REALKREDITLÅN. Nykredit gået fra at være de billigste til at være de dyreste.
Foto: Thomas Borberg

REALKREDITLÅN. Nykredit gået fra at være de billigste til at være de dyreste.

Økonomi

Dit lån kan blive dyrere, selvom du skifter realkreditinstitut

Flere realkreditinstitutter oplever øget interesse fra kunder, som vil flytte lån, men der er ingen garanti for billigere gebyrer.

Økonomi

I løbet af den seneste uge har Nykredit sendt breve ud til en halv million danskere med det enslydende budskab om at gebyrerne stiger. Breve, som har affødt voldsomme reaktioner på de sociale medier, hvor mange utilfredse kunder giver udtryk for, at de nu vil skrifte realkreditinstitut.

Men der er ingen garanti for, at lånet bliver billigere af at skifte udbyderen ud. Politiken har været i kontakt med de øvrige realkreditinstitutter på markedet, og ingen af dem vil garantere, at gebyrerne ikke kommer til at stige.

Sandsynlighed for gebyrstigninger

Der kan være gode grunde til, at det ikke er muligt at indhente denne garanti. Morten Skak, der blandt andet forsker i lånebetingelser på Syddansk Universitet, mener ikke, at et skift kan sikre lavere priser på lånet.

»Selv om du skifter, og du så pådrager dig de omkostninger, som er forbundet med det, så er der ingen garanti for, at besparelsen holder ude i fremtiden. Det kan godt være, at det institut, du har skiftet til, om et halvt år ændrer sine bidragssatser til noget højere, så på den måde er det vanskeligt at undgå de høje bidragssatser«, siger Morten Skak, lektor på institut for virksomhedsledelse og økonomi.

Vi havde den travleste dag nogensinde i går, hvad angår nye kunder

På grund af stigende kapitalkrav fra EU og den planlagte børsnotering har Nykredit hævet bidragssatserne på langt størstedelen af deres boliglån. Mange kunder oplever en stigning på op til en tredjedel. Dermed er Nykredit gået fra at være de billigste til at være de dyreste.

Dog mener Morten Skak, at det er sandsynligt, at de øvrige udbydere af lån på sigt vil følge Nykredit og lade gebyrerne stige:

»Det bliver næppe lige om hjørnet, for så bliver der alt for meget ballade om det, men fremadrettet kan vi nok forvente, at de andre retter deres bidragssatser noget ind efter Nykredits nye satser. Den ændrede konkurrencesituation gør, at de andre kan tillade sig at tage nogle nye satser«, siger han og understreger, at bidragssatserne løbende er steget i løbet af de seneste år.

Øget interesse

Flere af de øvrige udbydere af realkreditlån har oplevet en stigende interesse, siden Nykredit har varslet højere priser på lånene.

»Vi kan godt mærke, at der er flere kunder end normalt, der lige nu afsøger markedet for realkreditlån«, skriver Carsten Nøddebo, administrerende direktør i Realkredit Danmark, i et mailsvar.

Mens Nykredit sidder tungt på tronen som landets største realkreditinstitut, er flere boligejere de seneste år begyndt at finde finansiering direkte i bankerne. En bevægelse, som kan blive forstærket af utilfredsheden med Nykredits annoncerede prisstigning.

»Vi havde den travleste dag nogensinde i går, hvad angår nye kunder«, lyder det fra Jyske Banks direktør Anders Dam.

Når det gælder bank-boliglån er Jyske Bank ubetinget den største aktør med knap 43.000 boliglån til en samlet værdi på 60 milliarder kroner, og Anders Dam forventer, at det samlede boligudlån hos Jyske Bank kan nå helt op på 100 mia. kroner i de kommende år.

Direktøren i Jyske Bank har bestemt ikke tænkt sig at sidde på hænderne og følge Nykreditdramaet fra distancen. Allerede i næste uge vil han sende et brev ud til de Totalkredit-kunder, der skal have lagt deres lån om, og som har deres bankforretning i Jyske Bank, men deres boligfinansiering i Nykredit.

Han vil dog heller ikke garantere, at der ikke kommer gebyrstigninger for kunderne i Jyske Bank.

Dyr flytning

Udover at der er risiko for, at de øvrige låneudbydere også sætter gebyrerne op, er der også andre omkostninger forbundet med at flytte lån, som kan gøre flytningen til en endnu dårlig forretning for kunden.

»Man kan selvfølgelig overveje at skifte til et andet realkreditinstitut, som har lavere satser, men der er jo også omkostninger forbundet med at skifte, så det vil afhænge af individuelle forhold«, siger Morten Skak.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce