Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Overenskomst. I april 2013 blev lærerne lockoutet af kommunerne, da der skulle forhandles om regler for arbejdstid. Nu har KL og lærerne aftalt et supplement til aftalen, der førte til konflikt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny aftale sikrer lærerne fleksibel ferieuge

Arbejdsgiverne i landets kommuner og lærerne er blevet enige om en 15 punkts aftale, der skal sikre arbejdsro i folkeskolen efter lockouten.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skulle næsten tre døgns forhandlinger til, før de trætte forhandlere kunne sætte deres autograf under på en 18 sider lang aftale med 15 punkter, der skal sikre arbejdsro og forhindre en ny konflikt for landets 60.000 lærere.

Formelt skulle forhandlingerne om 500.000 kommunalt ansatte være begyndt fredag ved frokosttid, men forhandlingerne blev sat på standby, fordi lærernes arbejdstidsregler skulle på plads først.

»Vi har lavet en aftale som peger fremad. Vi har ikke løst alle udfordringer«, sagde lærerformand Anders Bondo Christensen, da kort før klokken 23 havde underskrevet aftalen og mødte pressen sammen kommunernes topforhandler, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K).

»Hvis vi skal lykkedes i folkeskolen, så er det vigtigt, at vi samarbejder. Det vi har lavet, bygger på en vilje til at samarbejde«, sagde Anders Bondo Christensen.

Efter en omfattende lockout af de 60.000 folkeskolelærere i 2013 blev lærernes arbejdstidsregler bestemt af Folketinget ved lov 409, men lærerne har siden klaget over manglende tid til at forberede undervisningen.

»Vi har ikke lavet om på lovgivningen. Jeg havde ønsket en ny arbejdstidsaftale, men det kunne vi ikke blive enige om. Derfor gjaldt det om at få etableret et samarbejde. Vi kigger på, at den tid, der er til forbedredelse bliver samlet i en nogle ordentlige fornuftige blokke, så lærerne har effektiv tid til forberedelse«, forklarede Anders Bondo Christensen, der havde en enig hovedstyrelses opbakning til aftalen.

Michael Ziegler kunne heller skjule sin glæde over aftalen.

»Vi har valgte at fokusere på de ting, som vi kunne blive enige om. Vi er enige om at understøtte det gode samarbejde lokalt«, sagde han.

Aftalen betyder også, at lærerne fremover selv kan disponere over den 6. ferieuge, så de selv kan vælge, hvornår den skal ligge. Det vil sige, at den kan blive placeret uden for de traditionelle skoleferier. Hidtil har skolelederne kunnet fordele den 6. ferieuge henover undervisningsugerne.

»Det kan jeg godt forstå, har virket lidt frustrende. Det kan jo være lidt vanskeligt at komme en uge til Spanien, hvis ferieugen er fordelt med en time om ugen«, sagde Michael Ziegler.

Allerede torsdag var topforhandlerne for landets kommuner og Lærernes Centralforening (LC) meget tæt på en arbejdstidsaftale for lærerne, men Kommunernes Landsforenings topforhandlere tøvede ifølge Politikens oplysninger med at skrive under på aftalen. Det meddelte lærernes formand Anders Bondo Christensen torsdag aften de øvrige fagforeningsformænd på det kommunale område.

Fredag lidt efter klokken 17 mødtes KL's fem mand store formandskab med Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) i spidsen for at blive taget i ed, men heller ikke her kunne resultatet blive godkendt, så lørdag eftermiddag mødtes hele KL's bestyrelse. Og efter et mange timer langt møde blev der sagt god for aftalen. Det er usædvanligt, at KL's bestyrelse bliver indkaldt.

»Det er rigtigt vigtigt skridt, at de vi har aftalt, er der blevet nikket til inden, vi fortæller om det. Det kan godt være, at der mange som ikke føler, at overenskomster er særligt sexede, men det er altså dem, som sluger de fleste udgifter«, forklarede Michael Ziegler.

KL vil heller ikke længere fraråde kommunerne at lave lokale aftaler om arbejdstider.

»Vi blander os ikke i kommunerne laver lokale aftaler«, sagde Michael Ziegler.

Lærernes arbejdstidsaftale var en alvorlig hurdle i forhandlingerne om nye overenskomster for den halve million kommunalt ansatte, som ventes at falde på plads i løbet af natten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden