Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kinas økonomi er underdrejet, og myndighedernes indblanden risikerer at gøre mere skade end gavn.

Kinas økonomi er underdrejet, og myndighedernes indblanden risikerer at gøre mere skade end gavn.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk aktiecrash er en snebold, der først lige er begyndt at rulle

Myndighedernes redningsforsøg kan koste dyrt - også herhjemme.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den blev præsenteret som en særregel fra de kinesiske myndigheders side. En regel, der kan hives op af hatten i helt ekstraordinære situationer.

Der er en stor frygt for, at vi vil opleve nøjagtigt det samme i morgen

Men særreglen, der trådte i kraft ved årsskiftet, og som gør det muligt at lukke børsen og suspendere handelen med aktier, hvis aktiemarkedet dykker mere end 7 procent på en enkelt handelsdag, nåede ikke at eksistere i mange timer, før den blev taget i brug.

De kinesiske aktier bragede på årets første børsdag ned, og al handel blev suspenderet.

Alle vil sælge

Det store spørgsmål er imidlertid, om der er tale om en engangsforestilling, eller om det kinesiske aktiemarked starter året med så store tømmermænd, at aktierne vil fortsætte med at falde, og særreglen dermed vil blive flittigt brugt.

»Der er en stor frygt for, at vi vil opleve nøjagtigt det samme i morgen – og måske også de følgende dage«, siger Amy Zhuang, der er Kina-ekspert i Nordea og følger udviklingen tæt fra den skandinaviske storbanks hovedkvarter i Singapore, og uddyber:

»Det skaber stor nervøsitet hos investorerne, og derfor kan man sagtens forestille sig, at de får travlt med at sælge ud, så snart børsen åbner igen«.

Redningstiltag kan give bagslag

De kinesiske myndigheder har indført særreglen for at begrænse store aktiefald og undgå børspanik, hvilket langt fra er et særsyn i Kina. Men der er en stor risiko for, at reglen får den stikmodsattte effekt og reelt kan øge nervøsiteten på aktiemarkedet, vurderer Amy Zhuang.

»Det er klart, at reglen umiddelbart begrænser faldet på den enkelte dag, men til gengæld kan den betyde, at faldene kommer til at strække sig over en længere periode og dermed faktisk blive større«, siger hun.

Det store fald på det kinesiske aktiemarked er blevet koblet til årets først PMI-tal, virksomhedernes forventninger til fremtiden, der anses for at være et af de væsentligste nøgletal. Tallet var – endnu engang – skuffende, og dermed er udsigten til en bedring i den pressede kinesiske økonomi sløje.

Amy Zhuang mener imidlertid ikke, at det skuffende PMI-tal har været den mest afgørende grund til aktiepanikken på årets første børsdag. Hun peger derimod på, at det er et andet tvivlsomt redningstiltag fra de kinesiske myndigheder, der er den væsentligste grund til pessimismen.

Myndighederne skyder med spredhagl

Myndighederne besluttede nemlig i sommer, hvor de kinesiske aktier tog sig en gevaldig rutschetur, valutaen blev devalueret af flere omgange, og tvivlen om landets økonomiske vækst begyndte at vokse, at de ville forbyde storinvestorer at sælge ud af deres aktier.

Det betyder reelt, at investorer, der ejer mere end 5 procent af en virksomheds aktier, ikke har kunnet sælge ud af aktierne det seneste halve år. Men da den regel udløber på fredag, har der blandt småinvestorerne indfundet sig en stemning af panik.

Frygten for ikke at nå at sælge ud, inden de store investorer fredag forventes at trykke salgsknappen i bund og dermed presse markedet ned, har fået dem til at sælge ud. Og hvis de oplever, at de ikke kan gøre det, fordi markedet – ligesom i dag lukker – er der ifølge Amy Zhuang en reel risiko for, at den begyndende stemning af panik vil eskalere.

»Det kinesiske aktiemarked er i forvejen meget mere volatilt end for eksempel det danske og det amerikanske, og når der så opstår usikkerhed om, hvad myndighederne gør, og når der samtidig er en grundlæggende tvivl om den kinesiske økonomi, så er det klart, at nervøsiteten i hvert fald ikke bliver mindre«, siger hun.

Ned i gear

Den kinesiske økonomi er de senest år gået ned i gear. Fra over en årrække at have leveret tocifrede vækstrater er ambitionen nu en årlig økonomisk vækst på omkring 7 procent - og sjovt nok er væksten ifølge de officielle kinesiske tal landet på netop det niveau. Internationale analytikere er dog langt mere skeptiske og her spænder tallene fra minus 2 procent il 6 procent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Om der er tale om en ’blød landing’, sådan som kineserne selv betegner det, eller om der er tale om et regulært økonomisk kollaps, sådan som flere vestlige iagttagere betragter det, er uklart. Men uanset, hvordan den kinesiske økonomi udvikler sig, får det ikke alene betydning for Kina.

Verdens næststørste økonomi

Kina er verdens næststørste økonomi kun overgået af USA, og derfor har udviklingen betydning for den globale økonomi.

Det gælder også den danske økonomi, understreger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»På kort sigt betyder det her ikke det store for dansk økonomi. Men det er klart, at hvis det her er udtryk for en markant opbremsning i kinesisk økonomi, så kommer det også til at påvirke os på længere sigt«, siger han.

Det er kun 6 procent af Danmarks samlede eksport, der går til Kina. Derfor vil en svagere kinesisk økonomi ikke umiddelbart slå benene væk under dansk eksport, men det kan ændre sig, hvis der bliver tale om en voldsom opbremsning.

»Kina er jo et meget stort land, så hvis det for alvor begynder at gå ned ad bakke, så er der en risiko for, at det vil sprede sig som ringe i vandet«, siger Las Olsen og uddyber:

»I forvejen er der mange usikkerhedsmomenter i den globale økonomi, og investorerne er meget nervøse. Derfor skal der ikke meget til, før vi ser udsving på aktiemarkedet, og det er blandt andet det, vi har set i dag«.

Stor usikkerhed

På grund af de ekstremt lave renter de seneste år har investorerne i jagten på afkast investeret massivt i aktier. Det har sendt aktiekurserne i vejret – også mere end den generelle økonomiske udvikling berettiger til.

De lave renter har altså været med til at drive aktiekurserne kraftigt op, særligt i de mere risikable dele af de finansielle markeder, og det skaber nervøsitet omkring, hvad der vil ske, når renterne begynder at stige igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi står i en situation, vi aldrig har stået i før«, siger Las Olsen.

»USA har hævet renten for første gang i ni år, og det er første gang nogensinde, at vi står i en situation, hvor man hæver renten fra et nul-rente niveau. Og når der så samtidig er usikkerhed om væksten i Emerging Markets, særligt Kina, så er det også med til at øge usikkerheden«, siger Las Olsen.

På grund af de seneste års store stigninger på aktiemarkedet har blandt andet de danske pensionsopsparere kunnet glæde sig over, at pensionsopsparingen er vokset solidt . Men uanset om man læner sig op af de mest optimistiske eller pessimistiske investorer, er der en vis enighed om, at pensionsopsparerne skal til at vænne sig til lavere afkast. Og det skyldes ikke mindst den voksende usikkerhed om den kinesiske økonomi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden