0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vestager: »Helt vildt, at man kan snyde og bedrage for 6,2 milliarder«

Nye EU-regler kan sikre mod, at kriminelle udnytter uvidenhed om skat i andre lande.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SØNDERGAARD LINE ØRNES
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES

Løsning. EU-kommissær Margrethe Vestager mener, at nye regler fra kommissionen vil kunne forhindre, at en skatteskandale som den aktuelle danske kan gentage sig.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Margrethe Vestager måber over, at det tilsyneladende er lykkedes kriminelle at snyde de danske skattemyndigheder for 6,2 milliarder kroner.

»Det er helt vildt, at man kan snyde og bedrage for 6,2 milliarder kroner«, siger Margrethe Vestager.

Den danske EU-kommissær peger på, at beløbet er oppe på niveau med beløb, som ofte er til forhandling, når der skal vedtages dansk finanslov. Men det store bedrag kan meget vel undgås i fremtiden ved hjælp af regler, som EU-kommissionen er ved at indføre, mener hun.

Nu skal lande udveksle viden om firmaer

»I mange år var de forskellige landes myndigheder forpligtet til at hjælpe hinanden, men de skulle ikke automatisk fortælle hinanden, hvis virksomheder havde aktiviteter i flere lande. Nu har vi ændret loven, så myndigheder automatisk skal fortælle andre landes myndigheder, hvad de foretager sig med virksomheder, der har aktiviteter i andre lande«, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

»Dette er afgørende for, at vores lovgivning kan følge med de svindlere og bedragere, som forsøger at udnytte, at myndigheder ikke hidtil har haft overblik over, hvad andre landes myndigheder gør«.

Sagen, som er kommet frem de seneste dage, går ud på, at en aktionær – en person eller virksomhed – har sendt en ansøgning til Skat om at få udbytteskat tilbage, fordi aktionæren er udlænding eller dansker bosat i udlandet. De skal så betale skat af udbyttet af deres danske aktier i udlandet og ikke i Danmark.

I mere end 2.000 tilfælde har ansøgningerne så vist sig at være det rene fup. Alligevel er der blevet udbetalt mere end seks milliarder kroner, som ellers skulle have været indtægter for den danske statskasse. Sagen er meldt til Bagmandspolitiet, som skal forsøge at finde de skyldige, men det er usikkert, om den danske statskasse kan få pengene tilbage.

Loven skal ikke strande, som det er set før

Margrethe Vestager, hvad er det vigtigste, som EU-kommissionen nu kan gøre for at forebygge, at sager som den danske sag forekommer igen i fremtiden?

»Det afgørende er nu at få fulgt op på den lovgivning, der er er vedtaget, så skattemyndigheder i hvert enkelt land får sat deres system op, så de kan udveksle informationer med andre lande«, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

»Det er vigtigt, at vi nu insisterer på, at dette bliver gjort, ellers risikerer vi, at det aldrig sker. Jeg ved af egen dårlig erfaring, at det ofte er sådan, at fokus forsvinder, når love først er vedtaget«.

Hvilken dårlig erfaring er det?

»Det er ofte sådan, at når lovgivning først er vedtaget, så vil man gerne videre og lave noget nyt. Men her skal vi vi følge det helt til dørs og sørge for, at systemerne laves, som meningen er med lovgivningen«, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

»Flere og flere virksomheder har aktiviteter i mere end et land. Langt hovedparten af disse virksomheder er hæderlige, og også for deres skyld er det vigtigt, at vi sørger for, at der ikke er andre, som får fordele ved at snyde«.