pengejagt. Nykredit mangler cirka 10 milliarder kroner for at leve op til de kapitalkrav, der stilles til virksomheden. Derfor vil den nu kradse flere penge ind hos boligejerne.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

pengejagt. Nykredit mangler cirka 10 milliarder kroner for at leve op til de kapitalkrav, der stilles til virksomheden. Derfor vil den nu kradse flere penge ind hos boligejerne.

Økonomi

Børsnotering i vente: Nu hæver Nykredit prisen på dit boliglån

Det bliver mellem 80 og 230 kroner dyrere per måned at have et lån på 1 million. Professor påpeger, at børsnotering netop burde frede kundernes pengepung.

Økonomi

Danmarks største udbyder af realkreditlån, Nykredit, vil børsnoteres - og i samme åndedrag meddeler virksomheden, at gebyret på privatkundernes lån stiger markant til sommer.

Forklaringen er, at Nykredit op til børsnoteringen vil polstre sig med penge for at være attraktiv for investorer. En børsnotering er ifølge Nykredits bestyrelse nødvendig, fordi koncernen mangler cirka 10 milliarder for at leve op til de kapitalkrav, der stilles til finansielle virksomheder.

Når Nykredit selv finder den kapital, der er brug for via en børsnotering - jamen, så behøver de jo ikke hente pengene op ad lommerne på deres kunder

Netop kapitalkravene har været Nykredits og andre realkreditinstitutters faste begrundelse for at hæve den såkaldte bidragssats - gebyrerne - på kundernes lån.

»Når Nykredit selv finder den kapital, der er brug for, via en børsnotering - jamen, så behøver de jo ikke hente pengene op ad lommerne på deres kunder«, siger Finn Østrup, ekspert i finansiering og professor i international økonomi på CBS.

Professor. Sænk bidragssatserne

Han kalder det urimeligt alene at finansiere de skærpede kapitalkrav ved at hælde gebyrer ned over kundernes boliglån.

»Institutterne kan jo netop øge deres kapital på anden måde blandt andet ved at gå på børsen, eller ved at sælge ud af deres domiciler, som Nykredit jo også har planer om. Med denne løsning behøver man ikke længere fastholde de høje bidragssatser«, påpeger Finn Østrup.

Men på trods af en børsnotering inden for de næste et til to år skruer Nykredit nu op for gebyrerne med virkning allerede fra juli 2016.

Bidragssatsen forhøjes på alle eksisterende og nye lån i Totalkredit, hvor de fleste af koncernens lån til private boligejere ligger.

Dyrest for lån uden afdrag

Det betyder, at prisen stiger med mellem 80 og 230 kroner efter skat hver måned per lånt million - dyrest bliver det for kunder med F1-, F2- og F3-lån uden afdrag, mens fastforrentede lån med afdrag får den mindste stigning.

»Den børsnotering, som vi anbefaler, kræver, at Nykredit leverer et afkast på niveau med markedet, så vi kan tiltrække kommende investorer«, skriver Nykredit selv om bidragsforhøjelsen.

Men udsigten til at rejse mere kapital fra nye investorer er altså, ifølge koncernen, ikke nok til at holde kunderne fri for nye gebyrer.

»Vi skulle under alle omstændigheder forhøje bidragssatserne for eksisterende og nye lån i Totalkredit, men forhøjelsen er langt mindre, end den ville være uden en børsnotering«, skriver Nykredit.

Alle kunder i Totalkredit vil i slutningen af denne måned få brev om den præcise størrelse af deres gebyrstigning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden