Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hr. og fru Danmark sikrer sig med guld mod fremtidens kriser

For mange mennesker er investeringer i guld et værn mod krak og kriser, og når verden brænder, stiger guldet i værdi.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad gør du, hvis økonomien en dag bryder helt sammen, og pengene i din tegnebog ikke er mere værd end det papir, de er trykt på?

Nogle mennesker finder løsningen i guld, for mens det for spekulanterne handler om hurtig profit, er der også dem, der ser guldet som et pålideligt værn mod fremtidige finanskrak og -kriser.

Jeg føler, at det er et mere sikkert marked, for guldet går jo flere tusinde år tilbage, og mennesker har altid set en stor værdi i det

En af dem er 30-årige Marc Johansen fra København, der sammen med sin familie siden 2010 løbende har investeret omkring 2,5 millioner kroner i guld.

»Jeg ser, at der nok skal komme et krak igen, og så kommer guldet forhåbentlig op i pris. Jeg føler, at det er et mere sikkert marked, for guldet går jo flere tusinde år tilbage, og mennesker har altid set en stor værdi i det«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Guldet har han opbevaret i en bankboks, og det skal sikre ham, når den næste krise uundgåeligt vil ramme, forklarer han.

»Det kan godt være, de siger, at vi er kommet ud af krisen, men der er stadig store problemer i vores økonomi, og Draghi (præsident for den Europæiske Centralbank, red.) printer hele tiden nye penge ud, og det samme gør de i USA. Så selvom de snakker om vækstrater på flere procent, så er det bare fiktivt. Jeg tror, at der kommer en boble, også i Danmark, for huspriserne stiger lige så meget som i 2008-2009, og det kan jo ikke holde«, siger han.

Det er hr. og fru Danmark, der sikrer sig med guld

Marc Johansen er ikke alene om at søge sikkerhed i guld, når verden brænder på.

Ifølge Wesley Valdez, der er guldrådgiver i den internationale guldhandlerkæde Tavex’s afdeling i København, er de private guldkøbere almindelige mennesker, som efterstræber langsigtet økonomisk sikkerhed.

Sandsynligheden for, at et eller andet så at sige springer i luften, er ikke længere så stor, og det har helt klart påvirket guldkursen negativt

»Det er ikke Alex Jones-folket (amerikansk radiovært og konspirationsteoretiker, red.) der køber guld – det er hr. og fru Danmark, der typisk er i den lidt højere alder. Det er ofte folk, der er blevet brændt af krisen, som nu søger en sikkerhed for deres penge. Motivationen for kundernes køb er ikke at blive rige, men at gardere sig«, siger han.

Han fortæller desuden, at hans gennemsnitlige privatkunder typisk har guld for omkring 100.000 kroner, men det hænder også, at der kommer nogen, der køber guld for flere millioner ad gangen. Samtidig bekræfter han, at det især er omverdens økonomiske usikkerheder, der trækker folk til guldet.

»Vi ser et stigende antal kunder i forlængelse af den græske krise, og sidste måned var den bedste i vores historie i Danmark. Vi har ikke oplevet et fald i efterspørgslen efter den foreløbige afklaring i Grækenland, for vores kunder tænker antageligvis, at det hele kan gentage sig. De kan se, at grækerne står i kø i bankerne, og det er det, som den almindelige dansker vil sikre sig imod«, siger Wesley Valdez.

Mystisk storhandel i Shanghai presser guldprisen ned

Guld har aldrig været så meget værd, som det var i september 2011, da den vestlige finanskrise var på sit højeste. På det tidspunkt lå prisen på 1925 dollars per ounce (omkring 424 kroner per gram), men siden da er det kun gået ned ad bakke for det ædle metal, og i dag – blot fire år senere – er guldprisen næsten halveret til omkring 241 kroner per gram.

Seneste dyk skete tidligere på ugen, efter hvad flere medier kalder en »mystisk« handel på børsen i Shanghai. Tidligt mandag morgen, inden de europæiske børser åbnede, blev ikke mindre end 5 tons guld til en værdi på omkring 1,2 milliarder kroner dumpet på markedet, hvilket på få minutter pressede guldprisen ned på sit laveste niveau siden foråret 2010.

Flere analytikere peger på, at en eller flere storspekulanter måtte stå bag manøvren med henblik på at købe guldet billigere tilbage, så snart kursen var presset tilstrækkeligt langt ned. Ingen ved endnu hvem, der står bag den dramatiske episode, der uden tvivl må have kostet investorer verden over store summer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Guldprisen præges af usikkerhed på markederne

Guld er en klassisk forsikring mod finansielle sammenbrud og inflation, forklarer Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank med råvarer som sit hovedområde. Og det kan aflæses direkte på guldkursen, der stiger, når der er uroligheder på markederne og falder, så snart der er ro på igen.

»Hvis vi alene skal kigge på den seneste måneds udvikling på guldprisen, så er der først og fremmest tre ting, der har spillet en rolle. Der har været usikkerhed omkring Grækenlands aftaler med eurolandene, Irans atomprogram og om den amerikanske centralbank snart hæver renten«, siger Jens Nærvig Pedersen.

Motivationen for kundernes køb er ikke at blive rige, men at gardere sig

»De tre faktorer er mere eller mindre blevet afklaret inden for relativt kort tid, og det har fjernet en stor del af usikkerheden på de finansielle markeder. Sandsynligheden for, at et eller andet så at sige springer i luften, er ikke længere så stor, og det har helt klart påvirket guldkursen negativt«.

LÆS ARTIKEL

Der er ifølge Jens Nærvig Pedersen mange andre faktorer, der kan spille ind på guldpriserne. En række uforløste geopolitiske konflikter, som for eksempel i Mellemøsten og i Ukraine, kan risikere at blusse op igen. Og hvis den globale vækst er på vej op, vil folk have flere penge at bruge på guldsmykker, hvilket vil være med til at presse prisen op.

Men væksten kan også være skidt nyt for guldinvestorerne.

»Det står skrevet på væggen, at den globale vækst skal stige, vi skal tage et skridt videre i det gryende økonomiske opsving. Investorerne vil tage større risici, og renterne vil stige, og det plejer at være skidt nyt for guld. Omvendt kan en øget global vækst få inflationen til at stige, og så vil investorerne som regel flygte tilbage til mere sikre investeringer som guld. Så man kan måske sige, at det er skidt nyt for guld på den korte bane, men måske meget godt på længere sigt«, siger han.

»Jeg kan jo ikke spise mit guld«

Marc Johansen er ikke i tvivl om, at han har truffet det rigtige valg ved at sætte sine penge i det sjældne grundstof frem for at have dem stående i banken. For på trods af, at guldpriserne er faldet markant igennem de sidste par år, vurderer han alligevel, at det har været en god forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg køber guldet så billigt, som jeg kan finde det, og ofte er det i virkeligheden under markedsprisen. Så jeg vil skyde på, at jeg på papiret har vundet omkring 30 procent på mine investeringer i guld, og det er jo langt bedre, end hvad jeg kunne få fra renter i banken«.

Skulle økonomien krakke igen, så vil dem, der har guldlagre alt andet lige være bedre stillet end dem med pengesedler af papir. Men hvis det går helt galt, og hele verdensøkonomien bryder sammen, så kan bly – i form af kugler – hurtigt være mere værd end guld, som den britiske avis The Independent bemærker.

»Jeg har da tænkt lidt over, at hvis det hele en dag skulle gå i sort, så vil guldet ikke redde mit liv, for jeg kan jo ikke spise mit guld. Men jeg tror altid, at det vil have en værdi. Hvis der ligger en 1.000-kroneseddel og en sjælden guldmønt på et bord, så tror jeg, at de fleste altid vil vælge guldet«, siger Marc Johansen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden