Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LADEFOGED JOACHIM
Foto: LADEFOGED JOACHIM

MODVIND: MIljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har været i massiv modvind i de seneste 10 dage. Anklaget af S for at svigte erhvervet, og hængt ud i den borgerlige presse for at svigte miljøet. Få overblikket her.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gyllegate: Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens 10 dage i vælten

S: Du svigter ervhvervet! Borgerlig presse: Du svigter miljøet!

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indlærte parader virker ikke, når slagene kommer fra en hel uventet kant. Det fik miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) at føle i løbet af de sidste 10 dage. Først angreb S hende på den jyske hjemmebane for at svigte landbrugserhvervet. Ikke så snart var den pareret, før BT dokumenterede, at hun lader sig trække rundt ved næsen af landbrugets svar på Tea Party bevægelsen, Bæredygtigt Landbrug. Og i går søndag fortalte Berlingske, at den ene professor efter den anden på Aarhus Universitet beskylder ministeren for at manipulere med de data, som hendes store julegave til landbruget, Fødevare- og Landbrugspakken fra december, ellers bygger på.

Oppositionen har krævet hende hængt op på nutidens parlamentariske svar på hjul og stejle, nemlig et hurtigt samråd.

S: Du svigter erhvervet

Socialdemokraternes miljøordfører Maja Panduro talte på en landbrugspolitisk konference i Aarhus 3. februar. Hun skældte ud over at Fødevare- og Landbrugspakken er vedtaget af et smalt flertal bestående af V, K, LA og DF. Aftalen betyder blandt andet, at der lempes for, hvor meget der generelt må gødes på markerne mod at der indføres en såkaldt målrettet regulering fra 2018 og frem.

Maja Panduro mente, at miljølempelserne er i strid med EU's miljøregler. »Derfor er det at gamble med erhvervets rammebetingelser«, sagde hun.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen afviste fuldstændig kritikken. »Jeg synes, det er smadder ærgerligt, at S og R ikke ville være med i aftalen, da det kom til stykket. Det er ærgerligt, at de ikke ville tage ansvar for et nyt paradigme om målrettet regulering«, sagde ministeren til Politiken. Hun afviste ligeledes, at landbrugspakken er i strid med EU's regler.

BT: »Styret af landmænd«

Sådan lød forsiden på dagbladet BT mandag for en uge siden. Og så rullede den politiske lavine, hvor ministeren blev beskyldt for at lade sig styre af landbruget i en sag om beskyttelse af de danske vandløb. Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug skrev i oktober 2015 et forslag til et kommissorium for en ekspertgruppe, der skal se nærmere på fremtidens regler for oprensning af vandløb.

I det endelige kommissorium, der blev udsendt af ministeriet i november 2015, er store dele enten direkte afskrift fra Bæredygtigt Landbrugs forslag eller let omformulerede sætninger.

Læs et uddrag af kommissoriet her

Eva Kjer Hansen bekræftede, at hun var »inspireret« af landbrugets lobbyister, men afviste, at det er et problem. Eksperter i forvaltningsret sagde til Politiken, at der ikke var noget ulovligt i det ministeren gjorde. De sagde også, at mere usædvanligt var det heller ikke. Det er ret ofte set, at store interesseorganisationer skriver forslag til kommissorier, kommer med forslag til udvalgsmedlemmer - og på andre måde gør sig nyttige for ministre.

Derimod var det interessante, at det er udbryderorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der rendte med æren for den store indflydelse.

Organisationens formand Flemming Fuglede Jørgensen kaldte Eva Kjer Hansen en »superminister« og roste hende for at bruge Bæredygtigt Landbrugs idéer og formuleringer i det nye kommissorium. »Jeg er faktisk lidt stolt af det arbejde, vi har opnået. Vi er blevet holdt uden for døren af den forrige regering, men når realistiske mennesker fremfører sandheden, så bliver den til sidst hørt«, sagde han til BT.

Både S, SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale røg op i det rød-grønne felt. Socialdemokraternes fødevareordfører kaldte ministeren for 'landbrugets marionetdukke' og kaldte hende i samråd.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskere advarer mod forkerte tal

Berlingske kunne så søndag rapportere, at hele gennemførelsen af Fødevare- og Landbrugspakken foregår på et urigtigt og misvisende grundlag. En lang række forskere mente, at regeringen og dens embedsmænd har forskernes udregninger på en uforsvarlig og misvisende måde, så det kommer til at fremstå, som om landbrugspakken vil gavne naturen mere, end det er tilfældet.

Forskerkritikken er usædvanlig. Man man skal lige huske, hvilken hånd, der fodrer disse forskere. ForskerFourm skriver således, at Aarhus Universitet alene tjener 121 mio. kr. i 2016 på ‘myndighedsbetjening’ af Miljøministeriet, og derfor er det noget af en balanceakt at opretholde den videnskabelige uafhængighed, uden at modsige ministeriets politiske projekter. Søndag meddelte ministeren, at hun vil mødes med forskerne.

»Jeg sender en invitation til forskerne, så vi kan gennemgå tallene og se på, hvordan vi er noget frem til det«, sagde hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Færgeman eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden