Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedtur. Anders Håkansson er en af de svenske mælkebønder, som leverer mælk til Arla. De historisk lave priser truer økonomien på hans gård.
Foto: Ciprian Gorga

Nedtur. Anders Håkansson er en af de svenske mælkebønder, som leverer mælk til Arla. De historisk lave priser truer økonomien på hans gård.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk mælkebonde: »Det er for dumt, at Arla bruger penge, mens vi andre mangler penge«

Firmakort blev brugt på mærketøj og flyrejser til udlandet, afslører svensk tv-dokumentar.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke nu igen. Sådan er stemningen i øjeblikket hos Stefan Gård, der er formand for Sveriges Mjölkbönder.

Da han får forelagt oplysningerne om, at den svenske tv-kanal SVT’s undersøgende program ’Uppdrag Granskning’ i aften afslører, at misbruget i mejerikoncernen Arlas svenske selskab er langt mere omfattende end hidtil kendt, bliver han stille. Derefter siger han:

»Jeg må konstatere, at der tilsyneladende er en stor tillidskrise mellem Arlas ansatte og mælkeproducenterne«.

Forargelse over spiritus

Ulykkerne er væltet ned over de svenske mælkebønder de seneste år.

Arlas historisk lave mælkepris til sine andelsejere – landmændene – fører til den ene konkurs efter den anden hos mælkebønderne.

Det var derfor salt i såret, da det for 2 måneder siden kom frem, at der har været et overforbrug af spiritus og middage hos ansatte i Arla i Sverige ved festlige sammenkomster med kunder.

Allerede dengang vakte det stor forargelse og vrede blandt de svenske mælkebønder – og Stefan Gård sagde til Politiken:

»Dette misbrug er respektløst over for os som andelsejere«.

Desuden efterlyste den svenske formand konsekvenser:

»Uanset hvem der har gjort det her, skal vi være troværdige over for forbrugerne og butikskæderne. Så vi må rydde op efter dette, før vi kan gå videre. Ellers vil alle begynde at mistro hinanden«.

Derfor kommer det som en overraskelse for Stefan Gård, at ’Uppdrag Granskning’ i den kommende udsendelse afdækker, at ansatte i Arla i Sverige frem til maj sidste år havde en ordning, hvor de brugte firmakort til at betale for private indkøb af alt lige fra rejser til mærketøj – penge, som de skulle betale tilbage hver måned til Arla.

Og at Arlas direktør i Sverige, Henri de Sauvage, har måttet ændre mening og betale regningen på over 12.000 kroner for sin kones flyrejse frem og tilbage til Paris, som Arla oprindelig havde dækket.

Stefan Gård ser med stor alvor på oplysningerne, men han vil først se programmet i svensk tv, før han kommenterer sagen yderligere.

Mangler penge

Den svenske mælkebonde Anders Håkansson ser også frem til at se det svenske dokumentarprogram:

»Det her var aldrig kommet frem i lyset, hvis ikke ’Uppdrag Granskning’ var begyndt at undersøge sagen. Men det er sygt, at det foregår sådan her«.

Han er tredje generation på gården tæt ved Sveriges største sø, Vänern, og leverer mælk til Arla.

Men bedriften kører med underskud. Anders Håkansson mangler omkring 1,20 kroner per kg mælk, hvis bedriften skal kunne løbe rundt.

Med de omkring 910.000 kg mælk om året, som han i øjeblikket afleverer til Arla, mangler der altså over 1 million svenske kroner, når han gør årsregnskabet op.

»Det er for dumt, at Arla bruger penge, mens vi andre mangler penge«, siger Anders Håkansson.

Ikke særlig kønt

I Danmark er formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, også forundret over de nye oplysninger om forholdene i Arla i Sverige.

»Det er jo en fælles pengekasse i Arla, så det rammer jo også os. Det her lyder ikke særlig kønt, og det er noget, som vi håber, at Arla får styr på, så vi er sikre på, at de private indkøb på Arlas regning er betalt tilbage. Det er utrolig uheldigt, at man gør sådan noget i en branche, der er i knæ«, siger Kjartan Poulsen.

Arla er ejet af omkring 12.700 landmænd fra syv europæiske lande, og heraf kommer de 3.300 fra Sverige. Men koncernledelsen understregede i december sidste år, at de kritisable forhold i Sverige ikke findes i andre dele af Arla.

Men Kjartan Poulsen vil gerne have, at Arla fortæller ejerne, om koncernen har »været til bunds i sagen i Danmark«.

Link til Uppdrag Gransknings hjemmeside: svt.se/ug

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden