Økonomi

Frygten for en ny finanskrise vokser: Her er lighederne og forskellene i forhold til 2008

Aktierne tog et nyt stort dyk i dag, og stemningen nærmer sig panik.

Økonomi

Det er ikke sjovt at have placeret formuen i aktier i disse dage. Både herhjemme, i resten af Europa, i Asien og i USA fortsætter aktierne med at falde tirsdag, og frygten for, at vi kan være på vej mod en ny finanskrise vokser.

Vi er dødhamrende nervøse for, hvad der sker. Lige nu er det hullerne i osten, investorerne ser

»Vi er dødhamrende nervøse for, hvad der sker. Lige nu er det hullerne i osten, investorerne ser, og stemningen på aktiemarkedet nærmer sig panik. Finanskrisen spøger stadig, og mange frygter, at vi kan være på vej mod noget lignende«, siger Tine Choi Danielsen, der akteichefstrateg i Nordea.

OVERBLIK:Se, hvordan de danske C20-aktier klarede sig i dag

Siden nytår er aktierne faldet med mere end 10 procent herhjemme, i det øvrige Europa og i USA, og i Shanghai har aktierne tabt næsten 25 procent.

Mandag tabte de danske aktier 5,43 procent, hvilket er det største fald på en enkelt dag i mere end tre år, og tirsdag er aktierne fortsat ned med et fald på 2,4 procent. Alle danske aktier i C20-eliteindekset faldt pånær Vestas.

Frygt for recession

Det er især frygten for global recession, negativ økonomisk vækst, der sender aktierne ned. Svage vækstindikatorer fra verdens to største økonomier, den amerikanske og den kinesiske, vækker bekymring hos investorerne.

»Kina skød året i gang med store fald på aktiemarkedet, tiltagende tvivl om den økonomiske vækst, svage tillidsindikatorer og frygt for nye devalueringer, og siden har en række svage nøgletal fra USA bidraget til at øge bekymringen for udviklingen i den globale vækst«, siger Tine Choi Danielsen.

Hun forventer, at den nervøse stemning på aktiemarkederne vil vare ved de kommende måneder, men hun mener ikke, at vi har kurs mod et decideret crash.

»Der er både ligheder og forskelle, når man sammenligner den aktuelle udvikling på aktiemarkedet med udviklingen i 2008. Men flest forskelle«, siger Tine Choi Danielsen.

Mere normalt boligmarked i dag

Den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers, som krakkede i sensommeren 2008, er for mange blevet symbolet på finanskrisen. Senere fulgte en lang række banker - også herhjemme, hvor banker som Roskilde Bank og Amagerbanken måtte dreje nøglen om og efterlade kunder og investorer med store tab.

Krisen var i 2008 i høj grad drevet af et overophedet boligmarked med tvivlsomme – og store! – lån til både spekulanter og private. Men netop her adskiller situationen i dag sig markant fra situationen i midten af nullerne, mener Tine Choi Danielsen.

Selvom boligpriserne i hele den vestlige verden er steget markant de seneste år, og der har været snak om spirende boligbobler i byer som London, Stockholm og København, er bankernes eksponering mod boligmarkedet markant lavere i dag end i årene op til finanskrisen.

Reguleringen af bankerne, de såkaldte polstringskrav, er blevet skærpet, og det samme er kravene til pantets, i disse tilfælde ejendommenes, sikkerhed.

Derfor er frygten for, at udviklingen på boligmarkedet igen kan sende bankerne og dermed også finansmarkederne i gulvet, ifølge Tine Choi Danielsen betydeligt mindre i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Olieprisen udgør en reel trussel

Til gengæld udgør den faldende oliepris en reel trussel for bankerne, vurderer hun.

»Alle holder skarpt øje med energisektoren i øjeblikket. Vi har allerede set, at virksomheder er blevet nødt til at dreje nøglen om, og forstætter olieprisen ned, vil vi se, at flere begynder at misligholde deres gæld«, siger hun.

Olieprisen er siden sommeren 2014 styrtdykket. Fra at have ligget stabilt på over 100 dollars tønden, kosten en tønde olie i dag mindre end 30 dollars.

Det presser energivirksomhederne hårdt, og det kan ramme både bankerne og finansmarkederne, da energivirksomhederne både har store lån i bankerne, og mange af dem også har udstedt virksomhedsobligationer.

Når en virksomhed udsteder en viksomhedsobligation, kan man som investor blive långiver ved at købe virksomhedsobligationen – man kan sige, at man leget bank over for virksomheden og låner penge ud for så til gengæld at få en rente, der afspejler risikoen ved udlånet. Den risiko er de seneste år blevet markant højere i energisektoren.

»Så det er bestemt en reel risiko, at et kollaps i energisektoren kan få nogle af de samme effekter på finansmarkederne, som kollapset på boligmarkedet fik i 2008. Men her er det afgørende, at bankernes og finansmarkedernes eksponering mod energisektoren er meget lavere, end deres eksponering mod boligmarkedet var i 2008«, siger hun.

Der var i 2008 udstedt virksomhedsobligationer for 13.000 milliarder dollars i ejendomssektoren, mens der i dag ’kun’ er udstedt virksomhedsobligationer for 190 milliarder dollar i energisektoren. Samtidig udgør bankernes udlån til energisektoren i dag kun 2 procent af det samlede udlån.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce