Oliespild. Exxon Mobil har tidligere været i offentlig modvind, bl.a. da  olietankskibet Exxon Valdez stod for et kæmpe olieudslip ud for Alaskas kyst i 1989.
Foto: AL GRILLO/AP

Oliespild. Exxon Mobil har tidligere været i offentlig modvind, bl.a. da olietankskibet Exxon Valdez stod for et kæmpe olieudslip ud for Alaskas kyst i 1989.

Økonomi

Stoler ikke på olieselskab: Rockefeller-arving forærer aktier væk

Millionarving donerer sine aktier til klimakampen og revser olieselskabet Exxon Mobil for at sabotere klodens fremtid.

Økonomi

Hun er fjerde generation af den berømte Rockefeller-familie og arvede aktier til en værdi af 400.000 dollars.

Nu har hun doneret aktierne til Rockefellerfamiliefondens miljøprogram, som har solgt dem og bruger pengene til at kæmpe imod den globale opvarmning, skriver Neva Rockefeller Goodwin i et indlæg i Los Angeles Times.

»Jeg har mistet troen på Exxon Mobils fremtidige værdi. En hovedårsag er, at Exxons værdisætning bygger på de enorme utappede reserver af olie og gas, som det ejer. Men hvis fremtidige generationer skal arve en beboelig verden, skal de fleste af disse reserver blive i jorden«, begrunder hun sin beslutning.

Mange års kamp

Neva Goodwin, som hun som regel foretrækker at kalde sig, har tidligere været i kødet på Exxon Mobil, bl.a. da hun i 2008 mobiliserede 15 medlemmer af Rockefeller-familien til at bruge deres aktieposter i et forsøg på at få olieselskabet til at skifte kurs og lægge en ny strategi for selskabet, som satser mere på vedvarende energi. Men uden succes.

Nu har afsløringer af, at Exxon Mobil bevidst har holdt viden tilbage om CO2's virkning på det globale klima, fået hende til at give op. Eller som hun selv beskriver det:

»Jeg troede, at firmaet bare opførte sig dumt. Men nu ved vi, at det var meget værre: det var bedragerisk på en måde, som er ubegribeligt hjerteløs over for fremtidige generationer«, skriver hun.

Op gennem 1980'erne finansierede Exxon direkte en række af de tænketanke og forskere, som satte spørgsmålstegn ved klimavidenskaben, til trods for at firmaets egne eksperter for længst havde forudset den globale opvarmning.

Offentlig fjende nr. et

Og alt imens Exxon Mobil offentligt benægtede den globale opvarmning, arbejdede firmaet internt med at forudsige de store forretningsmuligheder, der for eksempel vil åbne sig, når polernes iskapper smelter, og det bliver muligt at bore efter olie i Arktis.

Neva Goodwin runder af med at spå, at Exxon er på vej til at overtage tobaksselskabernes rolle som 'Offentlighedens Fjende' nummer et.

Statsanklagerne i både New York og Californien er lige nu i færd med at undersøge, om Exxon har ført sine aktionærer bag lyset ved at skjule sin viden om klimaforandringer.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce