Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mere end 25 års arbejde med de økonomiske udfordringer i udviklingslande sikrer Angus Deaton Nobelprisen i økonomi. Kilde: AP

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nobelprisvinder forsker i de fattigstes forbrug

Mere end 25 års arbejde med de økonomiske udfordringer i udviklingslande sikrer Angus Deaton Nobelprisen i økonomi.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nobelprisen i økonomi går til den britiske økonom Angus Deaton, der i mere ned 25 år har arbejdet med at analysere forbrug, fattigdom og velfærd i verdens fattigste lande.

Angus Deaton fra det amerikanske Princeton Universitet belønnes dermed for mange års omfattende empiriske undersøgelser og forskning i de økonomiske forhold i udviklingslandene med særligt fokus på, hvordan forbrugsmønstrene i disse lande påvirker velfærd og økonomisk vækst.

»Hvis man skal designe en økonomisk politik, der fordrer velfærd og bekæmper fattigdom, er det afgørende, at man forstår de individuelle forbrugsmønstre. Og det har Angus Deaton, mere end nogen anden, bidraget til«, lyder det blandt andet fra kommitteen som begrundelse for, at det netop er Angus Deaton, der nu kan kalde sig vinder af Nobelprisen i Økonomi.

Kommitéen fremhæver også, at Angus Deatons arbejde med at analysere forbrugsmønstrene i udviklingslandene har udfordret den tidligere fremherskende opfattelse af, at forbrugsmøntrene er nogenlunde de samme, uanset den generelle velfærd i det pågældende land.

Omdiskuteret pris

Nobelprisen i økonomi er blevet uddelt siden 1969.

Prisen er blevet kritiseret for ikke at være »en rigtig Nobelpris«, da den ikke er en af de oprindelige Nobelpriser og uddeles af Sveriges Riksbank og ikke af Nobelkommiteen.

Det betyder dog ikke, at prisen ikke har indtaget en vigtig plads, både blandt økonomer og i samfundet generelt. Flere af de tidligere prisvindere har brugt prisen til at skærpe fokus på deres forskningsområde, både hos befolkningen og hos politikerne.

Priskommiteen lægger i begrundelsen også vægt på, at Angus Deatons arbejde allerede har haft stor indflydelse på det politiske arbejde i udviklingslandene, for eksempel i forhold til hvilke grupper der påvirkes af øget moms på fødevarer.

Det er ikke kun æren og de rosende ord, Angus Deaton kan tage med hjem til Princeton. Modtageren af Nobelprisen i økonomi belønnes nemlig også med 8 millioner svenske kroner.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden