Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Helmer mener der mangler undersøgelser der underbygger at zinkfodder er skadeligt. Kilde: politiken.tv / Foto og klip: Joachim Adrian

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyrenes beskyttelse: Landbruget vælger zink som den lette udvej

Kraftig stigning af zink i landbruget er nødvendigt, mener svineproducenterne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hos Dyrenes Beskyttelse står man fuldstændig uforstående over for, hvorfor danske svineproducenter fjerner smågrise fra søerne allerede efter fire uger, når deres tarmflora ikke er udviklet til at håndtere fast foder.

Den tidlige fravænning fra soen betyder, at mange af de små grise bliver syge. Derfor kommer landmændene ekstra zink i grisefoderet de to første uger, efter den lille gris har forladt soen. Zinken stabiliserer smågrisenes tarmflora og virker præventivt i forhold til sygdomme.

Men eksperter påpeger i Politiken i dag, at zink er lige så skadeligt for udviklingen af resistente bakterier, som antibiotika er. Ydermere er forbruget af zink i den danske svineproduktion tredoblet over de seneste ti år.

Danske Svineproducenter: Vi følger loven

Birgitte Damm, chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, opfordrer politikerne til at tage zinkproblematikken seriøst.

»Når man ikke skrider ind over for zink som forebyggelse mod diarré, ligesom man gjorde med antibiotika, så er det jo fordi man ikke vil gøre noget ved det egentlige problem. Man giver landmændene en udvej for at fortsætte med at producere billigt svinekød i stedet for at ændre produktionen, så grisene ikke bliver syge«, siger Birgitte Damm.

Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, fastholder, at lovgivningen bliver fulgt, både når det gælder afvænningstid af smågrise og mængden af zink i foderet, og han mener i øvrigt ikke, at det er en mulighed at ændre produktionen.

»Hvis man skrider ind over for brugen af zink, kommer det til at ramme os hårdt på en i forvejen presset økonomi. Hvis smågrisene skal blive længere ved soen, vil hendes cyklus blive langsommere, og dermed producerer hun mindre. Hvis man sænker niveauet af zink, vil det gå ud over konkurrenceevnen, og vi vil blive nødt til at bruge mere antibiotika«, siger han.

S: Vi er nødt til at forsvare markedsmekanismerne

Folketingets partier mødes i starten af marts for at udarbejde en handlingsplan til bekæmpelse af MRSA.

Det har ikke været muligt at få nogen fra regeringen til at bekræfte, hvorvidt de vil debattere muligheden for at sænke det tilladte niveau af zink i landbruget.

Men ordfører for landbrug og fødevarer i Socialdemokratiet, Orla Hav, fortæller, at regeringen gerne så en så naturlig svineproduktion, som muligt.

»Jeg tror ikke på, at vi helt kan undgå at bruge medicin i svineproduktionen, for vi vil naturligvis heller ikke have syge dyr gående rundt i staldene. Når det er sagt, så er der også nogle markedsmekanismer, vi er nødt til at respektere«, siger han.

Ø: Billigt svinekød sender forbrugerne skjult ekstraregning

I regeringens støtteparti Enhedslisten er man parat til at tage skridtet videre. Partiets ordfører Maria Gjerding vil under de kommende forhandlinger til at kigge på, om den konventionelle svineproduktion har så mange negative konsekvenser, at man måske skal lægge den om.

Det også selvom forbrugerne i fremtiden skal grave dybere i lommerne, hvis de vil have koteletter i fad til aftensmad.

»Jeg vil ikke afvise, at en konsekvens af det her kan blive, at forbrugerne skal til at betale mere for svinekød. Grunden til at man kan købe svinekød så billigt i dag, er fordi de danske landmænd er så effektive. Og der må vi bare sige, at de har været rigtig dygtige«, siger hun.

»Problemet er, at vi kan se, at den effektive produktion har en række negative sideeffekter. Den er skadelig for sundheden, dyrevelfærden og vandmlijøet. Kødet er måske billigt i dag, men forbrugeren betaler lige nu gennem skatten for den uhensigtsmæssige produktion«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden