Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oliekollaps kapper 16 milliarder kroner af Dongs værdi

Faldende energipriser, og fortsatte problemer med det store Hejrefelt tvinger Dong til at opgive et hurtigt salg af olie- og gasforretningen. Samtidig blegner udsigten til en hurtig milliardgevinst, når selskabet skal børsnoteres, og fyringer er på vej.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forventningerne om en forgyldt børsnotering af energikæmpen Dong falmer. Det samme gælder forhåbningerne om en hurtig milliardgevinst hos de nuværende aktionærer med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og den amerikanske storbank Goldman Sachs i spidsen.

Årsagen til balladen er først og fremmest de fortsat faldende olie- og gaspriser, der i dag tvang Dong til at opgive et frasalg af selskabets olie- og gasforretning. Samtidig nedskriver selskabet værdien af energikæmpens olie- og gasdel med svimlende 16 milliarder kroner. Det er den største nedskrivning af selskabets værdi nogen sinde, og vil givet betyde, at regnskabet for 2015 igen vil vise et stort minus på bundlinjen. I 2014 var selskabets nettoresultat på minus 5,3 milliarder kroner.

Nedskrivningerne betyder, at den såkaldte 'sorte del' af Dong på tre år er blevet nedskrevet med 27,4 milliarder kroner, og nu kommer der fyringer og færre investering i olie og gas i fremtiden.

»Prisen på olie og gas er faldet med mellem 50 og 75 procent i de sidste 18 måneder. Det betyder at vi - som alle andre selskaber - nu reducerer i både omkostninger og investeringer, så olie og gas kan blive en positiv bidragsyder til virksomheden og dermed også til en børsnotering« siger Henrik Poulsen.

»Og det vil desværre betyde reduktion af medarbejderantallet. Jeg kan ikke sige hvor mange, det drejer sig om, eller hvor det kommer til at ske, men vi har i dag meddelt det til vores ansatte«, forklarer Henrik Poulsen.

Han understreger, at selskabet i fremtiden vil investerer mindre i 'sort energi' og mere i vedvarende energi, hidtil har olie og gas slugt 30 procent af alle nyinvesteringer.

»Vi har ikke sat tal på det endnu, men der er ingen tvivl om, at langt den overvejende del af vores investeringer i fremtiden vil blive i vedvarende energi«, siger Henrik Poulsen, der fastholder, at nok er olieprisen lav, men den er ikke så lav, at Dong ligefrem taber penge på at suge olie og gas op af havbunden.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er på statens vegne majoritetsaktionær i Dong med en aktiepost på knap 60 procent. Udsigten til, at der kan komme færre milliarder i statskassen ved den kommende børsintroduktion ryster ikke Venstres politiske veteran.

»Det er naturligt, at Dong Energy som andre selskaber i branchen tilpasser sig markedsforholdene for olie og gas. Jeg noterer mig samtidig, at børsnoteringsprocessen fortsat er på rette spor, skriver finansministeren i en mail til Ritzaus Bureau.

Prisfald slog luften ud af salgsplan

Kort fortalt var det Dongs håb, at man før børsnoteringen kunne sælge den 'sorte del' af selskabet fra, så Dong kunne sole sig overfor kommende aktiekøbere som et grønt energiselskab i pagt med fremtiden ved børsnoteringen. Et selskab med fokus havvindmøller og bioenergifyrede kraftværker vil falde mere i aktiemarkedets smag end en blandet olie-, gas- og vindforretning med alle de usikkerheder omkring olieprisernes udvikling, som følger med sådan en blandet energiforretning.

Det er her, de lave oliepriser spænder bene for den store plan. Prisfaldet betyder, at det ikke har været muligt for Dong at komme af med olien og gassen til en bare nogenlunde passende pris, og det har vist sig mere fornuftigt at beholde den, vurderer Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank, der har fulgt selskabets udvikling i årevis.

»Andre energiselskaber er i en langt mere presset situation end Dong, og det har trykket prisen på det marked så langt ned, at det giver mere mening at beholde olie- og gasforretningen på trods af, at det vil gå ud over kursen, når selskabet kommer på børsen uden en knivskarp grøn profil«, forklarer Jens Houe Thomsen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han peger også på, at Dong fortsat er et robust og solidt selskab sammenlignet med andre energiselskaber, og at de gigantiske nedskrivning ikke nødvendigvis bliver omsat i et reelt tab i kroner og øre, fordi oliepriserne kan nå at rette sig i forhold til det nuværende lavpunkt.

Skyggen i Nordsøen

Mens Dong som selskab ikke har kunnet stille noget op i forhold til prisfald på olie- og gas, så kan selskabet ikke sige sig fri for en andel i et andet stort problem, som også bliver fremhævet i selskabets redegørelse for dagens dramatiske udvikling.

Opbygningen af det gigantiske Hejrefelt i Nordsøen har længe været beskrevet som en juvel i den 'sorte del' af selskabets forretning. Hejrefeltet er banebrydende på en række områder for udviklingen i olieproduktionen i Nordsøen.

Med samlede investeringer på over 12 milliarder kroner kombineret med tekniske krævende boringer på meget store dybder skal Hejre markerer et teknologisk nybrud og samtidig placere Dong som en tung spiller indenfor selve olie- og gasudvindingen. Efter planerne skal omkring 20 procent af fremtidens danske Nordsøolie komme fra Hejre.

Platformen blev for tung

Produktionen skulle begynde i efteråret 2015, men projektet har været forfulgt af problemer, der selv uden kollapset i oliepriserne, er alvorlige for Dong. Produktionsstart er nu udsat til 2017, men det er ikke klart, om det kan lade sig gøre. I selskabsmeddelelsen fra Dong nævnes »Projektrelaterede faktorer, navnlig i forhold til Hejre-projektet, som fortsat står over for markante udfordringer«, som en direkte årsag til den store nedskrivning af værdierne kombineret med prisfald og mindre olie og gas end først antaget i selskabets felter.

Problemerne med Hejre skyldes først og fremmest årelange forsinkelser i leveringen af selve platformen til Hejrefeltet. De bærende stålkonstruktion har været på plads længe, men platformen, der bygges i Sydkorea, er fortsat forsinket. Politiken har tidligere med kilder fra branchen kunnet beskrive, hvordan designet af platformen har vist sig alt for tungt i forhold til den vægt, benene kan bære. Disse vægtproblemer har vist så store, at projektet er blevet forsinket i flere omgange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Henrik Poulsen vil ikke fortælle, hvor stor en del af nedskrivningerne på olie og gas, der skyldes problemerne med Hejrefeltet.

»Vi specificerer ikke, hvor nedskrivninger falder. Vi er i fortsat dialog med vores leverandører, som er udfordret på at levere platformen til Hejre. Hvis vi når frem til ændringer i vores forventninger om, hvornår Hejre kan starte produktion, så vil der komme en meddelelse om det«, siger Henrik Poulsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden