Ulighed. Den voksende sociale ulighed optager begge partier i det amerikanske primærvalg. Her kæmper borgere sig gennem sneen i byen New Bedford. Foto: Peter Pereira/AP

Ulighed. Den voksende sociale ulighed optager begge partier i det amerikanske primærvalg. Her kæmper borgere sig gennem sneen i byen New Bedford. Foto: Peter Pereira/AP

Økonomi

Hvis de rige tager hele kagen - virker kapitalismen så?

Uligheden er eksploderet i USA og er blevet et afgørende politisk tema. Troen på den amerikanske drøm er kraftigt dalende.

Økonomi

Solen skinner, men der ligger store snedriver overalt, og der er en frisk, bidende vind.

En kold dag at være udenfor i New Hampshire, men det holder ikke den 56-årige Ted tilbage. Han står på et gadehjørne i delstatshovedstaden, Concord, og vinker ivrigt med et stort skilt.

’Bernie’ står der bare, for alle i New Hampshire er på fornavn med senator Bernie Sanders fra nabostaten Vermont, der i en alder af 74 år er blevet en politisk sensation ved at give Hillary Clinton hård konkurrence i jagten på at blive den demokratiske præsidentkandidat i år.

Et af Bernie Sanders’ centrale politiske budskaber er, at den amerikanske økonomi er grundlæggende uretfærdig og stort set kun kommer de rige til gode.

Det budskab – og Sanders’ konstante løfter om at ville gøre noget ved det – er just årsagen til, at Ted bruger sin lørdag på at stå på det forblæste hjørne tæt ved indfaldsvejen til Concord.

»Det hele er kommet ud af balance. Bankerne tjener masser af penge, og folk som Trump (Donald Trump, den republikanske præsidentkandidat og milliardær, red.) tror, at de kan købe sig til magten. Mens sådan nogle som mig, helt almindelige amerikanere, har sværere og sværere ved at få tingene til at hænge sammen«, forklarer Ted, der arbejder på et autoværksted i udkanten af Manchester, New Hampshires største by og økonomiske center.

Tallene taler da også deres eget tydelige sprog.

At mellemklassen ikke mærker opsvinget så meget, som de burde, er noget, som begge partier har fokus på

I 1979 tjente den rigeste procent af amerikanerne omkring 9 procent af alle pengene. I 2013 – det sidste år, der er sammenlignelige tal fra – tog de rige 24 procent af kagen.

Alt i alt er over halvdelen af den samlede økonomiske vækst i USA siden 1976 gået til den rigeste procent – og i årene efter finanskrisen tog de over 90 procent af væksten. Ikke overraskende ser det af samme grund dystert ud længere nede på den økonomiske rangstige.

Mellemklassens indkomst i USA er stagneret, så den i 2013 var på samme niveau som i 1989 – justeret for inflation. Endnu værre er det gået de fattigste – købekraften af minimumslønnen er eksempelvis dalet med omkring en sjettedel siden 1979.

Den desillusionerede ungdom

Det er let at glemme, hvor relativt nyt dette er. I årene efter Anden Verdenskrig faldt uligheden i USA, og skatten var så høj for de rige, at det nu virker nærmest ufatteligt.

Topskatten var i perioder helt oppe på 94 procent – og så sent som da Ronald Reagan blev præsident i 1981, var den på omkring 70 procent, omkring det dobbelte af i dag.

Det er denne udvikling, der nu får folk som Ted til at sige fra, og som har givet en socialist som Sanders en chance. Tidligere har selve ordet socialist været giftigt i amerikansk politik, men i takt med at uligheden er eksploderet, er kritikken af den amerikanske kapitalisme taget til, og Sanders’ krav om omfordeling og et opgør med bankerne og de store finansinstitutioner har givet genklang.

Som den konservative kommentator Peggy Noonan, der var taleskriver for Ronald Reagan – manden, der for alvor lagde grunden til den voksende ulighed – udtrykte det i en klumme i Wall Street Journal, er det sigende, at »Obama har brugt otte år på at insistere på, at han ikke er socialist, og Bernie Sanders har succes ved at sige, at han er socialist«. Efter Noonans mening kan udviklingen spores direkte tilbage til finanskrisen, der for mange unge amerikanere knuste troen på det kapitalistiske system, dets fairness, brugbarhed og effektivitet. »Hvis du er 20 eller 30 år gammel, ser du formentlig kapitalismen i lyset af to store temaer. Det ene er krakket i 2008, hvor uvidende og uansvarlige ledere i det offentlige og private fiflede med systemet og så stak af. Den anden ting er uligheden. Hvorfor er nogle mennesker rigere end de rigeste konger og så mange fattige som fæstebønder? Er det virkelig det, som kapitalismen fører til – så skulle vi måske genoverveje det«, skrev hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Raseriet som kraft

»Ulighed er blevet et meget, meget stort tema i amerikansk politik. Både blandt demokrater og republikanere, selv om løsningerne vil være forskellige, men at mellemklassen ikke mærker opsvinget så meget, som de burde, er noget, begge partier har fokus på«, siger USA’s ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, til Politiken.

Selv om USA’s økonomi er vokset de seneste seks år, og landet er kommet meget bedre ud af finanskrisen end Europa, er mismodet mere udtalt end i generationer.

»Det er så svært for de unge at komme frem, at få et hus og et arbejde«, siger Ellen, en midaldrende kvinde, der sidder og spise frokost på en café i Concord. Hun arbejder i et revisionsfirma i Boston, omkring en times kørsel herfra, og bekymrer sig som mange mest for de unge.

Og hun er ikke alene.

Det hele er kommet ud af balance. Bankerne tjener masser af penge, og folk som Trump tror, at de kan købe sig til magten

Ifølge en meningsmåling om unges værdier og holdninger foretaget af Fusion i december sidste år er antallet af unge i USA, som siger, at den amerikanske drøm er død, mere end fordoblet fra 1986 til nu, fra 12 procent til 29 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv de konservative bekymrer sig

Mismodet og den stigende ulighed er blevet et så markant tema, at det er noget, selv de konservative præsidentkandidater taler om.

»Jeg er her for Mark, den 47-årige bygningsarbejder, som jeg mødte forleden, som har haft en faldende løn de sidste syv år, og som har stadig sværere ved at tjene penge nok til at forsørge sin familie«, som den republikanske præsidentkandidat Chris Christie, der er guvernør i New Jersey, udtrykte det på et valgmøde i weekenden.

Men hvordan man hjælper Mark og de øvrige pressede amerikanere. Se, det er straks mere uklart.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce