Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
rekord. I Kina resulterede singlernes dag sidste år i kaos for det kinesiske postvæsen, der druknede i pakker. Alene netfirmaet Alibaba solgte for godt 62 milliarder kroner på én dag.
Foto: AP/Chang Kong

rekord. I Kina resulterede singlernes dag sidste år i kaos for det kinesiske postvæsen, der druknede i pakker. Alene netfirmaet Alibaba solgte for godt 62 milliarder kroner på én dag.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesiske singler skal lokkes i danske web-butikker

En række nye initiativer skal fremme dansk e-handel i udlandet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem lige julehandlen og black friday et øjeblik. For 11. november er dagen, hvor milliarderne fyger rundt.

Netop den dato er ifølge flere analyser intet mindre end verdens største dag for e-handel, fordi det er det døgn, det folkerige Kina fejrer singlernes dag, Guanggun Jie, hvor især yngre kinesere går amok med kreditkortet på alverdens netbutikker.

Med en række nye initiativer forsøger handelsminister Mogens Jensen (S) nu at trække en del af de mange penge hjem til Danmark.

For selv om næsten hver tredje virksomhed i Danmark sælger produkter på nettet – langt mere end gennemsnittet i OECD, hvor tallet er hver femte – klarer dansk e-handel sig ikke godt nok i andre lande, mener handelsministeren.

»Vi kan lige så godt sige det, som det er: Fremtidens handel kommer i stor udstrækning til at ligge på nettet. Danske virksomheder er gode til e-handel inden for Danmark. Nu skal vi have dem til at slå igennem på eksportmarkederne. Forhåbentlig kan det skabe yderligere milliarder i omsætning til danske virksomheder og jobs i Danmark«, siger Mogens Jensen.

LÆS MERE

Forbrugerne i Danmark shopper løs på Amazon, Zalando og andre udenlandske netbutikker i en grad, så vi sidste år brugte 23 milliarder kroner på køb i udlandet. Til sammenligning solgte danske e-virksomheder for blot 3-4 milliarder kroner i udlandet, viser tal fra Udenrigsministeriet.

Med udsigt til en stadig stigende nethandel står Danmark på den baggrund over for en ubehagelig ubalance, der kan komme til udtryk i antallet af arbejdspladser og skatteprovenu til staten, påpeger professor Niels Bjørn-Andersen fra handelshøjskolen CBS i København, hvor han forsker i e-handel.

»Vi må forvente et stadig mere internationaliseret forbrugermarked, og det vil blive et stort problem for dansk detailhandel. I et fremtidigt endnu mere konkurrenceudsat marked vil det være den mest effektive, der overlever, og det er svært at se, at danske webshops kan fungere hurtigere, have større udvalg og mere skarpe priser«, siger han.

Dialog med kinesisk portal

Den nye plan fra Udenrigsministeriet kommer som en udløber af regeringens vækstplan for digitalisering, der blev lanceret i februar. Med seks initiativer for e-handel ønsker Mogens Jensen blandt andet at forbedre den rådgivning, der skal hjælpe danske virksomheder med nethandel i udlandet.

Ikke mindst i Kina skal rådgivningen øges, fordi det folkerige land er et kæmpe marked – også for e-handel. Derfor vil Udenrigsministeriet forsøge sig med en særlig dansk portal på en af de førende platforme for nethandel i Kina.

Her skal kineserne efter planen præsenteres for en række danske high-end-produkter inden for fødevarer, mode, design og detail.

Via Eksportrådet er Danmark allerede i dialog med en førende portal, oplyser Mogens Jensen, der af hensyn til forhandlingerne ikke vil nævne navnet på portalen i Kina, hvor en af de absolut største er Alibaba, der kæmper om globale topplaceringer med amerikanske selskaber som Amazon og eBay.

»Vi laver denne særlige satsning i Kina, fordi potentialet er så stort«, siger Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ros fra erhvervslivet

I flere år har både Dansk Erhverv og Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) presset på for mere rådgivning. Begge steder tager man da også godt imod initiativet fra regeringen, der var omdrejningspunkt for ministerens tale, da FDIH i aftes uddelte E-handelsprisen 2015.

»Vi er ovenud begejstret«, siger adm. direktør Annette Falberg fra FDIH, der udpeger præcis information om lokale regler for e-handel, skat, moms og forbrugere som barrierer, der skal forceres.

Ifølge markedschef Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv har Udenrigsministeriet tidligere forsøgt sig med guides til de forskellige lande. Men de var ikke frit tilgængelige og manglede fokus på vigtige forbrugerregler.

»Det lyder banalt. Men indtil nu har der ikke været nogen steder, hvor man har kunnet få selv den mest basale vejledning uden at betale dyrt. Det har gjort det uoverkommeligt for især små virksomheder. Der vil en landeguide være en god starthjælp«, siger hun.

I øjeblikket er forbrugerne i Danmark sammen med Storbritannien blandt de langt mest aktive, når det handler om at købe på nettet, viser tal fra EU-kommissionen. I de andre lande stiger e-handlen dog også, hvilket gør det vigtigt, at de danske netbutikker er klar til at gribe de nye forbrugere fra Tyskland, Frankrig og andre lande, forklarer Lotte Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden