Topchefer. Novo Nordisk er i dag Nordens mest værdifulde selskab, og aktien er steget med 1600 procent, siden Lars Rebien Sørensen satte sig i førersædet. Men det er selskabets arbejde med social ansvarlighed, der sikrer ham titlen som veredens bedste topchef.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Topchefer. Novo Nordisk er i dag Nordens mest værdifulde selskab, og aktien er steget med 1600 procent, siden Lars Rebien Sørensen satte sig i førersædet. Men det er selskabets arbejde med social ansvarlighed, der sikrer ham titlen som veredens bedste topchef.

Økonomi

Novo-boss kåret som verdens bedste topchef

Harvard Business Review har kåret adm. direktør i Novo Nordisk til at være den bedst performende topchef i verden.

Økonomi

Diabeteskongen fra Bagsværd, Novo Nordisks administrerende direktør Lars Rebien Sørensen, indtager nu førstepladsen på prestigefyldt liste over de bedste topchefer.

Det er Harvard Business Review og analyseinstituttet Sustainalytics, der har rangeret verdens 100 bedste topchefer.

Målt alene på de økonomiske resultater, vurderes Lars Rebien Sørensen til at være den sjette bedste, men når topchefernes resultater inden for CSR (social ansvarlighed) medregnes, er Novo-bossen helt i front.

Socialansvarlighed sikrer topplacering

I begrundelsen fremhæves blandt andet Novo Nordisks store indsats for hele tiden at forbedre og forfine diabetesbehandlingen samt virksomhedens arbejde med at begrænse og behandle diabetes i udviklingslandene, hvor sygdommen nærmest er eksploderet de seneste år.

På verdensplan vurderes det, at omkring 400 millioner mennesker i dag lider af sygdommen, og at det tal vil stige til op mod 600 millioner mennesker inden 2035. Væksten i antallet af nye diabetekere er markant større i udviklingslandene end i den vestlige verden.

Ud over at tilbyde humaninsulin, den rene insulin, til diabetekere i udviklingslandene etablerede Novo Nordisk også for 13 år siden den uafhængige fond World Diabetes Foundation, der hjælper med både forebyggelse og behandling af sygdommen i verdens fattigste lande. Novo Nordisk har doneret mere end 1 milliard kroner til fonden.

Novo Nordisks relativt gennemsigtige lobbyvirksomhed og selskabets restriktive politik i forhold til dyreforsøg fremhæves også i begrundelsen.

Aktionærer forgyldt

Men selvom det er Novo Nordisks arbejde med CSR, der sikrer Lars Rebien Sørensen den absolutte topplacering, er selskabets økonomiske resultater også pænt imponerende. Ved det seneste regnskab, regnskabet for andet kvartal, opjusterede Novo Nordisk forventningerne til hele året, så selskabet nu forventes at lande et overskud på 34,2 milliarder kroner - efter skat vel at mærke.

Indtjeningsfesten i Novo Nordisk er også noget aktionærerne i Novo Nordisk har kunnet mærke. Aktien har i flere år været populær hos både danske og udenlandske investorer, og de kan – ligesom de mange Novo-ansatte med medarbejderaktier – sende en venlig tanke til Lars Rebien Sørensen og Co. Aktien er siden Lars Rebien Sørensen indtog hjørnekontoret steget med 1.600 procent.

Hillary står i vejen

Forventningerne til i år, nærmere bestemt til dagene omkring 1. oktober, har været skyhøje, da de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, endnu engang skulle tage stilling til, om Novo Nordisks forventede guldæg, det langstidsvirkende insulin Tresiba, kunne godkendes til det amerikanske marked. Det afviste FDA i 2013, og det gav Novo – og aktionærerne – noget af en lussing.

Men denne gang svigtede Novo Nordisk ikke. Godkendelsen gik lige igennem - endda et par dage før tid. Analytikerne havde forventet en aktiefest med stigninger på 10 – 15 procent oven på godkendelsen. Men den aktiefest udeblev, og Novo Nordisk fik sammen med resten af medicinalbranchen klø på børsen.

Det skyldtes dog ikke resultaterne i Bagsværd, men derimod den amerikanske præsidentkandidat Hillarys Clintons tweet om, at hun er klar til at tage kampen om med ’den grådige medicinalindustri’, hvis hun kommer til magten. Den melding fik medicinalaktierne, som især henter indtjeningen i USA, til at dratte, og de har siden haft svært ved at finde formen.

Tilbagelænet boss

Lars Rebien Sørensen selv er dog ikke sådan at ryste. Han er kendt for sin afslappede og ligefremme stil. Harvard Business Review fremhæver da også, at han ikke umiddelbart ligner en global topchef.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da de møder ham i hans sommerhus i Ridgefield i Connecticut, USA, er han iført shorts, sandaler og polo og ligner en helt almindelig mand først i tresserne.

Når man møder ham på kontoret i Bagsværd, er han dog altid iført jakkesæt, men også her er stilen afslappet. Og selvom ’verdens bedste topchef’ i dag har bopæl nord for København, lader barndommen i Hvidovre sig ikke skjule, når han åbner munden. Lars Rebien Sørensen taler ikke, som man gør det nord for København, han snakker som man gør det på Vestegnen. Og sniger der sig et bandeord eller tre ind, så er der ikke noget at gøre ved det.

Ikke på pension endnu

Der blev sidste år spekuleret i, at han snart var på vej på pension, og at kronprinsen Kåre Schultz i stedet skulle indtage hjørnekontoret. Han forlod imidlertid – og noget overraskende – tidligere på året Novo Nordisk for få uger senere at blive præsenteret som topchef i Lundbeck.

Dermed er der ikke meget, der tyder på, at Lars Rebien Sørensen er på vej på pension foreløbig. Medmindre, at han ønsker at stoppe på toppen, selvfølgelig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Klejsgaard, Virksomheder eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce