner kroner.

Jeg er overbevist om, at det her er en afgørende vending.

Derfor var det især på det punkt lidt af en overraskelse, da tallene for 2014 pludselig viste, at de dårlige betalere har høvlet 108 millioner kroner af den samlede bunke gæld. Selv om faldet også her er begrænset, når man tager den samlede gæld på knap 17 milliarder kroner i betragtning, så vækker udviklingen både glæde og forbavselse i Experian.

»Det er mildt sagt lidt af en overraskelse, som vi slet ikke havde set komme, selv om vi løbende hen over året følger antallet af indberetninger«, siger Frank Papsø.