Udsalg. Ofte får de gule udsalgsskilte forbrugerne til at købe en masse ting, de egentlig ikke har brug for - og det er langt fra altid, at varerne kan returneres.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)/POLFOTO

Udsalg. Ofte får de gule udsalgsskilte forbrugerne til at købe en masse ting, de egentlig ikke har brug for - og det er langt fra altid, at varerne kan returneres.

Økonomi

Sådan undgår du at snyde dig selv, når du går på udsalg

Politikens privatøkonomiske panel guider dig gennem udsalgsjunglen.

Økonomi

Det vrimler med udsalgstilbud denne måned. Men man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil undgå at snyde sig selv.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea og medlem af Politikens privatøkonomiske panel, kommer her med nogle råd til, hvordan man gør en god handel og undgår de typiske faldgruber:

Psykologiske lommetyve

Mange falder for ord som ’udsalg’, ’chokpris’ eller ’slutspurt’. Det er ’lokkeord’, som lover det hele til den halve pris.

Jeg kalder det for de psykologiske lommetyve, for de frister og virker.

Man fokuserer nemt på, hvad man kan spare, frem for hvad det koster at ’spare penge’. Ofte glemmer man at sætte spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er noget, man egentlig står og mangler, inden man går på udsalg.

Hver tredje lader sig lokke

Næsten en ud af tre danskere indrømmer, at de godt kan finde på at købe ting, bare fordi de er på udsalg og tilbud, selvom de egentlig ikke har brug for tingene. Det viser en helt ny måling, som TNS Gallup har gennemført for Nordea.

Målingen afslører noget overraskende, at lige mange med høj som med lav indkomst lader sig friste over evne af udsalgsvarer. Heldigvis viser målingen, at vi bliver klogere med alderen. Mens det er 4 ud af 10 under 40-årige, der har svært ved at lukke øjne og ører for udsalgstilbud, gælder det kun 2 ud af 10 af de over 55-årige.

Pas på fristelserne

Grundreglen er, at man skal undgå at gå på udsalg, bare ’for at se, hvad de har’, for så kommer man sjældent tomhændet hjem.

Når man står foran tingene i butikken, kan man nemt blive forelsket i noget, som man bare må eje, og så er det nemt at svinge dankortet. Det slipper man for, hvis man bliver hjemme, for der er ingen fristelser.

Udsalg kræver forberedelse

Inden man går på udsalg, skal man gøre sig det klart, om man overhovedet mangler noget, hvad man mangler, samt hvad man er villig til at betale for det. Hvis madrasserne, sofaen eller computeren synger på sidste vers, giver det mening at tjekke, om udsalget har et godt tilbud på netop det, man står og mangler.

Men husk på, at selvom der reklameres med en nedsat pris, gør man klogt i at tjekke, om samme vare kan købes andre steder til samme eller bedre pris. Der kan være andre fordele ved det ekstra pristjek – det kan for eksempel være gratis transport af varen hjem til dig, bedre garantier eller tillægsydelser.

Store afslag på mærkevarer

Hvis man er på jagt efter klassiske mærkevarer inden for såvel boligindretning som andre varegrupper, er det smart at vente, til der er udsalg, for her er der ofte penge at spare i forhold til de ofte høje normalpriser. Alternativt kan man eventuelt søge efter tingene som brugte.

Finder man ikke det, man søger, kan det måske svare sig at vente og holde øje, hvis det er ikke-sæsonafhængige varer, man leder efter. Der er udsalg flere gange om året.

Hold øje med bytteretten

Faldgruben ved udsalg er, at butikker, som frivilligt giver kunderne returret på varer købt i butikken, ofte skilter med (og stempler på bonnen), at returretten ikke gælder for udsalgsvarer.

Tjek derfor med butikken, hvordan deres retur- og byttepolitik er i forhold til udsalgsvarer.

Juridisk set har man de samme rettigheder ved køb af udsalgsvarer som ved køb af andre varer. Man har altså ret til at klage til sælgeren i to år over eventuelle mangler ved varen, ligesom med almindelige varer.

Men er varen sat ned på grund af en specifik fejl, for eksempel en ridse eller skramme, kan man ikke klage over denne fejl, men man kan klage over andre eventuelle fejl og mangler ved varen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce