Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hasan Jamali/AP
Foto: Hasan Jamali/AP

Oliepris. Rusland og Saudi-Arabien kæmper for at presse olieprisen op. (arkivfoto).

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland og Saudi-Arabien kæmper for at presse olieprisen op

I de sidste halvandet år er olieprisen styrtdykket og har mistet omkring 70 procent af sin værdi.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke langrend og knap nok slalom. Mest af alt ligner en graf over oliekursen de sidste halvandet år en olympisk styrtløbsbane:

En stejl kurve, der bare går ned og ned og ned.

Og så lidt længere ned.

Prisen på det, man engang kaldte ’det sorte guld’, er faldet med omkring 70 procent siden sommeren 2014, og har i de seneste måneder ligget og rodet rundt omkring de 30 dollar.

Godt for boligejere og bilister, der kan købe benzin til under ni kroner literen rundt om i Danmark – men en katastrofe for producenterne og de lande, der er afhængige af olieindtægter. Alene Saudi-Arabien og de øvrige golfstater anslås at have tabt omkring 300 milliarder dollar – omkring 2.000 milliarder kr. – sidste år på de lave oliepriser. Også Ruslands økonomi er i dyb krise på grund af de lave oliepriser.

Netop derfor forsøgte Saudi-Arabien, Rusland, Qatar og Venezuela i går at give markedet et uhyre tiltrængt boost ved på et møde i Qatar at blive enige om at fastfryse produktionen på niveauet fra januar.

Nyheden om at de fire oliegiganter nåede til enighed fik olieprisen at skyde i vejrs som en raket og kortvarigt stige med over seks procent.

»En fastfrysning vil ikke føre til en øjeblikkelig vending i markedet, men det skaber et bedre grundlag for at prisen kan stige fremover«, lød vurderingen fra Oliver Jakob, der er leder af oliekonsulentfirmaet Petromatrix i en analysenote til sine klienter ifølge Bloomberg News.

Massiv overproduktion

I dag mødes repræsentanter for de fire lande med Iran og Irak, der begge har øget produktionen markant i de senere måneder, i et forsøg på også at få dem med på at begrænse produktionen og derved øge prisen.

Om det vil lykkes at presse prisen i vejret er dog stadig meget usikkert, og allerede i går tvivlede flere eksperter på at aktionen i Qatar ville lykkes.

»Snakken om potentielle nedskæringer i produktionen er stærkt overdrevet; hvis vi ikke ser en mere samlet og konsekvent respons i den kommende måned, vil spekulanterne atter forsøgte at presse prisen«, lød det fra chefstrateg for børsfirmaet IG, Chris Weston til Reuters.

En ting er i al fald sikker.

For alvor at vende udviklingen og hæve prisen på olie bliver svært. For når oliepriserne er styrtdykket i det sidste halvandet år skyldes det først og fremmest det enkle faktum, at der produceres meget mere olie end verden har brug for. Sidste år var den daglige verdensproduktion på omkring 96,3 millioner tønder olie dagligt, omkring 1,8 millioner tønder mere end de 94,5 millioner tønder verden rent faktisk forbrugte i gennemsnit hver dag.

Så over 650 millioner tønder olie blev derfor opmagasineret sidste år og ligger nu bare og venter på at blive sendt ud på verdensmarkedet – og trykke prisen yderligere. Så voldsom har overproduktionen været, at stort set alle lagre er fyldt og mange lande nu bruger supertankere til at opmagasinere den overskydende olie. Som Det internationale energiagentur udtrykte det i en nylig rapport: »Oliemarkedet drukner i overudbud«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden