Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Oppositionen kræver gennemgang af landbrugspakke

De fem oppositionspartier vil også have fuld indsigt, efter at regeringens støttepartier har fået særbriefing.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En samlet opposition beder mandag aften miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om at få samme tekniske gennemgang af landbrugspakken, som partierne i blå blok fik mandag.

De Konservatives Rasmus Jarlov siger efter gennemgangen til Berlingske, at han efter mødet har fået »et andet indtryk«, end det han i sin tid fik under forhandlingerne. Tvivlen står om landbrugspakkens gavnlige effekt for miljøet.

»Vi opfordrer til en ligeværdig orientering af Folketingets partier«, skriver de fem oppositionspartier - Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale, Alternativet og SF - til ministeren.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti siger ifølge Berlingske, at de på mandagens briefing i ministeriet har forstået på embedsmændene, at indgrebet samlet set vil betyde en forringelse for miljøet de førstkommende år.

»Fra 2015 til 2016 vil der komme en øget kvælstofudledning, også selv om man tager højde for den såkaldte baseline«, forklarer landbrugsordfører Rasmus Jarlov og tilføjer, at der også vil komme et minus i 2017 og 2018.

Baseline betyder de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Oplysningen er opsigtsvækkende, fordi Eva Kjer Hansen gentagne gange - også over for Folketinget - har oplyst, at landbrugspakken tværtimod vil gavne miljøet.

Det er også opsigtsvækkende, fordi regeringen tidligere har udleveret en oversigt til Folketingets partier, som viser, at mængden af kvælstof vil reduceres i alle år fra 2016 til 2021.

Oplysningen bekræftes også af Dansk Folkeparti - i hvert fald hvad angår indeværende år.

»Ja, vi har fået at vide i dag i ministeriet, at der vil komme mere kvælstof ud i år«, siger Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Hun tilføjer over for Ritzau, at hun fortsat er tryg ved ministerens udspil.

»Jeg er lige så tryg, som jeg var, inden jeg gik ind til det møde«, siger hun. Men tilføjer dog.

»Jeg havde slet ikke set komme, at det ville blive sådan en kæmpe sag«.

Ministeren var ikke selv til stede på mødet mandag.

Mandag aften kom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hende til undsætning på Twitter.

LÆS ARTIKEL

Løkke skriver blandt andet, at pakken er "lavet med respekt for miljøet. Fuldstændig som aftalt!".

Kvælstofsagen begyndte at rulle, da Berlingske søndag gennemgik regeringens regnestykke, som viser, at miljøet går i plus fra 2016 til 2021.

Flere forskere kritiserede især en særlig regnemetode, hvor regeringen har lagt de ydre, positive effekter for 2013, 2014 og 2015 sammen under år 2016. Forskerne omtalte regeringens regnemetode som vildledende, kreativ og misinformerende.

De Konservative har stillet som betingelse, at landbrugspakken sammenholdt med de ydre effekter ikke kommer til at forringe vandmiljøet.

»Ja, for os er det vigtigt, at vandmiljøet ikke skades«, siger Rasmus Jarlov.

»Men dette er ny oplysning for os, som vi må forholde os til. Det er også et andet indtryk, end det vi blev efterladt med under forhandlingerne. Derfor vil vi nu overveje, hvad vi skal gøre. Men først skal ministeren have lov at forklare sig«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden