Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tine Müller har udviklet toilet appen FindToilet, der skal gøre det lettere for tissetrængende, at finde offentlige toiletter. Kilde: politiken.tv / Foto: Anders Skjoldjensen. Klip: Henrik Haupt

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pensionist vil vise vej til Danmarks toiletter

67-årig app-udvikler Tine Müller kender alt til at lide af tissetrang. Derfor har hun brugt over 10 år på at udvikle en app, der guider til det nærmeste offentlige toilet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smart City er det nye sort. Men hvad med en app, der virkelig løser et hverdagsnært problem?

Tine Müller, 67 år, har oplevet, at det kan være besværligt at gå i byen og blive overvældet af tissetrang. For hvor er de offentlige toiletter henne?

»Man er jo i panik, for enten skal du tisse i bukserne eller sætte dig ned på gaden, og det sidste er ikke så populært«, siger hun med et smil.

LÆS OGSÅ

Tine Müller begyndte for alvor at lide af inkontinens som 55-årig. Og hun har prøvet alt fra cafétoiletter, hvor man først skal drikke en øl eller vand for at blive lukket ind, til at tisse på perroner, gadehjørner eller i villaindkørsler, når blæren ikke kunne mere.

»Især for os piger er det besværligt. For de unge mænd, ja, de tager jo bare sjoveren frem og strinter hvor de vil...«.

Men hun er også vant til at sidde bag en computerskærm fra mange års arbejde som kontorassistent og typograf. Og da hun blev ledig for godt ti år siden besluttede hun at bruge sin alt for rigelige fritid til at gøre noget ved problemet.

»Jeg startede med at søge på Google efter et toilet map – men det eneste, jeg fandt, var et kort over alle toiletter i Australien«, fortæller hun.

Hård kamp at få data

Australien er langt væk, hvis man er tissetrængende, men det afskrækkede ikke Tine Müller, tværtimod, hun fik kontakt til firmaet, der havde udviklet The National Public Toilet Map for den australske regering, med en kortlægning af 14.000 offentlige toiletter i hele landet.

Det havde imidlertid kostet millioner at udvikle, og penge havde Tine Müller ikke. Som arbejdsløs havde hun til gengæld fået et kursus i webdesign og nogle praktiktimer hos en it-ekspert. Så hun kastede sig uforfærdet og stædigt ud i en jungle af GoogleMapsApi og geodata, html-kodning, php-programmering og content management-systemet Drupal.

Men først og fremmest skulle hun finde ud af, hvor de offentlige toiletter er, og det viste sig at være en hård kamp.

»Jeg startede med Københavns Kommune, som ganske vist havde en liste over de offentlige toiletter i byen. Men det er ikke nok med en adresse på en plads eller i en park. Jeg skal bruge den helt nøjagtige position med længdegrad og breddegrad, det er alfa og omega. Det tog flere år at få et Excel-ark med de rigtige oplysninger, og jeg måtte rykke en million gange«, fortæller hun.

Frivilligt ulønnet arbejde

Tine Müller har trukket på hjælp fra internetvenner, hun har fundet via gruppefora for googlemaps og Drupal-programmering, og har selv sat sig ind i mindst 15-20 programmer i alt.

»Det har alt sammen været frivilligt, ulønnet – og forgæves, fordi ingen ville hjælpe«, siger hun.

De unge mænd, ja, de tager jo bare sjoveren frem og strinter hvor de vil...

Et gennembrud kom, da hun i 2010 havde fået sit pilotprojekt med at finde toiletter på Google Map på internettet til at fungere. Nu kunne de tissetrængende hjemmefra printe et kort ud over de offentlige toiletter på den rute, de planlagde på byture og udflugter.

For det fik hun i 2010 en pris på 100.000 kr. i IT- og Telestyrelsens konkurrence Offentlige data i Spil. Pengene gav en tiltrængt saltvandsindsprøjtning og mulighed for at hyre professionel hjælp til at komme videre med ideen.

Iværksættercoach Pouline Middleton fra netværket Crossroads Copenhagen hjalp hende blandt andet med projektstyring og siger i dag om Tine Müller:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hun er stædig, og så er hun kvik. Hun er en klassisk iværksætter, som har en idé og bider sig fast, og det er ret imponerende, hvad hun har opnået«.

Omsider, i februar 2014, var den første app til smartphone klar.

»Da var jeg lige ved at tisse i bukserne af glæde!«, udbryder Tine Müller.

Omsider begyndte kommunerne at vise mere interesse for projektet. Hvis kommunen indtaster sine data for offentlige toiletter ét sted, kan det nærmeste toilet findes på både internettet og på mobiltelefonen.

Tjenesten kan oplyse åbningstider, om toilettet er bemandet, egnet for handikappede, og om der er puslefaciliteter og kanylebeholder. Den kan vise et ’streetview’ af indgangen og give rutevejledning til at finde derhen. Nogle gange er der også billeder, der viser forholdene inde på toilettet.

Fredericia er kommet med. En række fynske kommuner har vist interesse, men har nu valgt at lægge deres toiletdata ind i Det Fælles Kommunale Geodatasamarbejde (FKG), fortæller projektchef Jesper Gaardboe Jensen fra det fynske geodatasamarbejde Geo Fyn A/S.

»Vi er helt vilde med Tine Müllers idé, og vi får også mange andre henvendelser fra iværksættere, som vil udvikle apps, der kan vise vej til legepladser, toiletter, parkeringspladser og meget andet. Det er rasende interessant, og når vi lægger åbne datasæt ud på FKG kan både hun og andre hente dem dér«, siger han.

For gravide og småbørnsforældre

Sønderborg er den seneste kommune, som har taget appen til sig:

»De kontaktede mig selv, og de var helt vilde for at komme med. De har taget ud og taget fotos af alle deres toiletter – det kører bare helt, som jeg havde håbet på«, siger Tine Müller.

Allermest begejstret er hun for, at Sønderborg Kommune har valgt at indlejre tjenesten i kommunens egen hjemmeside, hvor alle kan se Findtoilets kort over kommunens offentlige tissehuse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Se linket på Sønderborg Kommunes hjemmeside her

»Vi vil rigtig gerne gøre vores toiletter synlige især for turister og for dem, der har et særligt behov for at finde et toilet«, siger Kristian Nordstrøm fra Vej og Trafik i Sønderborg Kommune til DR Syd.

Tjenesten vil også være til glæde for gravide, småbørnsforældre på tur og handikappede, mener Tine Müller.

»Det er min drøm, at alle 98 kommuner kommer med, og at hver kommune selv indtaster og vedligeholder sine data«, siger hun. Og hun lover, at hun giver ikke op, før målet er nået.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden