0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere tordner mod Junckers lille skatteparadis

Europæiske regeringer står i kø for at lange ud efter Luxembourgs skattetricks.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

Velkommen. Luxembourg er under beskydning fra alle sider efter afsløringer om hemmelige skatteaftaler.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luxembourg, det lille EU-land på størrelse med Region Hovedstaden, blev i går nær blæst omkuld af protester fra europæiske borgere og politikere som følge af offentliggørelsen af over 500 hemmelige skatteaftaler.

Regeringen følte sig nødsaget til at afholde både et morgen- og et eftermiddagspressemøde for at adressere den voldsomme kritik fra forskellige hjørner af Europa, men dog uden de store indrømmelser.

Og presset blev bare større og større i løbet af dagen og aftenen.

Den franske finansminister, Michel Sapin, sagde ifølge Guardian, at sådan nogle aftaler »ikke længere var acceptable for noget land« og tilføjede:

»Jeg håber, at vi om nogle få år aldrig mere behøver at tale om noget lignende igen«.

LÆS FAKTAPORTRÆT

Også den tyske regering reagerede med en hård kritik af Luxembourgs praksis:

»Det kan jo ikke være sådan, at nogle få beriger sig på bekostning af mange«, sagde finansminister Wolfgang Schäuble i den tyske forbundsdag og understregede, at dette princip gælder både for stater og virksomheder, små såvel som store. Og at Luxembourg »har et stort arbejde foran sig« med at møde internationale skattestandarder.

En del arbejde foran os

Også i Holland kom finansministeren på banen. Jeroen Dijsselbloem er samtidig formand i gruppen af finansministrene fra de 18 eurolande, Eurogroup, og han havde heller ikke megen kærlighed til overs for storhertugdømmet.

»Mange lande laver aftaler med firmaer om at levere sikkerhed, men disse aftaler er nødt til at følge de internationale standarder. Vi har stadig en del arbejde foran os«, lød det fra formanden.

Samme toner kom fra Westminster, hvor formanden for den såkaldte Commons public accounts committee, Margaret Hodge, gik direkte efter Jean-Claude Juncker, der »har overtaget Europa Kommisionen, mens han har stået i spidsen for den største udnyttelse af af europæiske nationer i hans eget lille land i årtier«, som hun sagde ifølge Guardian.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

Formanden for Europaparlamentet, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, forventer, at kommissionen straks vil dykke ned i de afslørede sager og vurdere, om de er i strid med EU-retten og derfor skal have konsekvenser.

»Men det mest bekymrende for mig er, at de afslørede praksisser tilsyneladende har været lovlige i nogle lande. Denne virkelighed betyder, at vi må tilskynde medlemslandene til at samarbejde med os om at få stoppet den systematiske skatteundgåelse i Europa, hvad enten det er i Luxembourg eller andre steder«.

Juncker meldte afbud

Jean-Claude Juncker har før sin tiltræden gjort meget ud af, at den nye EU-kommission skal være mere åben og udfarende i offentligheden. Men i går følte affærens mest kritiserede mand ikke trang til at vise sig i offentligheden; forhåndsorienteret om den globale afsløring aflyste han sent onsdag aften et debatmøde i Belgien i går, arrangeret af tre aviser.

Luxembourgs nuværende finansminister, Pierre Gramegna, afholdt i Bruxelles til gengæld sin regerings andet pressemøde i går før et møde mellem eurozonens finansministre. Her gentog han, at Luxembourgs skattemyndigheder har fulgt både nationale og internationale regler i de afslørede aftaler.

»En situation, hvor et multinationalt selskab betaler meget lidt eller næsten ingen skat, er ikke forsvarlig. Det kan man ikke forklare den almindelige skatteyder, som betaler sin skat og forventer det samme af andre. Men problemet kan ikke løses af et land alene. Det skal løses af hele det internationale samfund i fællesskab, og det er ved at ske nu, gennem OECD, G20 og i EU. Det støtter Luxembourg fuldt ud, så længe de samme regler kommer til at gælde for alle«, sagde Gramegna.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts