Foto: Fotograf: Mads Nissen
Økonomi

Landmand: Caffe latte-kritikerne ved ikke meget om muld

For Ole Christiansen er den nye landbrugspakke en kærkommen tilladelse til endelig at give sine udpinte afgrøder de vitaminpiller, de har brug for. Politiken var en tur med på markerne.

Økonomi

Lad os da gå ned og se på gødningen. Så kan du se, at den slet ikke er så farlig«.

Ole Christiansen er landmand, og for ham er den omdiskuterede landbrugspakke en længe ventet accept fra politikerne på Christiansborg. En håndsrækning til et landbrug, der har været holdt nede af regulering i 30 år.

Bag den hvide lade på en ellers bar gårdsplads viser Ole Christiansen de store hvide sække frem, som han bestilte for en måned siden. Han afgav ordren, umiddelbart efter landbrugspakken så ud til at blive en realitet. I sækkene er 32 tons af det, den 40-årige landmand kalder »vitaminpiller til afgrøderne«, og som de fleste nok vil betegne som kunstgødning.

»Det er jo faktisk en pille bestående af både kvælstof, fosfor, kali, svovl og magnesium. Alt sammen vitaminpiller, planterne har brug for, blandt andet for at de bliver proteinholdige nok«, siger han og fremviser de små runde kugler, sækkene er fyldt med.

Stablen er større end sidste år, for med den nye landbrugspakke vil regeringen give landmændene lov til at gøde afgrøderne med mere kvælstof end tidligere. Det har mødt kritik fra blandt andet oppositionen, som er bekymret for den miljømæssige konsekvens.

Politiken møder Ole Christiansen på hans gård i Gadstrup syd for Roskilde, hvor han har drevet landbrug i 11 år. Mens vinden sender vindmøllernes vinger i rotation, forklarer han, hvordan hans og andre landmænds marker har været »undergødsket i 30 år«. Og det er ikke kun gødningen, Ole Christiansen nu har klar. Han har også argumenterne parat, for han ved godt, at frontlinjerne er skarpt trukket op i diskussionen om de lempede krav til landbruget.

Caffe latte-københavner-kritik

Han beskriver sin jord som »udpint«. En konsekvens af mange års for striks begrænsning af landmændenes muligheder for at gøde jorden tilstrækkeligt, mener han: »De sidste mange år har jeg faktisk udsultet mine planter«. Endelig føler han, at der bliver lyttet til hans behov på Christiansborg.

»Og det er der brug for. Vi har de seneste 30 år ikke kunnet vise, hvad vi er i stand til fagligt. Man har begrænset et helt erhverv. Det svarer til at sige til en tømrer, der har 200 kunder, at han kun må tage 100 af dem«, siger han med klaprende tænder, for vinden går direkte gennem vinterjakken ude på markerne.

Ole Christiansen har taget os med ned til det vandløb, hans egne marker grænser op til. I kanten af det næsten snorlige vandløb fisker han rutineret en sort cylinderformet måler op. Han og elleve andre lodsejere i området satte den op sidste år i februar, og siden har den løbende målt kvælstofniveauet.

»Vi tog skeen i egen hånd, fordi vi var trætte af al den polemik og caffe latte-københavnerkritik om, at landbruget forurener. Kvælstofmåleren viser, at vi faktisk er helt nede under niveauet for baggrundsudvaskning, og det skyldes simpelthen, at jorden er udpint og planterne spiser rub og stub af den næring, vi giver dem«.

Men er der så slet ikke hold i kritikernes indvendinger?

»Jeg må nok desværre fortælle dig, at meget af det her bygger på følelser og manglende viden fra kaffelattekøbenhavnerne. Der mangler faglighed i deres kritik. Der er ikke meget af det, de siger, der har med den danske muld at gøre«, svarer Ole Christiansen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Farvel til randzonerne

Langs vandløbet har Ole Christiansen tidligere skulle holde ni meters afstand med mejetærskeren. Landbrugspakken ophæver de tidligere randzoner, så han kan udnytte jorden helt hen til to meter fra vandløbet.

»Det kommer til at betyde, at jeg har små fem hektar ekstra at dyrke«, siger han og regner. »Med den nye landbrugspakke kan jeg producere 10 ton afgrøder per hektar. Det er 50 ton, jeg får ud af at droppe randzonerne. Det er jo helt åndssvagt at gå glip af«. Til spørgsmålet, om vandløbet ved hans mark kommer til at lide under det, ryster han på hovedet.

»Den teknologi, vi bruger i dag, er meget nøjagtig«.

Både gødningen og de ophævede randzoner er for Ole Christiansen et spørgsmål om sund fornuft. For ham handler det om at optimere både afgrøderne og udbyttet af jorden. »Det vil være dårligt købmandskab, hvis jeg spreder mere gødning end afgrøderne opsamler, for den der portion af gødning er ikke billig«, siger han og peger mod plastiksækkene tilbage på gårdspladsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce