Bolig: Priserne på ejerlejligheder steg sidste år mere end 16 procent i København.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)/POLFOTO

Bolig: Priserne på ejerlejligheder steg sidste år mere end 16 procent i København.

Økonomi

Laveste antal boliger til salg i seks år

Der er bedre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel, vurderer økonomer.

Økonomi

Det er boliger nok at vælge imellem, hvis man er på boligjagt. Lige nu er der godt 66.000 boliger til salg på landsplan, og det er markant mindre, end vi har været vant til de seneste år. Faktisk er boligudbuddet i dag på det laveste niveau i seks år, og der er i dag 22.000 færre boliger til salg, end da udbuddet toppede i efteråret 2011. Og det er godt nyt, lyder vurderingen fra økonomer.

»Salgsaktiviteten har været stigende de seneste år, og dermed er der kommet en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel«, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Når udbuddet er mindre, er sandsynligheden for, at man som boligsælger kan få en bedre pris, større. Og vi ser nu en tendens til stigende priser i hele landet, og ikke kun i de større byer, sådan så det har været tilfældet de seneste år. Så det er positivt«.

Store hop i København og Aarhus

I starten af 2015 tog priserne i især København og Aarhus et gevaldigt hop, hvor især ejerlejligheder steg i pris. Luften gik noget af ballonen i andet halvår, og ifølge Homes prisindeks faldt priserne i smule tilbage i januar måned.

Dog var der i den sidste halvdel af 2015 en tendens til, at der også var ved at komme gang i boligmarkedet uden for de større byer, og den udvikling vil fortsætte i 2016, forventer Mikkel Høegh, der er cheføkonom i BRFkredit.

Flere boliger på vej til salg

Han venter derfor også, at boligudbuddet, altså antallet af boliger til salg, vil stige hen over foråret.

»Der er også noget sæson i det. Generelt er der flere boliger til salg i sommerhalvåret, og derudover forventer jeg, at vi vil se, at der kommer flere boliger til salg ude i landet de kommende måneder«, siger han og uddyber:

»I flere år har det været svært at sælge boligerne uden for byerne, og mens boligpriserne i de større byer er steget, er priserne ude i landet ikke fulgt med op. Men det er så småt begyndt at ændre sig, og det kan få boligudbuddet til at stige«, siger Mikkel Høegh.

Hvad er normalt?

Men er et boligudbud på 66.000 boliger på landsplan så højt, lavt eller normalt?

Det er svært at finde svar på.

Der er kun ført statistik over boligudbuddet siden starten af nullerne, og derfor er det svært at tale om en normal. Mens der frem mod boligboblen i 2006/2007 var markant færre boliger til salg end i dag, har vi de seneste år oplevet et meget højt antal boliger til salg.

Men ingen af delene kan siges at være ’normale’. I første halvdel af nullerne var prisstigningerne på boligmarkedet store – og også for store skulle det vise sig.

Boligmarkedet fik sig i 2007 noget af en mavepuster, og det er først nu, at priserne i København er tilbage på topniveauet i København og Aarhus, og flere steder i landet handles boligerne stadig til en markant lavere pris end i jubelårene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere stigninger på vej

Christian Hilligsøe Heinig og Mikkel Høegh forventer, at også 2016 vil byde på stigninger på boligmarkedet.

»Vi vil ikke opleve lige så store stigninger, som vi så i de større byer i starten af 2015. Men til gengæld vil vi se, at der kommer mere gang i boligmarkedet uden for byerne«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han forventer en stigning i størrelsesordenen 3 – 4 procent.

Det relativt lave antal af boliger til salg er med til at understøtte de stigende priser, men det er kun en af flere faktorer, der spiller ind på, at pilen peger op eller ned på boligmarkedet, understreger de to økonomer.

Renten er jokeren

Renten er den allermest afgørende faktor, når det handler om udviklingen på boligmarkedet. Hvis den begynder at stige, vil det især ramme priserne i de dyreste områder – det vil sige de større byer og områderne omkring København og Aarhus. Her vil en rentestigning have den største umiddelbare effekt, og derfor slår renteudviklingen tydeligst igennem her.

Derudover er disse områder også hårdere ramt af nye vejledninger fra Finanstilsynet end resten af landet. Fra den første november sidste år har boligkøberne selv skulle lægge en udbetaling på 5 procent af boligens pris. Penge, der hidtil ofte er blevet finansieret med et banklån. Den regel rammer især førstegangskøberne og køberne af de dyre boliger, og derfor gør den særligt ondt på ejerlejlighedsmarkedet i de større byer.

Samtidig har Finanstilsynet besluttet, at boligkøbere i København og Aarhus skal kunne sidde med en fast rente på 4 procent med afdrag for at blive godkendt til et lån med variabel rente. Det sker for at gøre boligmarkedet mere solidt i disse områder, hvor der har været store prisstigninger, og hvor både de økonomiske vismænd og Nationalbanken flere gange har været ude at advare om risiko for en ny boligboble.

Nye vejledninger dæmper stigninger

I ejendomsmæglerkæden Home oplever relationschef Mads Ellegaard, at boligmarkedet, allerede inden de skærpede krav fra Finanstilsynet, var ved at regulere sig selv, og han mener derfor, at timingen for stramningerne i forhold til de to geografiske områder er uheldig.

»Ændringerne gør det endnu sværere for især førstegangskøberne at komme ind på boligmarkedet. 5-procents reglen betyder, at de allerede skal stille med en temmelig stor pose penge, hvis de for eksempel ønsker at købe en lejlighed i København, og det kan være svært, hvis man for eksempel lige er blevet færdig med sin uddannelse«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Homes prisindeks for januar faldt priserne på ejerlejligheder en smule tilbage i København, mens de steg i Region Midtjylland og særligt i Aarhus.

Gennemsnitspriserne på ejerlejligheder i København lå dog trods tilbagegangen 16,3 procent højere end for et år siden i januar. På landsplan steg ejerlejlighederne 11 procent sidste år.

For villaerne var stigningerne mere beskedne og landede på 3, 4 procent på landsplan.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce