Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bastant. Olieminister Ali al-Naimi fra Saudi-Arabien hamrede olieprisen ned med en række markante udmeldinger på den årlige energikonference IHS CERAWeek i Houston.
Foto: Pat Sullivan/AP

Bastant. Olieminister Ali al-Naimi fra Saudi-Arabien hamrede olieprisen ned med en række markante udmeldinger på den årlige energikonference IHS CERAWeek i Houston.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hård melding fra saudisk minister sender olieprisen nedad igen

Olieminister Ali al-Naimi vil have udrensning i oliebranchen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Olieprisen har igen fået et tryk nedad, efter at Saudi-Arabiens olieminister tirsdag kom med en klar melding på en energikonference i USA: Verdens vigtigste oliemagt nægter at sænke sin produktion, fordi man ikke stoler på, at de andre olielande vil love at gøre det samme.

Udmeldingen fik tirsdag øjeblikkelig olieprisen til at dykke med omtrent 5 procent, og faldet er fortsat i løbet af onsdagen. Onsdag middag dansk tid blev en tønde Brent-olie handlet til 32,50 dollars per tønde mod 35 dollars før olieminister Ali al-Naimis udmelding.

Dermed lykkedes det på få øjeblikke at udslette den seneste uges stigninger i olieprisen - til stor frustration for de internationale olieselskaber, der håber på at få brudt 14 måneders næsten ubrudte prisfald.

Det er meningsløst at spilde tid på at vente på fald i produktionen

»Al-Naimis udtalelser punkterede en stigning i olieprisen, der i forvejen manglede noget substans«, siger David Hufton fra oliemæglerselskabet PVM til nyhedsbureauet Reuters.

I stedet er der blevet givet ny energi til forudsigelserne om, at olieprisen igen kan falde til under 30 dollars tønden og måske helt ned mod 20 dollars.

Olielande stoler ikke på hinanden

Olieindustrien havde ellers fået fornyet håb, da Saudi-Arabien, Rusland, Qatar og Venezuela en uge tidligere meddelte, at de er parate til at indefryse olieproduktionen på det niveau, den var på i januar - forudsat at andre store olielande vil gøre det samme.

LÆS ARTIKEL

Det var en helt ny alliance mellem Rusland og tre store Opec-lande.

Alene forhåbningen om, at der ville blive lagt loft over olieproduktionen, var nok til at få olieprisen til at stige fra det leje omkring 30 dollars per tønde, den har hængt fast i siden nytår - den laveste pris i 13 år.

Men for at olieprisen for alvor skal stige igen, er det ikke nok at fastfryse produktionen. Den skal falde. Og det bliver der ikke noget af, sagde al-Naimi tirsdag på konferencen i USA: Olielandene stoler ikke nok på hinanden til at tro på, at de andre vil overholde en aftale om produktionsfald, understregede han.

»Det er meningsløst at spilde tid på at vente på fald i produktionen (af olie, red.)«, sagde olieminister Ali bin Ibrahim på konferencen ifølge New York Times. »Det kommer ikke til at ske«.

Iran: Det må være en vits

Selv fastfrysningen af produktionen er ikke sikker. Den afhænger af, om de andre store olielande vil tilslutte sig den på en konference i marts, og flere olieselskaber er pessimistiske.

»Jeg tror ikke, man skal forvente, at fastfrysningen kommer til at fungere«, sagde Ryan Lance, topchef for ConocoPhillips, til sine kolleger på konferencen ifølge New York Times. »Vi er nødt til at planlægge efter det værst tænkelige tilfælde«.

Meldinger fra Iran kunne tyde på, at han har ret.

Iran er netop kommet ud af en langvarig international boykot, og landet ser nu frem til at kunne investere i sin olieindustri og øge produktionen for at hente vigtig eksportvaluta. Derfor afviste olieminister Bijan Zanganeh tirsdag en indefrysning som »en vittighed«, skriver AFP.

Det er da en sjov vittighed

»Nogle nabolande har hævet deres produktion i løbet af årene til 10 millioner tønder om dagen«, sagde han med tydelig henvisning til Saudi-Arabien.

»De fastfryser produktionen på 10 millioner tønder om dagen, og vi skal så fastfryse vores produktion på 1 million tønder om dagen. Det er da en sjov vittighed«, fortsatte han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bare ærgerligt for de dyre producenter

Saudi-Arabien har den fordel, at landet producerer olie så billigt, at man tjener penge selv ved meget lave priser. Derimod er situationen lige nu kritisk for de producenter, der skal bruge flere penge på at producere en tønde olie - for eksempel skiferolieproducenterne i USA og Canada.

LÆS ARTIKEL

De fik ikke meget at glæde sig over på konferencen. Hvis den lave oliepris giver problemer, så må man bare dreje nøglen om, sagde olieministeren.

»Producenter med høje omkostninger må finde en måde at sænke omkostningerne på, låne penge eller lukke forretningen«, sagde han ifølge Financial Times.

»Det lyder hårdt, og det er det desværre også, men det er en mere effektiv måde at få markedet i balance på«, sagde han.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad, Global Økonomi eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden