Investering. Pensionskassernes investeringer i grøn energi er nu mere end dobbelt så store som investeringerne i sort energi.
Foto: Fotokollage: Geert vanden Wijngaert, Joachim Adrian

Investering. Pensionskassernes investeringer i grøn energi er nu mere end dobbelt så store som investeringerne i sort energi.

Økonomi

Pensionsselskaber investerer 42 milliarder i vindmøller og solceller

Pensionskassernes grønne energiinvesteringer overhaler de sorte.

Økonomi

Dine pensionsmidler bliver i stigende gad investeret i vindmøller, solceller, biobrændsel og andre vedvarende energiformer.

Og så er pensionsselskabernes grønne investeringer nu mere end dobbelt så store som de ’sorte’, klima-uvenlige investeringer i kulkraftværker og olieselskaber.

Mere præcist investerede de danske pensionsselskaber sidste år 42 milliarder kroner i vedvarende energi, mens de såkaldt sorte investeringer i fossile brændstoffer udgjorde 15,7 milliarder kroner.

Afkast i vindmøller

Det fremgår af den første samlede kortlægning af pensionsselskabernes energiinvesteringer. Den er udarbejdet af brancheorganisation Forsikring & Pension på et tidspunkt, hvor medlemmerne i stigende grad presser pensionsselskaberne til at tænke klimaet ind i investeringspolitikken.

»Fossile investeringer er nok blevet mindre attraktive end de har været, mens der i løbet af de sidste fem-seks år har vist sig nogle attraktive investeringsmuligheder i vedvarende energikilder som eksempelvis vindmølleparker«, siger Per Bremer Rasmussen, direktør i Forsikring & Pension:

»Her har de danske pensionsselskaber fået mulighed for at kombinere lysten til at investere grønt med udsigten til et fornuftigt afkast. For selvom pensionsselskaberne meget gerne vil investere grønt, skal det som altid være båret af et fornuftigt afkast. Det er jo i sidste ende hr. og fru Hansens penge, vi administrerer – og vi har lovet dem, at de får så god en pension som muligt«, siger han.

Stort beløb - lille andel

Men selv om den grønne bølge tilsyneladende har ramt pensionsselskaberne, er det ikke nogen tsunami. De grønne investeringer udgør kun 1,6 procent af den samlede pensionsformue på 2.700 milliarder kroner, viser den nye kortlægning.

KLIMAINDEKS

Det går også for langsomt i Danmark, mener organisationen Ansvarlig Fremtid, der har sat en række pensionsselskaber under pres ved at efterlyse en skrappere og mere klimavenlig investeringspolitik på selskabernes generalforsamlinger. I tre pensionskasser; Magistre & Psykologer, Arkitekterne og Danske Ingeniører, har medlemmerne støttet Ansvarlig Fremtids forslag om helt at sortliste kulenergi.

PKA sortlister mine- og energiselskaber

»Det er mit indtryk, at danske pensionsselskaber er nogen af dem, der globalt har den grønneste profil. På den anden side kan vi også se, at nordmænd og svenskere flytter sig hurtigere end danskerne, når det gælder om at reducere eksponeringen i fossil energi, når man lige undtager PKA«, siger Ansvarlig Fremtids talsmand Thomas Meinert Larsen.

Pensionsselskabet PKA gjorde sig i marts bemærket som det første danske pensionsselskab, der direkte har valgt at sortliste en række fossile mine- og energiselskaber. 31 kulselskaber er sat på den sorte liste, og PKA vil gå i dialog med en række andre for at få dem til at neddrosle udvindingen og brugen af kul.

»Vi foretrækker dialog. Men når et selskab lever næsten udelukkende af kul, så er der ingen forretningsmæssig ide i at investere i dem«, siger PKA-direktør Peter Damgaard Jensen.

PKA har i lighed med flere andre selskaber sat adskillige milliarder i grønne projekter som havvindmølleparker. Det samme har PensionDanmark, der har førte an i en bølge, der efterhånden har nået flere selskaber.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selskaber presset på verdensplan

»Så jeg tror en væsentlig del af forklaringen er, at der er blevet flere muligheder for at investere i det grønne. Vi er kommet langt fra dengang, da PensionDanmark som de eneste havde lidt penge stående i en vindmøllepark«, siger Peter Damgaard Jensen.

Pensionsselskaber over hele verden har de seneste år været under pres for at skrue ned for investeringer i sort energi. Verdensomspændende organisationer som Fossil Free og 350.org har direkte prøvet at samle folkelig opbakning til en boykot af fossile energiinvesteringer.

Boykot giver ingen klimaeffekt

Netop ansvarlige investeringer er temaet på dagens årsmøde i Forsikring & Pension. Her skal branchen blandt andet diskutere om grønne investeringer giver tilfredsstillende afkast, og om det er en god idé, at sælge aktier i den fossile industri, frem for at satse på at skubbe energivirksomheder i en mere grøn retning.

»Hvis vi hopper ud af en fossil energiinvestering, så kan vi jo vaske hænder og få lidt bedre samvittighed, fordi vi tror, vi har gjort noget godt for klimaet. Men vi skal vide, at det ikke har nogen som helst klimaeffekt. For lige så snart vi er ude, er der andre investorer, der hopper ind, og sådan vil det være så længe, der er afkast på den type af investeringer – og det vil der være så længe, du og jeg og alle de andre efterspørger og køber olie og kulkraft og rejser med fly, der jo bestemt ikke drives af solceller«, siger Per Bremer Rasmussen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce