Foto: Martin Lehmann. Fotomontage: Lise Mogensen.
Økonomi

Lara: Man forventer mindre af os, fordi vi er kvinder

Der er stor interesse fra internationale virksomheder for et nystartet netværk for kvindelige it-programmører.

Økonomi

»Som kvinde bliver der lagt mere mærke til dig, forventningerne er lavere, og folk tager mere stilling til det, du siger«.

Lara Neumann er 24 år, fra Berlin, og så har hun fået en god idé.

Som kvinde og it-studerende på en af de tekniske linjer, digital innovation og management, på IT Universitetet på Amager, har hun på egen krop oplevet, hvor svært det kan være for kvinder at fatte interesse, finde mod og komme igang med studier til de tekniske programmeringsfag inden for it-verdenen.

»Det er en meget mandsdomineret verden herude, og jeg fandt hurtigt ud af, at pigerne bare ikke var interesseret i det«, siger hun.

Derfor gik hun sammen med tre partnere, Maria Hidalgo fra Barcelona, Christiane Sanchez fra Californien og bulgarske Plamena Cherneva, i gang med at stable et netværk på benene, Codher, der samler de kvinder, som ønsker at finde et rum, hvor man kan være kvinde i it på de mere hardcore it-grene.

»Der er rigtig mange, der gerne vil lære det, men de ved ikke, hvor de skal gå hen. Vi vil gøre op med stereotypen og skabe et rum for kvindelige kodere. Pigerne skal se, at det er tilgængeligt og ikke så abstrakt, som de måske tror«, siger Lara Neumann, som peger på, at der helt konkret er brug for et sted, hvor kvinder kan være kvinder og samtidig være interesserede i at lære at programmere.

I vores moderne verden bør det være sådan, at alle dem, der ønsker at arbejde med tech-branchen, kan gøre det. Uden problemer

»Der skal være plads til, at man kan være sig selv, og vi skal arbejde for, at man ikke bliver mødt af dårlige reaktioner, bare fordi man er kvinde. Man skal kunne rejse sig og have tillid til sig selv, når man bevæger sig ind på det her område«.

Store selskaber støtter op

Den første workshop blev holdt i oktober, hvor interessen var massiv, og siden er det kun gået fremad.

Hver måned møder omkring 70 kvinder op for at deltage. Blandt andre IBM er allerede sponsorer, mens der er kontakt til virksomheder som Google, Microsoft, Danske Bank og Saxo Bank om forskellige samarbejder.

Udover den udefrakommende interesse, er rektor for IT-Universitetet Mads Tofte begejstret over initiativet.

»Jeg blev så glad og kontaktede Lara med det samme. Jeg vil gerne blive klogere på, hvad de tænker, så jeg holder løbende kontakt«, siger han. Mads Tofte mener ikke, at man har set et lignende skub fra kvinder i programmeringsbranchen herhjemme.

»Det er overordentligt interessant, at presset kommer fra kvinderne selv, og jeg er selvfølgelig meget optaget af, hvordan vi kan hjælpe dem, og også hvad vi kan gøre bedre«, siger han.

Og der er faktisk en del, uddannelsesinistutionerne kan gøre bedre for at få flere kvinder til at vælge programmeringsfagene. Et af de problemer Lara Neumann og hendes to kompagnoner peger på, er at mange af de unge mænd, der starter programmeringsfagene, ofte kan en masse allerede inden de begynder - det efterlader en gruppe, hvoraf mange er kvinder, der ikke er på samme niveau, men har brug for at lære faget fra bunden.

Kvinder ser andre løsninger

De fleste, der deltager i Codher-netværket, er begyndere, der ønsker at lære kodning fra bunden, og undervisningen er specifikt tilrettelagt, så den rammer kvinderne bedst muligt. Mens de mandlige studerende ofte bruger nogle meget tekniske eksempler, har kvinderne typisk en mere visuel tilgang og gør mere ud af konteksten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min erfaring er, at kvinder stiller nogle andre spørgsmål, ser andre muligheder og andre løsninger«, siger Lara Neumann. Et konkret eksempel kan være udviklingen er af en kalender-app med en to-do-liste.

»Drenge vil typisk tænke i funktioner, mens kvinder i højere grad tænker i kontekst - hvorfor har vi overhovedet brug for det? Sammen kan vi nå meget længere«, siger Lara Neumann.

Og ambitionerne for Codher stopper ikke ved Danmarks grænser. Planen er, at netværket efter sommerferien skal holde workshops i Berlin og Barcelona - og måske også New York.

»I vores moderne verden bør det være sådan, at alle dem, der ønsker at arbejde med tech-branchen, kan gøre det. Uden problemer«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Prasz, Global Økonomi eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce